RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Blir ingen revolusjon med Gucci-Helle

Foto: Øijord, Thomas Winje (Scanpix)
Sist oppdatert:
I kveld kan denne kvinnen bli historisk.

I dag valfarter danskene til urnene for å stemme i folketingsvalget. Det var statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) som skrev ut nyvalg for knappe tre uker siden.

Høyreblokken har styrt Danmark siden Anders Fogh Rasmussen kom til makten i 2001. Mye har skjedd siden den tid.

Høyrepolitikken har ført med seg en innstramning i innvandringspolitikken og en USA-vennlig utenrikspolitikk med blant annet dansk deltagelse i Irak-krigen.

Venstre og De konservative har med støtte fra det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti sittet på regjeringsmakten i ett tiår.

Én sak som dominerer
Innvandring har ved tidligere valg vært en viktig sak, men under årets folketingsvalg har saken omtrent vært fraværende.

- Det er én sak som har dominert valgkampen - eller tre saker som noen sier - og det er økonomi, økonomi og økonomi. Og det henger sammen med den økonomiske situasjonen Danmark er rammet av - med enorm arbeidsledighet og lav vekst. Det er 160.000 arbeidsledige i Danmark, og den økonomiske veksten er helt i bunn. Hvis vi går ett år tilbake, så var det direkte negativ vekst. I år kan vi risikerer en vekst på null, sier den danske valgforskeren Roger Buch til Nettavisen.

- Statsbudsjettet for 2012 ligger på et underskudd med 85 milliarder kroner. I 2011 var den på 65 milliarder. I valgkampen har det vært et spørsmål om hvilken blokk eller statsminister som kan føre Danmark ut av den økonomiske krisen, sier Buch.

Buch får støtte av valgforsker Johannes Andersen.

- Den grunnleggende saken har vært økonomi med relasjon til at man har en økonomisk krise, sier Johannes Andersen ved Aalborg Universitet til Nettavisen.

-Følger et stramt manuskript
Andersen sier valgkampen har vært dominert av svært forsiktige utspill, hvor alt er nøye planlagt. Han sier at hovedpartienes økonomiske planer har vært fulgt til punkt og prikke i frykt for å gi motparten mulighet til å angripe et lite gjennomtenkt argument.

- Det blir vanskelig å diskutere andre ting når de har et så stramt manuskript, sier Andersen.

Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt (44) lå best an på meningsmålingene dagen før dagen.

Ifølge én av meningsmålingene (Rambøll) får hennes blokk en oppslutning på 53,40 prosent og 94 mandater i Folketinget, mens de borgerlige får 46,60 prosent oppslutning og 81 mandater, skriver Jyllands-Posten.

En måling fra Voxmeter foretatt for nyhetsbyrået Ritzau viser 92 mandater til opposisjonen og 83 til de borgerlige.

Gucci-Helle, som hun blir kalt på grunn av sine dyre designervesker og designerklær, blir i så fall Danmarks første kvinnelige statsminister.

- Det blir ingen revolusjon
Både Andersen og Buch tror at den sittende regjeringen går tapende ut av valget, og at danskene dermed får sin første kvinnelige regjeringssjef. Men Buch tror ikke Danmark vil forandre seg med Helle Thorning-Schmidt som statsminister.

- Nei, det vil det ikke. Danmark er i en meget krevende situasjon hvor det er meget begrensede muligheter for å føre en annen politikk. Derfor vil det ikke være noen grunnleggende endringer, men på mindre områder vil det være noen justeringer. I de store trekk så blir det ingen revolusjon, sier Buch.

Andersen har heller ingen tro på at Danmark vil forandre seg nevneverdig med en rød regjering.

- Jeg tror Helle Thorning-Schmidt vil sette i gang en forlengelse av den moderniseringen vi har sett i offentlige sektor, sier Andersen.

Lite fokus på innvandring
Tidligere viktige kampsaker som innvandring, har imidlertid glimret med sitt fravær under denne valgkampen.

- Innvandring har hatt stor betydning de siste valgene, men det spiller en meget begrenset rolle denne gangen. Undersøkelser viser at 80 prosent av velgerne mener økonomi er viktig. Helse kommer som nummer to, mens innvandring ligger langt nede på listen, sier Buch.

Dansk Folkeparti har vært det partiet som har kjørt hardest på innvandring i dansk politikk. Likevel ser det ut til at de klarer seg med bare en liten tilbakegang. Buch tror dette skyldes at partiet også har hatt bred fokus på velferd.

- Dansk Folkeparti får etter alt å dømme en liten tilbakegang. Det er veldig interessant at de greier seg så godt som de gjør. Det beviser at de har en strategi som har fungert siden oppstartet i 1995, sier Buch.

Dansk Folkeparti ligger an til å få 20 mandater og 11,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere