- Blødninger kan stanses med bønn

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

- Det er mange eksempler på at det har skjedd, sier Olav Gunnar Ballo (SV).

29.01.09 10:20

Den profilerte stortingspolitikeren og legen har selv lært et religiøst vers som skal kunne stanse blødninger.

- Jeg hadde en pasient som forklarte meg hvordan man kan stanse blødninger. Han kunne det selv, og fortalte meg at det skjer ved å fremsi en helt bestemt religiøs tekst. Det var omtrent som en bønn. Jeg fikk ordlyden skriftlig av ham. Han sa at mye av nøkkelen er å ikke fortelle verset til andre, så han ba meg om å lære det utenat og kaste lappen, sier Ballo til VG.

Har du tips om saken? Send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

Overfor Nettavisen presiserer Ballo følgende:

- Jeg har aldri selv stanset noe ved blødning og kommer ikke til gjøre det. Jeg er jo utdannet lege, men må lytte til pasientene mine, noe annet vil være arrogant, sier Ballo til Nettavisen.

Les kommentar: Har det rablet for den norske eliten?

- Men er det mulig å stanse blødninger ved bønn?

- Vi som leger spiller på placeboeffekten og vet at den har effekten. At du genuint tror på healing, kan gjøre deg frisk. Jeg har hatt pasienter som har forklart at dette har skjedd, uten at jeg har sett det selv, sier Ballo til Nettavisen.

- Bør forskes på
Han er klinkende klar:

- Det nytter ikke å være lege i Finnmark og lukke øynene for folketroen. Jeg mener dessuten bestemt at dette er fenomen det bør forskes mer på, sier Ballo.

Den påtroppende sjefen for Rettsmedisinsk institutt mener at man ikke kan avviste alle religiøse mekanismer som bare humbug.

Søkte råd hos Snåsamannen
Ballos tro på bønnevers kommer bare få dager etter at helseminister Bjarne Håkon Hanssen fortalte at han søkte råd hos Snåsamannen da sønnen slet med kolikk.

Les også: - Snåsamannen kurerte sønnen min

Helseministeren fortalte mandag at han ikke er i tvil om Joralf Gjerstads evner, det fikk han nemlig bevist da han kurerte sønnen for kolikk.

Ballo forsvarer statsråden:

- Kritikken av Hanssen skyter langt over mål og er trukket ut av sin sammenheng. Han svarte jo kun på et spørsmål, sier Ballo til Nettavisen.

Les også: - Ville ringt Snåsamannen igjen

Skeptisk
Det var tilbake i 1997 at Bjarne Håkon Hanssen tok kontakt med den nå svært berømte Snåsamannen. Hanssen og hans daværende kone hadde fått sitt tredje barn, en sønn ved navn Håkon, som slet med magesmerter.

Helseministeren var den gang fylkesordfører i Nord-Trøndelag og skulle stille som Aps førstekandidat ved valget kommende høst. Etter to måneder med sønnens gråt følte Hanssen at han ikke lenger hadde noe valg og måtte ty til metoder han i utgangspunktet var skeptisk til.

Telefonhealet to ganger
Hanssen ringte Snåsamannen to ganger og fortalte at begge gangene ble sønnen bedre av kolikk.

Helseministeren forteller til VG at han måtte revurdere sine tanker om healing og andre alternative behandlingsmetoder etter samtalene med den nå 81 år gamle Joralf Gjerstad og føler mannen med de varme hendene hadde en finger med i spillet.

Hanssens forgjenger, helseminister Ansgar Gabrielsen, ville heller ikke nølt med å kontakte Snåsamannen:

- Jeg hadde ikke nølt med å gjøre det samme hvis jeg var i en lignende situasjon, sa Gabrielsen til VG tidligere i uken.

Gabrielsen var helseminister i perioden 2004-05 i den andre Bondevik-regjeringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag