*Nettavisen* Nyheter.

- Ble trent av spesialstyrker

Foto: Mumbai Mirror/AP/Scanpix

Mumbai-terroristene skal ha blitt trent opp som elitesoldater av det pakistanske forsvaret.

07.12.08 10:56

De ti terroristene som skjøt og drepte i underkant av 200 mennesker i Mumbai forrige måned, var trent opp som elitesoldater av det pakistanske militæret, ifølge en Indisk etterretningsrapport.

Opplysningene kommer fram etter at indiske myndigheter har anklaget den pakistanske etterretningstjenesten ISI (Inter Services Intelligence agency) for å ha direkte støttet angrepet. De hevder å være i besittelse av navnene til ISI-instruktørene som trente dem, samt telefonsamtaler de har hatt via internett.

Den indiske etterretningsrapporten hevder terroristene var med i en stor gruppe frivillige, såkalte «fedayeen», melder timesonline. Gruppen på vel 500 menn skal ha blitt trent opp av det pakistanske militæret fra desember 2006.

Samme nivå som «Seals»
- Disse mennene ble trent opp i tre faser. Første fase var grunnleggende fysiske trening og opplæring i bruk av skytevåpen. Andre fase var opplæring i navigasjon og svømming. Tredje fase var blant annet trening i å sabotere undervannsinstallasjoner, for eksempel oljeriggerer, skip og ubåter, sier en offisiell tjenestemann.

- De ble trent opp på samme nivå som amerikanske «Seals» eller den pakistanske marinenes kommandosoldater. De var elite. Ti av disse mennene var de som angrep Mumbai.

India mener terroristene var tilknyttet den islamistiske gruppen Lashkar-e-Taiba (LET), som har base i Pakistan og tilknytning i Kashmir.

Statsløse aktører
Gruppen skal ha hatt nære forbindelser til Pakistans etterretningstjeneste ISI på 1990-tallet.

LET har som mål å løsrive Kashmir og Jammu fra India, og har utført flere dødelige terrorangrep. Grunnleggeren, Hafiz Mohammed Saeed, er utdannet universitetsprofessor og driver veldedig arbeid.

LES OGSÅ: Mannen bak Mumbai-terroristene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Lashkar-e-Taiba avviser imidlertid at de sto bak angrepene, men terroristen som overlevde angrepet, 21 år gamle Ajmal Amir Kasab, har opplyst i avhør at han ble trent av gruppen.

LES OGSÅ: Terroristen som overlevde

Pakistanske myndigheter avviser at terroristene er pakistanske og mener de er statsløse aktører.

- Vil roe spenningen
USAs utenriksminister Condoleezza Rice og USAs forsvarssjef Mike Mullen besøkte forrige uke Pakistan for å legge press på president Asif Ali Zardari og general Ashfaq Kayani og roe spenningen mellom Pakistan og India.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge timesonline sa Mullen under møtet at USA har bevis på at angriperne er linket til Lashkar-e-Taiba.

USA har kommet med krav om at Pakistan viser handlekraft overfor terroristgrupper som har base i landet. USA har imidlertid et dilemma når det gjelder å mekle mellom India og Pakistan fordi landet er svært avhengig av de pakistanske styrkene på grensen til Afghanistan.

To menn pågrepet
Lørdag ble det også kjent at indiske myndigheter har pågrepet to menn i Kolkata i forbindelse med terrorangrepet, melder CNN.

Mennene mistenkes for å ha bistått terroristene med SIM-kort.

I tillegg er en tredje mann i politiets søkelys fordi han var i besittelse av et kart over flere av terrormålene i Mumbai. Mannen ble på pågrepet for andre forhold i februar i år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Politisk strid
Flere aviskommentatorer har spekulert i at terroristenes mål var å skape politisk strid mellom atommaktene India og Pakistan, og utløse en atomkonflikt mellom nasjonene.

LES OGSÅ: - Økt frykt for atomkrig

Kilder nær Indisk etterretning sier til timesonline at krig vil være uunngåelig hvis det kommer et angrep foran neste års valg i India.

De to erkerivalene Pakistan og India har kjempet en rekke kriger med hverandre siden oppdelingen i 1947.

Begge landene besitter flere titall med kjernevåpen, og spenningen har tilspisset seg kraftig etter terrorangrepene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.