*Nettavisen* Nyheter.

- Bit, klor, spark, skrik og gå helt bananas!

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

- 90 prosent av ditt selvforsvar handler ikke om fysisk kontakt, sier Johnny Brenna - og gir deg knepene i en ny bok.

10.08.12 12:28

Om noen uker strømmer ferske studenter til Oslo. Mange kommer til å feste hardt de første ukene for å skape et nettverk i ny by. Mange har aldri vært ute en Oslo-natt og vet ikke hvordan de skal oppføre seg for å forhindre overfall og voldtekt. Oslo har hatt mange eksempler på kvinner som har blitt voldtatt på kveldene. Og det var etter en voldtektsbølge i 2011 at Brenna valgte å skrive en bok om hvordan jenter kan unngå overgrep.

- Kamphandlinger er alltid siste utvei, og kanskje bare ti prosent av ditt selvforsvar, sier Brenna.

Siste del av boken er viet illustrasjoner som viser knep for ulike basketak, mens den viktigste delen av boken er grep du ka ta for å bedre din sikkerhet.

- Boken er for både kvinner og menn fra 16-års-alderen, men mest for kvinner. Veldig mange kvinner jeg har snakket med har opplevd å bli eller forsøkt å bli overfalt eller voldtatt. For de fleste menn er det et ukjent problem, sier Brenna til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Brennas tips for å unngå problemer i Oslo-natten er:

Første bud: Få øynene opp fra mobiltelefonen og øreproppene ut av øra. Følg med på omgivelsene. Brenna konstaterer at alt for mange går og glaner på mobilen og ikke følger med på hva som skjer rundt dem.

Andre bud: Gå med rak rygg og rake steg. Din fremtoning bør være bevisst, sterk og målrettet – og for all del unngå øyekontakt.

Tredje bud: Pass på hvor du er og når du er der. De som er nye i Oslo vil ofte ikke vite når de beveger seg inn i et usikkert område. Ikke gå hjem alene på kvelden. Ta drosje, og da ikke piratdrosje.

Fjerde bud: I møte med en potensiell overgriper er din fremtoning og holdning det viktigste. Vær aggressiv i din oppførsel. Skrik gjerne, og løp hvis du kan.

Brenna advarer mot å få øyekontakt.

- Unngå direkte øyekontakt, se rett frem - slik at ikke du gir noen anledning til å ta kontakt med deg!

Klikk på bildet for å forstørre.

- Bit, klor, spark, skrik og gå helt bananas!
Brenna sier at boken skal hjelpe folk til å lese situasjoner og fange opp potensielle farer. For eksempel finnes de ofte utenfor utesteder sent på kvelden.

- Pass opp for folk som bare henger rundt der uten å ha noe spesielt å gjøre. Det har vært flere saker der jenter blir forfulgt hele veien hjem, og voldtatt nærmest i sitt eget hjem, sier Brenna.

- Hva har en jente på 50 kilo stille opp med i møte med aggressive bulldosere?

- Hun kan møte ham med sin mentale styrke. Bruk alt du har! Bit, klor, spark, skrik og gå helt bananas! Bruk det du har for hånden, eksempelvis paraply og nøkler. Glem teknikk. Her gjelder sannheten om at den sinteste bikkja vinner. Motstanderen din er ikke interessert i «kamp».

Klikk på bildet for å forstørre.

- Norge er indrefilet og dessert på samme tid...
Når det gjelder våpen, gjelder andre spilleregler.

- Hvis du skulle bli møtt med våpen, må du gi fra deg de verdisakene som kreves. Ikke spill helt for gjenstander du uansett får igjen fra forsikringsselskapet ditt, sier Brenna.

Men det er ett unntak:

- Du skal aldri la deg true til å bli med den kriminelle til et annet sted enn der du befinner deg, det som på engelsk kalles: «Never go to a secondary crime scene».

Brenna vektlegger at nordmenn flest tenker mer personlig sikkerhet på reise enn i Norge.

- Vi er nokså skjødesløse og naive. Norge er blitt både indrefilet og dessert for mange kriminelle i Europa, så det er all grunn til å være på vakt.

Johnny Brenna (f.1964) har til sammen 20 års erfaring fra politiet. Siden 2006 har han drevet sitt eget konsulentfirma innen personlig sikkerhet. Han er sertifisert instruktør innen ulike selvforsvarssystemer og prosjektleder for «Et tryggere Oslo». Han er også medforfatter av krimromanen «Operasjon Helena» som kom ut i 2012.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.