RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

REAGERER: - Prosessen med sentralisering av politiet framstår mer og mer som blottet for respekt for Storting og lokalsamfunn, ifølge Sps Marit Arnstad.
REAGERER: - Prosessen med sentralisering av politiet framstår mer og mer som blottet for respekt for Storting og lokalsamfunn, ifølge Sps Marit Arnstad. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

- Blottet for respekt for Storting

Sist oppdatert:
Sps Marit Arnstad reagerer på opplysninger i ny bok om politianbefaling.

Anne Lise Fimreite forteller i en ny bok at hun oppfattet det som om anbefalingen ble gitt for å oppnå et kompromiss, skriver Bergens Tidende.  

Hun satt i utvalget som anbefalte at dagens 27 politidistrikter skulle reduseres til seks.

«Forslaget om 6 distrikter hadde ingen reell faglig begrunnelse. Det var mer av politiske grunner. Dersom man foreslo 6 distrikter, var sjansene store for å få et kompromiss på rundt 12-14, altså halvparten av det eksisterende», står det i boken «Politi i krise» av professor Stig O. Johannessen.

- Blottet for respekt for Storting

Dette får Sps Marit Arnstad til å reagere:

- Prosessen med sentralisering av politiet framstår mer og mer som blottet for respekt for Storting og lokalsamfunn, tvitrer hun 3. juledag.

Fasiten: 12 distrikt

Fasiten ble til slutt at Politi-Norge organiseres i tolv nye distrikter fra nyttår.

Fimreite – som også er professor, nærmere bestemt i organisasjonsvitenskap – utdyper hvordan utvalget landet på 6-12 distrikter som et hensiktsmessig antall.

Humlegård: - Kjenner meg ikke igjen

– Og så oppsto denne kompromisstenkningen, der det ikke var om å gjøre å foreslå det som var mest hensiktsmessig, men heller ta litt sterkt i.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård, som også satt i utvalget, skriver i en epost at han ikke kjenner seg igjen i fremstillingen i boken. Utvalgsleder Arne Røksund avviser at anbefalingen ble brukt som et forhandlingskort.

Finnmark og Agder

Målet med den nye politireformen er at den første skal stå klar høsten neste år, og deretter skal Politidirektoratet (POD) etter planen rulle ut to nye operasjonssentraler i kvartalet, skriver Politireform.

– Vi får ingen prøveperiode, så dette kan ikke feile. Derfor begynner vi der vi tror det er enklest og risikoen er minst. Slik vi ser det nå er Finnmark og Agder de enkleste, og vi begynner der og slutter i Sør-Øst, sier han.

– Vi starter der det er enklest, og avslutter der det er stort og mange sentraler som skal slås sammen, supplerer avdelingsdirektør Frede Hermansen i POD.

Ikke endelig konkludert

Både Humlegård og Hermansen understreker at POD ikke har endelig konkludert med hele rekkefølgen. Det har med utvelgelsen av hovedsetene å gjøre.

Alle de nye operasjonssentralene er tidligst operative i løpet av 2018.


(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere