Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bjørn og Anders var det vi på Toten kaller hel ved

Foto: Oppland Arbeiderblad/Norsk Luftambulanse
I dag og i morgen er det begravelser for flyger Bjørn Nergård og anestesilege Anders Rostrup Nakstad. De omkom i helikopterstyrten forrige uke.

Trebarnsfaren Trond Vigerust (50) fra Raufoss jobber som redningsmann i Norsk Luftambulanse. Han skal i to begravelser på to dager. De avdøde var kjære kollegaer, venner og nesten som familiemedlemmer, skriver Oppland Arbeiderblad.

- Jeg vil ikke ha fokus på meg som person, sier han.

- Jeg er stolt av jobben min, og stolt av organisasjonen jeg representerer, men nå gjelder det de to som har forlatt oss. Bjørn og Anders var det vi på Toten kaller hel ved. Basen på Lørenskog dekker også Vestoppland. Disse to har gjort hundrevis av oppdrag i Vestoppland. De har bidratt til å redde liv i vårt distrikt.

Omtanke
Tirsdag 14. januar styrtet et legehelikopter fra Norsk Luftambulanse ved Sollihøgda. Bjørn Nergård og Anders Rostrup Nakstad omkom. Redningsmann Sondre Bjartland, som ble alvorlig skadet i ulykken, er fortsatt innlagt på OUS.

Trond Vigerusts telefon begynte å ringe med en gang de første meldingene om ulykken kom.

- Folk ringte meg og begynte å grine da de hørte stemmen min, forteller Vigerust.

- Den omtanken som har blitt vist varmer i en ganske håpløs situasjon.

Samhold
Hverdagen i Luftambulansen gjør at kollegaene knyttes tett sammen.

- Det er et sterkt samhold. Vi bor sammen ei uke av gangen. Siden vi skal være i luften i løpet av fem til ti minutter, må vi oppholde oss på basen hele tiden. Vi trener, lager mat og spiser alle måltider sammen. Vi bor tett. Når du har gjort det over tjue år lærer du folk å kjenne på godt og vondt. Vi blir en del av hverandres familieliv. Mye blir diskutert, både opp og ned-turer på det personlige plan. Samliv, barn, oppdragelse, skilsmisser og alt som hører hverdagen til. Vi har basesamlinger med familier. Ektefeller møter de andres ektefeller. Vi er som en stor familie. Vi kjenner hverandre veldig godt.

Verdens beste jobb
Vigerust jobber på Luftambulanse-basene på Dombås og Lørenskog. Han omtaler jobben som verdens beste jobb.

- Alle vi som jobber der mener vel det. Vi håper at vi en gang iblant gjør en forskjell.

Jobben bringer dem tettere sammen.

- Vi rykker ut på tragiske hendelser. Opplevelser og følelser må vi dele med hverandre. Vi setter livet i perspektiv mer en folk flest. Vi står sammen i tidvis ekstreme situasjoner. Det gjør at vi skjønner at livet til tider har små marginer. Man tenker at dette kunne skjedd mine barn, mine nærmeste. Når det så rammer kollegaer blir det veldig tungt og trist.

Team
Trond Vigerust har jobbet som redningsmann i Norsk Luftambulanse siden 1991. Avdøde Bjørn Nergård og hardt skadde Sondre Bjartland begynte samtidig.

- Vi er et team på tre som rykker ut, sier Vigerust.

- Pilot, anestesilege og redningsmann. For at vi skal kunne jobbe best mulig som et team er det viktig at vi kjenner hverandre godt. At vi bor og jobber så tett sammen gjør dette mulig.

Trond om flyger Bjørn Nergård (52):
Han var lavmælt og stille med et lurt smil. Veldig dyktig i jobben sin som flyger, testflyger, instruktør, sjefflyger og flygesjef. Han hadde stor interesse for og kunnskap om faget sitt, og var arkitekten bak Norsk Luftambulanses nye flåte.

I dag har vi noen av verdens mest avanserte helikoptre, og Bjørn har bidratt til det. Takket være ham kan vi løse flere oppdrag og ha en sikrere jobb. Flere helikopterprodusenter har satt pris på hans innsikt. Han har hatt en krevende jobb, men hadde alltid tid til familien. Fra jobben som Flygesjef, gikk han tilbake til å være vanlig flyger. Han ble en av gutta igjen med den gang.

Trond om anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38):
Jeg har aldri møtt en mann med en sånn arbeidskapasitet. Han hadde både teoretisk kunnskap, medmenneskelighet og praktisk håndlag. Han hadde en ro over seg som gjorde at samarbeidspartnere, pårørende og pasienter følte trygghet. Anders fikk alle til å yte maksimalt og var ydmyk og effektiv. Han var leder for luftambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus. Jeg kjenner ingen som kunne ta inn så mye informasjon, systematisere den og produsere ut noe som vi andre kunne forholde oss til. Han bidro med undervisning og forskning, og skulle bli ferdig med sin doktorgrad i februar. Anders var fagleder helse på Utøya. Han var far til to små gutter, og tok dem ofte med på basen. Han hadde alltid tid til guttene, og var en stor god pappa.

Trond om den skadde redningsmannen Sondre Bjartland (51):
Jeg vil beskrive han som den mest komplette redningsmannen i Norsk Luftambulanse. Vi ser opp til ham. Han har vært, og er et forbilde for oss andre. Nå er han hardt skadd, men utenfor livsfare. Det er et mirakel at han overlevde. Det er den lille solstrålen som gjør at det er litt positivt i alt dette elendige. Sondre skal bli bra, det er ikke noe alternativ.

Les flere saker i Oppland Arbeiderblad

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!