*Nettavisen* Nyheter.

- Bloggtrusler trigget Vikernes-pågripelse

Paris/Oslo (NTB-Anne Marte Vestbakke og Solveig Joten Svensen): Varg Vikernes er mistenkt for terrorplanlegging i Frankrike. Antiterrorpolitiet skal ha gått til aksjon blant annet på grunn av trusler han nylig framsatte å bloggen sin.

- Ytringene hans rettes blant annet mot muslimer og jøder. Det er også på grunn av hans personlighet, og at han mottok Breiviks manifest, sier Agnès Thibault-Lecuivre, som er talskvinne for påtalemyndigheten i Paris, til VG.

Han er mistenkt for «kriminell sammensvergelse i forberedelser av terrorhandlinger», opplyser hun. Fransk politi skal ha overvåket den norske høyreekstremisten i flere år. Tirsdag kveld satt nordmannen og kona i avhør hos fransk antiterrorpoliti i Brive-la-Gaillarde.

Ifølge kilder med nær kjennskap til etterforskningen, var det trusler i et blogginnlegg publisert for tre dager siden som til slutt overbeviste politiet om å gå til aksjon tirsdag morgen. Opplysningene fra det franske nyhetsmagasinet Le Nouvel Observateur er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Innlegget magasinet viser til, er skrevet i en sterkt rasistisk og antisemittisk tone. Der skriver Vikernes blant annet at togulykken i Frankrike sist fredag var et angrep mot europeere og oppfordrer folk til å gjøre motstand.

«Det må stanses. Vi må handle for å få en slutt på dette. Før det er for sent», skriver han blant annet om ulykken som kostet åtte menneskeliv. I den noe ravende teksten skriver han imidlertid også at han ikke vil oppfordre til ulovlige handlinger. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag