*Nettavisen* Nyheter.

- Ble sint da bestemor døde

Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Søstrene Emilie (13) og Thea (15) følte det urettferdig da både bestemor og bestefar døde av kreft.

24.11.11 19:20

(SIDE2): De to søstrene har vært med på «Treffpunkt» i litt over ett år. Det er en landsdekkende møteplass for barn og ungdom som er pårørende og som har en eller flere i familien som har kreft eller er død av kreft. På disse møtene kan de treffe andre som er i samme situasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Prater med andre
- Vi gjør aktiviteter sammen og prater med andre som vet hvordan det føles å miste noen i familien, sier Thea (15).

Begge søstrene har gjennom «Treffpunkt» fått bearbeidet sorgen de følte etter at både bestemor og bestefaren deres døde av kreft. I regi av Kreftforeningen holdes disse treffene over hele landet og her får de være med på ulike aktiviteter og kreative prosjekter.

Onsdag formiddag var det presentasjon av filmen «Jack og døden» på Vardesenteret på Radiumhospitalet i Oslo. Sju barn har sammen med prosjektleder Helene Bøhler laget figurer og scener til en animert dukkefilm.

Filmen er tenkt som et verktøy i arbeid med barn og ungdom i sorg og krise. Filmen tar ikke opp kreft spesielt, men er tiltenkt brukt i Kreftforeningens arbeid, i skoler og av helsepersonell og i diverse sosiale medier.

- Kan snakke om vi vil
- Filmen ble bedre enn jeg trodde, smiler Emilie (13). Hun har ikke sett hele filmen hun har vært med å lage før nå og er selv fornøyd med innsatsen.

- Det var interessant å være med på, mener Thea. Hun har hatt det gøy mens de har holdt på og opp i alt det triste er det ofte det å ikke snakke om det som er skjedd som er det beste.

- Vi snakker egentlig ikke så mye om det triste, men vi vet at vi kan det hvis vi vil. Og det er fint å ha andre som har opplevd det samme som meg.

Å snakke med klassekamerater og venner kan også være fint, men det er ikke alltid like lett å vite hvordan man skal gripe det hele an, mener de to jentene.

- Mange unngikk nok samtaleemnet, sier Thea. Hun mener det aller beste er hvis folk spør rett ut.

- Det er bare å spørre istedenfor å unngå det!

Søstrene var vant til å snakke med besteforeldrene sine hver dag og savner den daglige kontakten.

- Det aller verste i tiden etterpå var å ikke kunne snakke med dem hver dag, sier Emilie.

- Det føltes så urettferdig. Og jeg ble ganske sint, sier Thea.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helle Nilsen

- Hvordan ser døden ut?
Forteller Anne Karin Eknes jobbet tett sammen med barna da de skulle lage filmen som skulle omhandle døden.

- Vi jobbet mye med karakteren «Døden». Hvordan skulle han se ut, hvordan skulle han høres ut, hva liker han, hvordan går han også videre. Barna hadde så mange fine refleksjoner rundt døden og ved hjelp av fortellinger og tegninger kom de snart fram til hvordan karakteren skulle være.

- Dette er ikke terapi, men det er klart det kan sette i gang prosesser hos barna som gjør at det er enklere å sette ord på egne følelser og ha en helende effekt.

- Det første de gjorde var å lage et minnekart over sitt eget liv og når det skjer en endring i livet så betyr det ofte at man må gi slipp på noe, sier Eknes.

I filmen «Jack og døden» kommer vi nært innpå døden. jack opplever nemlig at moren dør og når han prøver å lure døden så går det ikke så bra. Han innser etter hvert at han må gi slipp på moren.

- Filmen er jo veldig konkret. Mammaen til Jack blir så syk at hun dør og de minste barna tegnet mye når vi jobbet med filmen. En av barna tegnet for eksempel begravelsen til moren og det er en fin bearbeiding.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helle Nilsen

- Urettferdig
Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne-Lise Ryel er stolt av filmen barna har vært med å lage.

- Det er ingen som er så gode til å være ærlige som barn. Det er dere som lærer oss voksne å snakke om døden, sier hun.

3500 barn opplever hvert år at en av foreldrene får kreft og det kan føles urettferdig når det rammer ens egne.

- Vi vet at ingen lever evig, men når sykdommen rammer noen som står en nær så føles det urettferdig. Dere har selv opplevd at noen som står dere nær får kreft og denne filmen tar opp et vanskelig tema på en fin og verdig måte, sier Ryel.

Se filmen «Jack og døden» her:

HTML EMBED

Annonsebilag