RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Faksimile epost

- Ble lurt til å hjelpe svindlere

Sist oppdatert:
Sotramannen hjalp hackere å tappe penger fra andres bankkontoer.

(iBergen.no) Neste uke må han møte i Nordhordland tingrett, tiltalt for hvitvasking. Selv hevder han å ha blitt lurt av bakmennene.

- Han gjorde det han kunne for å forvisse seg om at dette var lovlig. Han føler seg lurt og ser frem til å bli ferdig med saken, sier 45-åringens forsvarer, Helge Wesenberg til iBergen.no.

Svarte på spam-mail
Det hele startet i mars 2007 med et forlokkende jobbtilbud på e-post. 45-åringen ble forespeilet raske penger som ansatt i firmaet «Creative Impact LLC». Hans oppgave var å stille sin egen bankkonto til disposisjon for pengeoverføringer. Pengene skulle han heve i kontanter og dele opp i mindre beløper.

Neste skritt var å sende pengene via Western Union til flere personer i Ukraina. Som «lønn» tok han en prosentdel av beløpet, som han var instruert til via epost av hans kontaktperson i Creative Impact.

Hacket nettbanker
Men denne personen hadde alt annet enn ærlige hensikter. For pengene som ble overført til sotramannens konto var tappet fra andres bankkontoer, etter at datamaskinen deres var blitt hacket.

- I slike svindelsaker hacker kriminelle seg inn på pcen til uvitende ofre og infiserer den med en ondsinnet trojaner. Mens ofrene er inne på nettbanken sin, kan hackerne få full oversikt over kontoen. De overfører penger til andre kontoer, uten at ofrene vet det. Den som da mottar pengene og hjelper til med å sende dem videre, risikerer å bli tiltalt for grovt heleri eller hvitvasking, sier Erik Mostue i Kripos, som skal føre saken mot 45-åringen for Nordhordland tingrett.

«Money mule»
I desember 2006 dukket denne typen bedragerier opp i Norge, der flere nordmenn ble rekuttert som såkalte «money mules».

- Siden har vi etterforsket rundt 70 saker av denne typen. Det vi vet i dag er at slik type kriminalitet har vært omfattende. I denne perioden er det blitt overført 600.000 kroner i Norge, mens fire millioner kroner er blitt stanset i forsøket. Heldigvis har bankene iverksatt sikkerhetstiltak og overvåkning som har medført at mange forsøk er blitt stoppet, sier Mostue.

- Mistenkte svindel
Sotramannen hjalp til å overføre 133.450 kroner i til sammen åtte transaksjoner til Ukraina fra mars til juli 2007. Ifølge advokat Wesenberg var hans klient sikker på at transaksjonene var legitime.

- Han tenkte på at det kunne være svindel, men han stilte mange spørsmål til selskapet og fikk gode forklaringer tilbake. Etterhvert fikk han mistanke om at alt ikke var som det skulle lenger og han kuttet enhver kontakt. Etter at politiet ble involvert i saken har han samarbeidet fullt ut, sier Wesenberg.

- Han ble lurt
Han erkjenner ikke straffskyld fordi han selv mener seg lurt. Strafferammen for grovt heleri er på seks års fengsel.

- Min klient er fortvilet over at det er blitt rettssak ut av dette og føler saken som en stor belastning. Noe slikt har han aldri vært borti før, tilføyer Wesenberg.

De navngitte bakmennene han hevder seg lurt av er fortsatt under etterforsking.

- Saken er ikke formelt avsluttet ennå, så jeg vil ikke si noe om den, avslutter Mostue.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere