RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bønder skviser velferden

Sist oppdatert:
SSB-forsker ut mot korte arbeidsdager og norsk landbruk.
- Vi kan ikke beholde norsk landbruk og jobbe seks timer daglig, uten at det kan gå utover velferden, sier økonom og forfatter Erling Røed Larsen til NA24.no.

Han er samfunnsøkonom og har nettopp gitt ut sin andre bok, «Økonomi på trikken», en bok som tar for seg viktige samfunnsøkonomiske spørsmål.

- Norsk landbruk beslaglegger ressurser som kunne ha gått til andre formål. Da blir spørsmålet hvor ressursene skaper mest velferd. I landbruket eller de alternative stedene? spør SSB-forskeren.

- Kunne skapt velferd andre steder

- Vi kan ikke beholde norsk landbruk og jobbe seks timer daglig, uten at vi mister ressurser som kunne ha skapt mye velferd andre steder i Norge, mener han og legger til at fritid er et gode, men ikke det eneste. Vi nemlig må vurdere hvor timene kaster mest av seg.

- Vi kan ikke stikke under en stol at norsk landbruk koster mye ressurser. Riktignok skaper det velferd, men spørsmålet er om det ikke koster mer enn det smaker. For ressursene som går til norsk landbruk fortrenger velferd skapt i omsorg, helsevesenet, skoler og barnehager. Men det skal det liksom ikke stilles spørsmål ved, sier SSB-forskeren.

- Arktisk landbruk er som John Carew som ballettdanser. Utlendinger lurer litt på hvorfor vi har et så omfattende landbruk i Norge. «Dette må dere da være dårlig til», sier utlendninger til meg.

Landbruk eller sykehus?

Engasjert forteller Røed Larsen om kostnaden ved å holde i live et landbruk på 60. breddegrad. Så langt nord er det nesten ingen andre land som dyrker korn eller holder seg med kyr. Men så er det da også 20 milliarder kroner i potten, som brukes til å holde landbruket i live. Brukt på en annen måte, kunne det gitt mye velferd.

- Når vi stapper 20 milliarder kroner inn i norsk landbruk, så er det det samme som firefelts motorvei gjennom Vestfold, barnehager, sykehus eller medisiner til kreftbehandling, sier han.

- Jeg tror folk er manipulert litt. Det er vanskelig å gjennomskue et tall som 20 milliarder kroner, når man skal avgi sin stemme, sier han videre, og legger seg samtidig ut med Norges Bondelag.

Som han skriver i boken: «Penger er papirlapper, eller papirstørrelser. Penger forteller oss ikke hva som er alternativkostnaden. Alternativkostnaden er det landbruket fortrenger av andre aktiviteter». Dermed ramser han opp flere sykehus, dobbeltsporet jernbane eller en mengde barnehageplasser.

Har vi råd til sekstimersdagen?

Han stikker hånden inn i flere vepsebol. I boken setter han spørsmålstegn bak en rekke økonomiske debatter som preger samtiden. Hva skal vi med norsk landbruk? Har vi råd til 6-timersdagen? Gjør polakker oss arbeidsledige? Må nordmenn eie Norge? Men på sedvanlig forskervis gir han ingen klare svar. Han serverer oss menyen og så må vi selv ta stilling.

- Jeg har nærmest vært litt nervøs. Det å ta opp 6-timersdagen, for eksempel, er å trå inn i et minefelt, sier SSB-forskeren.

Han drar frem kostnaden ved å kutte i arbeidstiden, som sterke krefter blant annet i fagbevegelsen jobber for. De rundt 1,7 millioner heltidsansatte her til lands yter godt over 2,5 milliarder arbeidstimer per år. Hvis alle disse skulle jobbe seks timer daglig gir det en reduksjon av arbeidsdagen på 20 prosent. 500 millioner arbeidstimer vil forsvinne over natten og dyr norsk arbeidskraft vil bli enda dyrere.

- Det vil være et stort timetap for Norge som helhet, hvis vi innfører 6-timersdagen. Det finnes folk som mener vi ikke mister timer i det hele tatt. Jeg tror ikke det stemmer, men samtidig er fritid åpenbart et samfunnsgode, forteller Røed Larsen. På den annen side, er ikke ideen om at jobben kun er et onde og et slit, noe foreldet? Jeg vet om mange mennesker som elsker sin jobb, og som rett og slett ikke ser poenget med å redusere arbeidstiden.

Vil prise bilkøen

Og hva om vi snur på flisen? Er det sikkert at 7,5 effektive arbeidstimer er det riktige? Kanskje vi tjener like mye velferd på å øke arbeidstiden til ni timer som vi taper på å redusere den til seks timer? Men i likhet med spørsmålet om vi trenger norsk landbruk, er dette et spørsmål det er opp til politikerne å avgjøre. Økonomene gir bare alternativene.

Et annet alternativ han har, og som han også gir svar på, er hvordan vi skal bli kvitt køene inn til Oslo, eller andre storbyer for den sakens skyld: Veiprising. Det vil løse køproblemet og samfunnet vil spare tid, mener Røed Larsen. Kanskje ikke det Frps Per Sandberg vil høre.

«Gratis goder fører til kø. Veiplasser eller køplasser er gratis, og dermed oppstår bilkøer», skriver han i boken og føyer til: «En veloverveid pris på køplasser ville altså føre til at bilkøene forsvant som dugg for solen. Samfunnet ville spare verdifulle timer, og de timene kunne settes inn på områder som vi ønsker oss: skoler, helsevesen, barnehager».

For tid er nøkkelen til de velferdsgodene vi har i dag, og egentlig strekker ikke tiden til. Vi har bare tre milliarder arbeidstimer i Norge, men mange flere ønsker. Det er derfor vi bør tenke oss om, før vi sier at det er viktig med norsk landbruk. Derfor bør vi tenke oss om, før vi gjennomfører 6-timersdagen, eller setter oss i bilen og stamper i kø fra Asker til Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere