RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ble så skremt at han bodde i telt

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Mannen ble feilaktig hengt ut som gjerningsmann i Baneheia-saken. Nå har han vunnet fram i Strasbourg.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har enstemmig felt den norske stat for å ha brutt menneskerettighetene, etter at en mann ble mistenkt som gjerningsmann og identifisert av Fædrelandsvennen i forbindelse med Baneheia-drapssaken i Kristiansand i 2000.

- Dette er en knusende dom mot den norske stat, sier mannens advokat, Per Danielsen, til Nettavisen.

Mannen ble identifisert som mistenkt i den alvorlige drapssaken, etter at Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Paulsen (10) ble funnet drept i Baneheia. Senere ble Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen pågrepet og dømt for drapene.

TV 2 identifiserte også mannen, og de ble dømt for dette i Agder lagmannsrett i 2007.

- Begynte å bo i telt
Mannen, som vil være anonym, tapte i Høyesterett i 2005 med tre mot to stemmer. Deretter ble det klaget til Strasbourg, som torsdag fastslo at Høyesteretts dom er gal og i strid med menneskerettighetene.

Fredag fortalte Danielsen sin klient om det gledelige resultatet, og han var godt fornøyd.

- Han mener dette er ekstremt bra, sier advokaten.

Danielsen forteller at mannen har slitt mye etter at han urettmessig ble hengt ut som gjerningsmann i den alvorlige drapssaken.

- Han har jo bare så vidt kommet seg på beina etter det han opplevde i Baneheia-saken. Han ble knust og fikk sterke psykiske plager på grunn av medieomtalen. Han ble så skremt at han begynte å bo i telt i skogen, men har da heldigvis begynt å komme seg på beina igjen, sier han.

- Storberget burde forstå
Staten må nå betale 250.000 i oppreisning og saksomkostninger til Danielsens klient.

- Denne saken her er et godt eksempel på hvor sterkt det kan gå inn på personer. Dessverre har ikke justisminister Knut Storberget skjønt det når han foreslår å svekke personvernet. Storberget burde jo selv forstå hvor tøft det er å stå i en mediestorm, han som selv har vært syk i flere uker, sier advokaten til Nettavisen.

Danielsen mener dommen må få konsekvenser for injurielovgivningen.

- Denne dommen bør føre til at regjeringen ser på injurielovgivningen på nytt. Regjeringens forslag er basert på misforståelse av rettstilstanden og rettsutviklingen i Strasbourg. Det synes nå klart at norske domstoler har vært på gal kurs i flere år. Nå er kursen justert av Menneskerettighetsdomstolen, og norske domstoler plikter å endre kursen, sier Danielsen.

- Som å snu et tankskip
Siden 2000 har vært vanskelig å vinne en injuriesak mot media, ifølge advokaten.

- Men nå er det fastslått at norske domstoler har vektlagt ytringsfriheten for meget, på bekostning av personvernet, sier Danielsen, før han legger til:

- Det å snu denne utviklingen har vært som å snu et gedigent tankskip. Det tar ekstremt lang tid, og krever ressurser i flere år, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere