*Nettavisen* Nyheter.

- Ble kalt jævla pedofil

Hans Eiler Hammer var sogneprest i Berlevåg da bomben smalt. Nå er han fisker på Færøyene. Foto: Line Holand (FINNMARKEN)

Sognepresten ble siktet for å ha sendt sex-sms til egen datter. Nå er han frikjent.

- De som kjenner meg personlig har nok sett at jeg har endret meg som menneske som følge av denne saken. Som prest er det forferdelig å oppleve at folk mister tillit til deg, sier sogneprest Hans Eiler Hammer i Berlevåg til Finnmarken.

April 2010. Sogneprest Hans Eiler Hammer i Berlevåg blir siktet for å ha sendt seksuelt krenkende tekstmeldinger til sin 15 år gamle datter. Barnevernet blir koblet inn, og ekteparet opplever at barna midlertidig blir tatt fra dem.

Saken eksploderer i mediene, og det lille lokalsamfunnet blir plutselig enda mindre. I hvert fall for Hans Eiler Hammer.

- Mens det sto på så føltes ikke Berlevåg som hjemme, selv om det var vårt hjemsted. Det var tøft å se alle øynene som stakk i oss. Påkjenningen var enorm. Derfor reiste vi mye, både innad i Finnmark og utenlands, sier Hammer.

- Vi fikk en god del støtteerklæringer, men det kom selvsagt en og annen slengbemerkning også. Jeg fikk meldinger på Facebook fra folk jeg aldri hadde møtt, hvor de kalte meg «jævla pedofil». Det var en voldsom påkjenning.

Fikk forelegg
Våren, sommeren og høsten 2010 går. Rett før jul i fjor blir det kjent at Hammer har fått et forelegg på 10.000 kroner fra politiet, som konkluderer med at han har gjort seg skyldig i å ha sendt flere tekstmeldinger med seksuelt krenkende innhold til sin datter.

Det kunne ikke Hammer godta, og saken ble dermed avgjort i rettssalen.

- Politiet beslagla alle telefonene og datamaskinene vi hadde. De kopierte SIM-kort og harddisker. I retten måtte politiet innrømme at de ikke hadde funnet spor som kunne bekrefte innholdet i siktelsen, sier han.

Kritisk til politiet
Mai 2011. Hans Eiler Hammer får dommen fra Øst-Finnmark tingrett. Han er frikjent for alle anklager.

- Jeg måtte rett og slett bare kjøre meg en lang tur da jeg fikk høre resultatet. Det neste jeg gjorde var å gi min datter en så god klem som jeg kanskje aldri har gitt henne før. Det ble noen tårer, for å si det sånn, sier Hammer.

Han stiller seg kritisk til politiets arbeid. I retten kom det fram at det eneste holdepunktet politiet hadde for siktelsen, skrev seg fra et avhør med datteren tidlig i 2010.

Et avhør som ble gjennomført av en politibetjent, uten at datteren hadde advokat til stede.

- Min datter skulle ha sagt noe i en fortvilet situasjon sammen med en politibetjent. Hun hadde ingen juridisk hjelp, ingen fra Barnevernet. Det var kun en 15-åring og en politibetjent. Hun husker ikke engang hva hun har sagt, sier Hammer, og viser til at datterens bistandsadvokat sendte gjentatte oppfordringer til politiet om å ta et nytt avhør av datteren, med advokat til stede.

Spøkefull samtale
- Hele saken var bygget på en spøkefull samtale jeg hadde hatt med mine barn. Vi har alltid hatt et åpent forhold til seksualitet hjemme, og jeg har jobbet mye med seksuelle overgrep gjennom jobben min som prest.

- Men hva var det du sa til datteren din?

- Jeg satt i stua sammen med mine eldste barn romjulen 2009. Vi hadde akkurat sett en film på TV som omhandlet ung seksualitet. Vi snakket litt om filmen, og var i godt humør. Etter hvert slengte jeg ut en kommentar til min datter, og jeg sa vel noe sånt som «Ja ja, puppene dine er sikkert like store som din mors». Det var en helt uskyldig kommentar, som kanskje virker voldsom når den gjengis utenfor den konteksten den ble sagt i.

- I retten kom jo konteksten godt fram. Det har aldri vært nærkontakt, og jeg har aldri sendt noen sex-sms. Kanskje en 15-åring kan synes at en slik kommentar er i meste laget, og det hadde hun nok også tenkt. Kommentaren ble kanskje fanget opp på skolen. Siden rullet ballen veldig fort.

Jobber som fisker
Nå venter Hans Eiler Hammer på at dommen skal bli rettskraftig. Så kommer det kanskje et oppgjør med norsk barnevern og påtalemyndigheten.

- Vi er fast bestemte på at siste ord ikke er sagt i denne saken. Men hvordan vi kommer til å gripe det an, får vi vurdere etter hvert. Tiden må jobbe for oss, sier Hammer.

Familien så ingen annen utvei enn å flytte tilbake til Færøyene, hvor Hammer nå jobber som fisker. Prestegjerningen er lagt på hylla. Inntil videre.

- Jeg håper å kunne jobbe som prest igjen i framtida. Det er jo det som er yrket mitt, og kanskje en del av identiteten min. Jeg føler at jeg kan se alle i øynene med god samvittighet. Men jeg stresser ikke fryktelig mye med det

Så bort fra avhøret
I tingrettens dom kommer det fram at retten ikke har funnet grunn til å legge vekt på politiavhøret som ble gjort av den da 15 år gamle datteren til Hans Eiler Hammer i april i fjor.

«Det finnes ingen bevismessige holdepunkter som støtter opp om fornærmedes politiforklaring. I retten har hun med styrke hevdet at politiforklaringen ikke er riktig og at grunnlaget for siktelsen er feil. Videre føler hun seg misforstått av politiet og at hun derfor i lang tid har forsøkt å få i stand ett nytt avhør uten å nå fram.

«Dette skaper såpass mye tvil om hendelsesforløpet at retten ikke finner å kunne legge opplysninger fra hennes politiforklaring den 22.april 2010 til grunn som tilstrekkelig bevist.», heter det i dommen fra Øst-Finnmark tingrett.

Les flere saker fra Finnmarken her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag