RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Blitt grundig fortalt at jeg må være forsiktig

Foto: Simen Lønning (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Siv Jensen ville neppe «tatt en» Navarsete.

I 2011 vedtok et enstemmig kommunestyre i Lærdal at E16 skulle legges i tunnel forbi Tønjum og Ljøsne, noe Statens vegvesen var uenig i.

Tirsdag meldte NRK at Sp-leder Liv Signe Navarsete ringte miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) for å sikre at hjemkommunens vedtak ble fulgt. 7. oktober. Ni dager før regjeringen gikk av, sendte Solhjell ut et brev om grønt lys for tunnelalternativet.

- Var det klokt av Liv Signe Navarsete å ta en telefon til Bård Vegar Solhjell?

- Nå har jeg registrert at den saken kan havne i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, og da er jeg sikker på at Stortinget vil gjøre jobben sin og vurdere hva som har skjedd i saken, sier Siv Jensen til Nettavisen NA24.

Les også: Ektemannen var inhabil

- Ville du ha gjort det, tatt den telefonen?

- Er det en ting vi har blitt fortalt veldig grundig så er det litt om habilitet og hvilke ting vi bør være forsikte med som statsråder.

- Jeg tror jeg ville vært veldig varsom og gått alt for langt inn i saker jeg føler meg veldig personlig involvert i, sier Jensen.

Aarebrot: - Må skje i offentlighet
Professor Frank Aarebrot mener Navarsete ikke burde ringt direkte til Solhjell for å be om at den nye europaveitraseen gjennom Lærdal ble lagt i tunnel.

- Dette burde hun selvfølgelig ikke ha gjort. Det er helt greit at også statsråder kjemper for sine lokalpolitiske saker. Men da må det skje i offentlighet, gjennom åpne kanaler. Ikke ved en telefon direkte til miljøvernministeren, sier Aarebrot til NTB.

Venstres Abid Raja ser så alvorlig på saken at han vil at kontrollkomiteen på Stortinget skal se på den.

Det fikk tidligere SV-leder Kristin Halvorsen til å tenne på alle plugger onsdag morgen.

Les også: Kristin: - Nå må de tenke seg om

- Nå må jammen stortingsrepresentanter fra Frp og Venstre tenke seg om: skal det «kriminaliseres» å fremme lokale interesser?» skriver hun på Facebook onsdag morgen.

Halvorsen: - Jeg tilstår, jeg har slåss for byfornyelsen i Oslo indre øst
Hun gir sin fulle støtte til Liv Signe Navarsete:

«I Lærdal har et enstemmig kommunestyre bedt om at en vei legges i tunnel. Skulle ikke kommunalministeren og en folkevalgt fra fylket argumentere for det? Jeg tilstår: jeg har i 24 år som folkevalgt for Oslo og som regjeringsmedlem slåss for bedre levekår for Oslo indre øst. Jeg bor der. Jeg har slåss for byfornyelsen - det dreide seg om mine naboer, jeg har til og med engasjert meg i miljøet rundt Akerselva som ligger 300 m unna! De representantene som aldri har fremmet en lokal sak får kaste den første sten på Liv Signe - deretter bør de trekke seg fra politikken fordi de er elendige ombudsmenn for sine velgere! Hvor er du Trine Skei Grande?»

Pluss 400 millioner
- Dette kan fort bli en sak for kontrollkomiteen, sier Raja, som sitter både i transportkomiteen og i kontrollkomiteen på Stortinget, til NRK.

Solhjell sier han diskuterte saken med Navarsete, og at hun redegjorde for sitt syn i samtalen.

- Men min avgjørelse ble tatt på bakgrunn av sakens innhold og anbefalinger, sier Solhjell til NRK.

Avgjørelsen til daværende miljøvernminister Solhjell gir en ekstraregning på 400 millioner kroner i forhold til de opprinnelige planene.

Raja: - Uforsvarlig
Raja er krass mot både Solhjell og Navarsete.

- Jeg synes det er en svært spesiell framgangsmåte av de rødgrønne, bare dager og uker før de går av. At en tar kontakt med en regjeringskollega på denne måten er veldig spesielt, sier Raja.

Han er særdeles kritisk til måten de har gått fram på.

- At denne prosessen som de har kjørt, og som det offentlige ikke har hatt innsyn i før NRKs avsløring, skal koste samfunnet en halv milliard, mener jeg er uforsvarlig, sier Raja.

Skei Grande: - Helt legitimt å kjempe for lokale saker
Nettavisen NA24 har tatt kontakt med Venstre-leder Trine Skei Grande for å få hennes syn på saken.

- Det er helt legitimt å kjempe for lokale saker for sitt valgdistrikt, men det kan være greit å få belyst hva som er sagt og gjort på bakrommet i denne saken, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Nettavisen NA24.

Navarsete: - Tjente ikke på veivalget

Med respekt å melde: Dette har den godeste professoren ingen greie på. Han får ta turen til Lærdal så skal han få se selv, sier Navarsete til NTB.

Hun avviser at trasévalget påvirker verdien av eiendommen og peker på at det er snakk om et gårdsbruk, ikke en enebolig eller leilighet. Navarsete angrer ikke på at hun engasjerte seg i saken eller tok en telefon til statsrådskollega og tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

– Dersom det blir aktuelt, er jeg selvsagt beredt til å forklare meg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Der skal jeg gjøre greie for hvordan politikere best kan følge opp lokale vedtak, sier hun.

Som samferdselsminister fikk Navarsete selv en rekke telefoner fra folk som engasjerte seg i lokale veisaker.

– Jeg har ikke tall på hvor mange telefoner som kom – også fra statsråder og stortingsrepresentanter. At noen framstiller det som uryddig av politikere å overprøve byråkratiet er forunderlig, sier hun.

Til kritikken mot henne har hun følgende å si:

– Jeg registrerer at mye handler om meg som person og ikke om politiske saker. Utover det har jeg ingen kommentar.

– En innarbeidet uvane

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum er kritisk til Liv Signe Navarsetes handlemåte av flere grunner.

– Hun har glemt at en statsråd skal tjene hele landet, ikke hjemstedet til politikeren. Men det er en innarbeidet uvane. Denne saken er verre fordi Navarsete også har personlig vinning av at E16 ikke legges 300 meter fra gården hennes, men i tunnel, sier Stavrum.

Les hans blogg: Dårlig dømmekraft av Navarsete

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere