- Bladet er en krigshandling

Den kontroversielle britiske muslimske predikanten Anjem Choudary kaller den siste utgaven av satirebladet Charlie Hebdo «en krigshandling».

Den kontroversielle britiske muslimske predikanten Anjem Choudary kaller den siste utgaven av satirebladet Charlie Hebdo «en krigshandling». Foto: Joel Saget / Liberation / Montasje Nettavisen (AFP / NTB Scanpix)

Den kontroversielle britiske muslimske predikanten Anjem Choudary kaller den siste utgaven av satirebladet Charlie Hebdo «en krigshandling».

14.01.15 14:37

Siste nytt: Charlie Hebdo er utsolgt i hele Frankrike. Dagens utgave er blitt solgt på nett for mer enn 4300 kroner.

Forsiden av den siste utgaven av Charlie Hebdo viser en gråtende Muhammed som holder opp et skilt der det står «Je Suis Charlie»

- Å tegne Muhammed slik, er et angrep på profetens ære, sier Choudary til The Independent. Han sier en slik «krigshandling» ville ført til dødsstraff i en sharia-domstol.

Choudary står bak gruppen al-Muhajiroun, som britiske myndigheter har kalt en terrororganisasjon. Han ble fengslet i september i forbindelse med en terrorsak, men ble løslatt mot kausjon.

Da Charlie Hebdo ble angrepet av terrorister i Paris forrige uke, skrev predikanten et lesebrev med tittelen «Folk vet hva konsekvensene er». Der skrev han at muslimer «ikke tror på ytringsfrihet, fordi Gud styrer vårer ytringer og handlinger».

- Folk bør være varsomme når det gjelder muslimers følelser, sier han.

- Bladet er akseptabelt
Hammad Hammami, som leder en stor moské i Øst-Paris, sier imidlertid at onsdagens Charlie Hebdo ikke krenker profeten Muhammed.

- Vi anser disse karikaturene som akseptable. De krenker ikke profeten, sier Hammami ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Vi ønsker ikke å helle bensin på bålet nå, utdyper han.

Han får støtte fra Dalil Boubakeur ved den store moskeen i Paris, som ber muslimer om å «unngå store følelsesmessige reaksjoner og respektere ytringsfriheten».

Iran fordømmer Muhammed-coveret

Myndighetene i Iran kaller karikaturen av Muhammed på forsiden av Charlie Hebdo «fornærmende» og «provoserende».

– Forsiden provoserer og sårer muslimer over hele verden. Den kan helle bensin på bålet av ondskapsfull ekstremisme, sier utenriksdepartementets talsperson Marzieh Afkham.

Rives ut av hyllene
I Frankrike er flere kiosker utsolgt for bladet på kort tid.

- Noen kjøper med seg fem-ti eksemplarer, sier en medarbeider ved Relay-kiosken på togstasjonen Gare de l'Est i Paris til Le Monde. Kiosken fikk 125 eksemplarer av Charlie Hebdo før åpningstid klokken 6 onsdag morgen. Klokken 6.40 var de utsolgt.

Utsalgsstedene vil få daglige leveranser av bladet fram til 19. januar, og det vurderes om bladet skal trykkes i enda flere eksemplarer enn de planlagte 3 millionene, skriver Le Parisien.

Bladet, som til vanlig har et opplag på rundt 60.000 eksemplarer, kommer denne uken ut på seks språk, men bare den franske, italienske og tyrkiske utgaven kommer på papir. De engelske, spanske og arabiske utgavene blir tilgjengelig elektronisk.

- Hvor er jomfruene?
Den allerede kjente forsidetegningen er ifølge VG den eneste karikaturen av Muhammed i bladet.

Bladets siste side er viet 13 tegninger, hvorav de fleste harselerer med de to islamistene som angrep Charlie Hebdo. En forestiller terroristene som ankommer paradis og spør: «Hvor er de 70 jomfruene?». Bak en munter sky kommer svaret: «De er hos Charlie-teamet, tapere!».

Midtsiden viser blant annet en tegning av Triumfbuen med scener fra marsjen der 1,6 millioner deltok i Paris søndag. Tittelen er: «Flere mennesker til Charlie enn til messe».

«Alt er tilgitt»
Bladet inneholder illustrasjoner og artikler fra fem tegnere, to spaltister og redaksjonssekretæren som ble drept for en uke siden.

Tegneren Renald «Luz» Luzier, som mistet mange kolleger da terrorister massakrerte tolv mennesker i angrepet sist onsdag, sier dette om forsidetegningen hans.

- Jeg tenkte på å tegne Muhammed med «Jeg er Charlie». Jeg så på ham, og han gråt. Så skrev jeg «Alt er tilgitt». Og så gråt jeg. Og der var forsiden, der var den. Endelig fant vi vår forbannede forside, fortalte tegneren Renald «Luz» Luzier, som mistet mange kolleger da terrorister massakrerte tolv mennesker i angrepet sist onsdag.

Belgisk våpenhandler forsynte terrorbrødre med våpen

En belgisk våpenhandler har meldt seg for politiet og tilstått at det var han som forsynte Paris-terroristene med våpen.

Våpenhandleren er ifølge belgiske medier en kjent skikkelse i landets underverden.

Til belgisk politi har han fortalt at han solgte en Skorpion-maskinpistol til Amedy Coulibaly, som sto bak angrepet mot en jødisk matbutikk der fire mennesker ble drept.

Våpenhandleren har også tilstått å ha solgt to Kalashnikov-gevær og en granatkaster til Said og Cherif Kouachi, som sto bak terrorangrepet mot redaksjonslokalene til det satiriske bladet Charlie Hebdo samme dag.

Terroristene betale ifølge den israelske avisen Haaretz under 50.000 kroner for våpnene, som ble overlevert i nærheten av Midi-jernbanestasjonen i Brussel.

Fransk komiker fengslet etter Charlie-kommentar

Den franske komikeren Dieudonné M'bala M'bala er varetektsfengslet for å ha forsvart terror. Tidligere i uken skrev han om terrorangrepene i Frankrike på Facebook.

Politiet startet etterforskning av komikeren etter at han skrev følgende melding på Facebook: «I kveld, for min del, føler jeg meg som Charlie Coulibaly». Siden har Facebook-oppdateringen blitt fjernet.

Coulibaly er etternavnet til islamisten som holdt gisler i en kosherbutikk øst i Paris forrige uke, to dager etter at brødrene Kouachi angrep satirebladet Charlie Hebdos lokaler.

Dieudonné skrev Facebook-meldingen etter å ha deltatt i solidaritetsmarsjen sammen med 1,5 millioner andre i Paris søndag. Han beskrev marsjen som «et magisk øyeblikk som kan sammenlignes med big bang».

Komikeren vakte oppsikt i 2013 da fotballspilleren Nicolas Anelka ble utestengt fra engelsk fotball i fem kamper. Ankela brukte en håndbevegelse oppfunnet av Dieudonné, som anses for å være antisemittisk.

Franske myndigheter har tidligere stanset Dieudonnés forestillinger, fordi de er blitt oppfattet som antisemittiske. Han har tidligere uttalt at myndighetene forsøker å ødelegge livet hans, og at han bare forsøker å få folk til å le.

Ifølge Le Parisien ble komikeren pågrepet i sitt hjem i Eure-et-Loire, sørøst for Paris.

Norske kunder venter spent
I Paris blir siste utgave av satiremagasinet Charlie Hebdo revet fra hyllene. I Norge er magasinet fortsatt ikke å få tak i.

Narvesen-kiosker i Oslo sentrum fikk onsdag morgen mange henvendelser fra kunder som ønsket å få kjøpt Charlie Hebdo.

- Jeg vil gjerne gjøre meg opp min egen oppfatning av det, litt mer enn faksimilene, og samtidig markere støtte, ved å kjøpe det, til at de uansett om det måtte falle i min smak eller ikke, har de rett til å utgi det, sier Pål Knudsen til NTB.

Han besøkte Narvesen på Continental onsdag morgen for å se etter satiremagasinet, men uten hell.

NRK melder at 200 eksemplarer skal være på vei til Norge. Men Reitan Convenience, som driver Narvesen-kjeden, kan fortsatt ikke bekrefte at satiremagasinet kommer for salg her i landet.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.