RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Colourbox (Colourbox)

- Bønnespirer kan være kilden til E.coli-utbrudd

Sist oppdatert:
Tyske helsemyndigheter tror at bønnespirer dyrket i Tyskland er smittekilden til E.coli-bakterien.

Helsemyndighetene sier at lokalt dyrkede bønnespirer i Nord-Tyskland har blitt identifisert som den sannsynlige årsaken til utbrudd av E-coli, som har ført til at minst 22 mennesker er døde og mer enn 2000 skal ha blitt syke i Europa, melder nyhetsbyrået Reuters.

De fleste dødsfallene er knyttet til Tyskland, men også i Danmark, Sverige og flere andre europeiske land har det blitt meldt om smittetilfeller.

Vil bli sendt ut advarsel
Landbrukstalsmann i Niedersachsen, en delstat i nordvest i landet, Gert Hahne, forteller til AP at det senere søndag vil bli utsendt en advarsel om at folk må slutte å spise bønnespirene, som oftest brukes i salater.

Han forteller også at de offisielle testresultatene ennå ikke er endelige, men at mye tyder på at bønnespirene har skylden for at folk har mistet livet og blitt syke.

Selv om bønnespirene trolig er smittekilden vil advarselen om å ikke spise tomater, agurk og salat sannsynligvis ikke vil bli opphevet med det første.

Frykter bakterien
Frykten for den aggressive bakteriens utbrudd har også spredd seg til land utenfor Europa. Qatar la søndag ned et foreløpig forbud mot å importere ferske agurker, tomater og salat fra Spania og Tyskland. De insisterer på at andre typer ferske grønnsaker og frukt fra Eurioa skal ha et helsesertifikat, som erklærer at de er fri for E.coli.

Libanon og Russland har lagt ned et forbud mot å importere alle grønnsaker som er produsert i EU, skriver AP.

Dette er E. coli:
E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av dem kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC bakterien. Bakterien smitter vanligvis fra næringsmidler eller en annen kilde (vann, kontakt med dyr). Smitte kan også skje direkte fra person til person eller ved direkte kontakt med dyr. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom, skriver Folkehelseinstituttet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere