RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Henrettelsen skal ha funnet sted mandag i den hellige byen Mekka. Torsdag dukket den angivelige videoen av henrettelsen opp på Internett. Bildet er hentet fra videoen.
Henrettelsen skal ha funnet sted mandag i den hellige byen Mekka. Torsdag dukket den angivelige videoen av henrettelsen opp på Internett. Bildet er hentet fra videoen. Foto: Skjermdump (LiveLeak)

- Ble nektet bedøvelse før hun ble halshogget

Sist oppdatert:
Kongeriket vil nå stramme inn ytringsfriheten og pressefriheten etter at en politimann filmet halshogging.

I forrige uke ble en burmesisk kvinne henrettet ved halshogging på en parkeringsplass i den hellige byen Mekka i Saudi-Arabia.

Halshoggingen ble filmet og videoen ble lagt ut på YouTube. Nå har en politimann, som filmet henrettelsen i skjul, blitt arrestert.

Politimannen, som ikke er navngitt, var på jobb for å overvære henrettelsen. Han er nå siktet for nettkriminalitet og for å ha krenket privatlivets fred.

Politimannen vil få saken sin behandlet i både en militærdomstol og en shariadomstol, skriver Gulf News

Videoen fra henrettelsen viser at den dødsdømte kvinnen Layla bint Abdul Mutaleb Bassim blir dratt bortover på en parkeringsplass, holdt nede av fire politimenn og deretter halshogget med flere sverdslag.

Kvinnen skriker gjentatte ganger i videoen: «Jeg drepte ikke».

- Nektet bedøvelse
En menneskerettsaktivist, Mohammed al-Saeedi, hevder kvinnen ble nektet bedøvende middel, noe de fleste dødsdømte visstnok får før en henrettelse, fordi myndighetene «ville påføre henne stor smerte».

- Myndighetene har to metoder for å halshogge folk, sier Mohammed al-Saeedi til The Middle-East Eye.

- Den ene måten er å gi fangen smertestillende middel for å lindre smerten, og den andre måten er uten smertestillende.

- Denne kvinnen ble halshogget uten smertestillende. De ville at hun skulle få enda større smerte, sier han.

Halshoggingen har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Samtidig er Saudi-Arabia under sterkt press for å ha dømt en blogger til ti års fengsel og 1000 piskeslag.

Bloggeren Raif Badawi ble påført de første 50 piskeslagene fredag for halvannen uke siden, men nå har kong Abdullah grepet inn i saken og beordret høyesterett til å revurdere straffen.

Amnesty og en rekke land, inkludert Norge, har ved flere anledninger fordømt saudiarabiske myndigheter for dommen mot bloggeren Raif Badawi.

- Strammer inn ytringsfriheten
Et mottiltak på den massive internasjonale kritikken har vært å stramme inn pressefriheten og ytringsfriheten i landet.

Kultur- og informasjonsminister Abdulaziz al-Khudairi uttalte mandag at kongeriket forbereder nye regler for media og sosiale medier for å straffe enhver som «videreformidler rykter eller skaper et dårlig bilde av Saudi-Arabia,» skriver Arab News.

- Standarden i media må svare til kravene i vår religion, som forbyr overgrep på rettighetene til individer og samfunn, uttalte Abdulaziz al-Khudairi, uten å utdype hva dette innebærer i praksis.

- Slått i hjel med kosteskaft
Ifølge saudiarabiske statsstyrte nyhetsbyråer, var kvinnen dømt for voldtekt og drap på sin seks år gamle stedatter. Stedatteren skal ifølge dommen ha blitt slått i hjel med et kosteskaft.

Ifølge Human Rights Watch henrettet Saudi-Arabia 87 mennesker i 2014, hvorav 72 henrettelser skjedde i perioden fra august til desember. 43 prosent av de henrettede var utlendinger.

Det oljerike kongedømmet har så langt i år henrettet syv mennesker, skriver The Times. Aktivister hevder Saudi-Arabia bruker henrettelser til å spre frykt. 

(Saken fortsetter under bildet).

Bloggeren Raif Badawi er dømt til ti år i fengsel og 1000 piskeslag.


Økt handel med Saudi-Arabia
Handelen mellom Norge og Saudi-Arabia har økt voldsomt de siste årene. I 2012 utgjorde den totale handelen 555 millioner kroner. Året etter steg handelen til 860 millioner kroner, hvorav 777 millioner utgjorde eksport til Saudi-Arabia. I 2014 har importen og eksporten økt til 930 millioner kroner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere