RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Blenda-vasket Grønntun

Sist oppdatert:
At lederen av Norske informasjonsrådgivere (NIR) er samme mann som er ansvarlig for ”drittpakken” for Kanal 5, kan oppleves som en seig kamel. For mange er den tung å svelge.

Lars Erik Grønntun er leder i Gambit og NIR, en rolle som oppleves problematisk for noen av Propagandas debattanter. Ekskludert medlem fra NIR, Haakon B. Schrøder (bildet) er en av dem.

- Er det virkelig noen som har vasket seg Blenda-hvit, og det med NIRs egen såpe, er det Grønntun, forteller Schrøder opprørt til Propaganda. Han er irritert over innlegget nestleder i NIR, Thor Erling Lund, skrev i Dagens Næringsliv forrige torsdag.

- Jeg setter imidlertid stor pris på at stadig flere opplever Lars Erik Grønntun som en etisk vits. Han er ingenting annet, og har lite å gjøre som leder i NIR, argumenterer Schrøder. Schrøder viser til Propagandas debattsider, der debatten går høylydt om NIR, Gambit og etikk.

For drøye to år siden ble Kommuniké kastet ut som medlem fra NIR. Ifølge Schrøder var det NIRs håndtering av saken som var ille.

Ville ha støtte

- Vi fikk en pressemelding om at vi måtte forklare oss for NIR, det føltes provoserende. Grønntun skulle ha ringt. Han skulle ha sagt: "Nå er det et helvete, i den grad dere trenger støtte er vi her nå, men vi er nødt til å undersøke dette." NIR burde ha vært en organisasjon som støttet et medlem, ikke fordi vi var "hvite", men fordi vi var medlemmer. Så burde NIR ha undersøkt saken og deretter latt konklusjonene tale sitt eget språk. Vi kjempet mot Kværner og vi kjempet mot NIR, forteller Schrøder.

Han mener at eksklusjonen var en for kraftig reaksjon.

- Muligens skulle vi hatt en fartsbot, men reaksjonen står ikke i forhold til handlingen. Vi brøt ett etisk regelverk. Hvis du leser eksklusjonen så klarer ikke Grønntun å si hvilke regler vi har forbrutt oss mot. Det man sa var at vi hadde brutt flere av NIRs regler, og at vi med det ødela hele omdømmet til bransjen, sier Schrøder.

- Vi mener at Kommuniké har forbrutt seg på flere av de yrkesetiske reglene og ikke lever opp til den standard for profesjonelle byråer som kreves av Norske Informasjonsrådgivere (NIR), var en av begrunnelsene fra NIR med Lars Erik Grønntun i spissen.

Frikjent av Kredittilsynet

Kommuniké ble likevel frikjent av Kredittilsynet.

- Vi har fokusert på hvorvidt det er gitt villedende eller uriktige opplysninger, og har ikke holdepunkter for at så har skjedd, sa underdirektør Geir Holen i Kredittilsynet den gang.

- Jeg godtar å få høre at jeg har gjort noe galt, men det står ikke hva for noe galt jeg har gjort, sier Schrøder i dag.

Gambit innenfor reglene

NIR tilbakeviser all kritikk fra Schrøder. Foreløpig har foreningen konkludert med at den ikke skal behandle saken fra Gambit. Nestlederen i NIR, Thor Erling Lund i Consilio Kommunikasjon, begrunner det med at Gambit har holdt seg innenfor regelverket.

- Foreløpig, ut fra det vi har fått av fakta ser vi ikke at NIRs etiske punkter er oversteget. Har Gambit gjort noe galt? Jeg og resten av styret mener "nei", sier Lund.

Han mener Gambits pakke til Dagbladet inneholdt informasjonen som var relevant for saken, at byrået tilkjennega hvem de var og at opplysningene var dokumenterte og korrekte.

Uønsket som medlem

Saken har fått mye oppmerksomhet?

- Det er ikke så mange som reagerer, men jeg tror det er mange som reagerer på "drittpakke"-ordet. Kall det en informasjonspakke, heller. Og andre ser sitt snitt til å Blenda-vaske seg litt, sier Lund. Han mener Kommuniké og Geelmuyden.Kiese bruker saken for å renvaske seg selv. Uansett sier han at NIR er ferdig med saken rundt Kommuniké.

- Det var ikke tvil om at de etiske reglene ble brutt. I tillegg skjelte og smelte Schrøder mot NIR, han sa han ikke hadde respekt for NIR og de etiske reglene. Når han viser forakt for NIR, hvorfor skal vi ha han som medlem da? Et styre bestående av syv ledere i PR-bransjen fant ut at vi ikke ønsket å ha Kommuniké som medlem. Så kan man velge hvem man vil tro på, sier Lund.

Han vil gjerne ha etiske debatter, men ikke på Schrøders premisser. Lund er også av den oppfatning at Gambit-saken ble begravd etter at han sendte ut pressmelding fra NIR sist torsdag, om at det ikke finnes bevis på at en disiplinærbrudd er begått.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere