*Nettavisen* Nyheter.

- Bløffer om hevings-prisen

Kostnadene med å heve ubåtvraket utenfor Fedje vil koste minst 400 millioner kroner. Kurt Oddekalv mener prisen blir blåst opp slik at Kystverket slipper å ta på seg hevingsoppgaven.

05.01.06 15:59

Ubåtvraket utenfor Fedje har lenge vært en betent sak på grunn av overhengende fare for kvikksølv lekkasjer.

Bondevik II regjeringen vedtok i fjor sommer at faren for kvikksølv-lekkasjer skulle måles. I tillegg ble det satt i gang et forprosjekt for å planlegge hevingen.

I følge NRK vil selve forarbeidet av hevingen trolig beløpe seg til 100 millioner kroner. Dette er et tall Beredskapsdirektør i Kystverket, Thor Christian Sletner, ikke ønsker å kommentere utover at hevingen blir en dyr affære.

- Det er bare bløff! Jeg tror slettes ikke på tallene, de er skrudd opp for at staten skal slippe hevingsarbeidet. De har reist prisene for hver gang noen har snakket. Jeg setter ikke min lit til tallene, sier leder i Norsk Miljøvernforbund (NMF), Kurt Oddekalv, til iBergen.no

Vil ha tall-kontroll
Oddekalv har etter hvert sett seg lei av kostnadskalkylene som har blitt kastet ut i media. Tidligere er kostnadene ved ubåtbergingen anslått til over 300 millioner kroner.

- Jeg er redd Kystverket har satt i gang ett spill med å heve kostnadene for å slippe arbeidet, fortsetter Oddekalv.

Åpner for private
Lederen i NMF vil at private bergingsselskap skal være med å vurdere tallmaterialet til Kystverket. Han vil også ha en mest mulig åpen prosess rundt bergingen.

- Noen må kvalitetskontrollere Kystverket på dette feltet før Stortinget får tallene av dem. Det virker som de holder fingeren i lufta for å se hvilken vei det blåser. Her må flere, også private, inn og se på kostnadene. Dette bør være en åpen anbudsprosess, konstaterer Oddekalv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.