Gå til sidens hovedinnhold

- Ble oppringt og utskjelt på natta

Mona Høiness forteller om den tøffe tiden mens arvestriden pågikk. - Plageåndene visste at pressen ville kaste seg over meg.

FROGNER (Nettavisen): I dag ble det kjent at advokat Mona Høiness vant en knusende seier i rettssaken mot slektningene til det barnløse ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl.

Arveoppgjøret har en verdi på omlag 100 millioner kroner, blant annet en villa på Oslos beste vestkant.

Saksøkerne, åtte nevøer og nieser av Synnøve Urdahl, hevdet at den rike enken var dement da hun omgjorde testamentet og gjorde Høiness til enearving i 2007.

Oslo byfogdembete var ikke enig.

«Disposisjonen i testamentet fremstår etter dette som naturlig og rimelig og i samsvar med det Synnøve Urdahl selv ønsket. Retten mener at Mona Høiness ikke har påvirket Synnøve Urdahl på utilbørlig måte.» heter det i dommen.

Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahls slektninger er nå i tenkeboksen for å finne ut hvorvidt de skal anke dagens rettskjennelse.

- Kunne aldri vunnet
I sin villa på Frogner forteller Høiness til Nettavisen at hun er glad for utfallet, men mener saksøkerne i utgangspunktet aldri hadde mulighet til å vinne rettsaken.

- De plageåndene (slektningene journ.anm.) kunne ikke vunnet. Jeg har vært nærmeste pårørende i mange år. Sykehusjournalene til både Synnøve og Per, mens de levde, viser at jeg var nærmeste pårørende. Per fortalte på sykehuset at han så på meg som en datter. Dette kommer frem i både sykehusjournalene og i Pers dødsannonse som Synnøve skrev i 2002, sier hun.

Høiness forteller at avdøde Synnøve informerte henne tidlig om at slektningene kom til å plage henne i forbindelse med arveoppgjøret.

- En arvesak er i utgangspunktet privat og bør slippe offentlighetens tabloidverden. Synnøve og jeg skulle aldri ha blitt brettet ut i Kapital. Hver eneste 14. dag leste Synnøve om meg eller seg selv. Alt fra at slektingene mente at hun var dement til at jeg hadde okkupert huset hennes. Alle oppslagene formørket tilværelsen hennes, forteller Høiness.

- Skriveriene knuste Synnøve
I retten har Høiness tidligere fortalt om telefoner på nattestid der ukjente og sinte mennesker har kontaktet og skjelt henne ut. Likevel syns advokaten det verste oppi det hele er påkjenningen Synnøve Alver Urdahl opplevde før hun døde.

- Jeg har vært mye i media og drevet lenge som advokat og vet hvordan jeg skal takle pressen. Synnøve ble derimot knust av alle oppslagene. Hun skrev blant annet brev og pressemeldinger der hun ba om å få være i fred. I tillegg ba hun sine slektninger gjentatte ganger om å slutte og plage henne. At hun ble plaget helt frem til hun døde gjør meg forbannet, sier Høiness.

- På hvilken måte er denne dommen viktig for deg?

- I min indre krets av advokater, dommere og politifolk betyr ikke saken så mye for meg, fordi alle kjenner til det nære forholdet jeg hadde med ekteparet Urdahl. Men for mitt omdømme blant de som ikke kjenner meg er det viktig å få frem sannheten, sier hun og legger til:

- Den dagen du blir Kapitals forsidepike og henger i alle landets kiosker to ganger i måneden, starter du opp som eldreraner og ender opp som en stygg hore.

Hegnar: - Bred og skikkelig dekning
Grunnlegger, redaktør og eier av tidsskriftene Kapital og Finansavisen, Trygve Hegnar, sier til Nettavisen at han ikke ønsker å kommentere dommen.

- Vi har ingen kommentar til dommen. Pressen har sin rolle og domstolen sin. Kapital har hatt en god, bred og skikkelig dekning av Høiness-saken, skriver han i en epost.

På spørsmål om Kapital kommer til å skrive like mye om Høiness i fremtiden svarer Hegnar følgende:

- Det kan vi ikke svare på i dag. Hvis det er noe å skrive om, vil vi gjøre det.

- Står du fast på at Høiness er en eldreraner?

- Til tross for at Mona Høiness sa dette gang på gang under rettssaken, har Kapital aldri skrevet at hun er en «eldreraner». Korrekt er at Mona Høiness selv har uttalt til Kapital at hun «ikke er en eldreraner.» Men dette betyr ikke at vi har skrevet at hun er det, skriver Hegnar.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene