RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bløffer om verdighetsgarantien for eldre

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
Frp-leder Siv Jensen mener statsministeren har mye å svare for i eldrepolitikken.

Partileder i Frp Siv Jensen og Statsminister Jens Stoltenberg møttes til debatt om eldreomsorgen på NRK tirsdag kveld i Stavanger. Lokale politikere var representert ved ordførerkandidat i Stavanger for Høyre, Christine Sagen Helgø, gruppeleder i Bergen SV Oddny Miljeteig og Tore Henning Larsen fra Seniorsaken.

Arbeiderpartiet vil jobbe mot full sykehjemsdekning innen 2015 og at den såkalte verdighetsgarantien skal sikre et tilpasset og godt botilbud, helse og livskvalitet. 12.000 nye sykehjems- og heldøgns omsorgsplasser skal på plass.

- Først har jeg lyst å si at jeg blir opprørt og berørt hver gang vi får vite at noen ikke får den omsorgen de trenger. Alle eldre skal få en trygg og god omsorg og de skal vite at noen er der når de trenger hjelp. Vi må flere ansatte og flere hender. Det aller viktigste vi har gjort er å sørge for mange ekstra milliarder for å bygge ut eldreomsorgen, sier Stoltenberg.

Ifølge partiet skal den nye kommunale helse- og omsorgsloven styrke regelverket.

- Et system som ikke virker
Mangelen på sykehjemsplasser har blitt kraftig debattert og Frp ønsker på sin side å innføre en juridisk rett på å få dette. De ønsker også satse mer på private aktører og sidestille disse med de kommunale tjenestene slik at de eldre fritt kan velge mellom disse to.

- Vi har et system som ikke lenger virker. Det eneste nye AP har kommet med er denne verdighetsgarantien. Jeg vil invitere regjeringen til å danne et eldreforlik på lik linje som vi har i barnehagepolitikken slik at alle sikres plass. Verdighetsgarantien Stoltenberg sier han har innført er en bløff, sier Jensen

Stoltenberg svarte at det å sammenligne eldreomsorgen med barnehagepolitikken blir feil fordi det er mange flere varierte behov blant eldre enn det er for små barn.

- Vi har en lovfestet rett til pleie og omsorg og har gjennomført mye av det hun snakker om. Denne planen går fram mot 2015. Poenget er at dette er en krevende oppgave. Det er også veldig mye bra i eldreomsorgen, som for eksempel de ansatte som hver dag står på, sier Stoltenberg.

- Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen har en verdighetsgaranti i et forlik med øvrige partier. Eldreomsorg handler imidlertid om mer enn verdighet. I Stavanger har vi også en langsiktig strategi gjennom dokumentet «Omsorg 2025». Og det trengs, for utfordringene som venter er formidable, sa Høyres ordførerkandidat i Stavanger Christine Sagen Helgø tidligere til Rogalands Avis.

Mer ansvar til fastlegene
Partiet ønsker også at kommuner og fastleger skal sitte med bestillingsansvaret for eldreomsorgen, mens staten skal stå for finansieringsansvaret.

- Det er faktisk ikke mer komplisert enn det, sier Jensen.

Seniorsakens deltaker mener man kan takke mange familier.

- Garantien som Stoltenberg sier han har gitt fungerer ikke i praksis. For si til en 96-åring med fem livstruende sykdommer at den personen skal klage. Mange kan takke ressurssterke pårørende for at de klarer dette, sier Tor Henning Larsen fra Seniorsaken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere