*Nettavisen* Nyheter.

-  Bob Dylan ligner politisk på Donald Trump

Brannfakkel fra professor:

BRANNFAKKEL: Historieprofessor Tor Egil Førland ved Universitetet i Oslo ser store likhetstrekk mellom Bob Dylan og Donald Trump. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Både økonomisk og politisk er det store likhetstrekk mellom Bob Dylan og Donald Trump, mener historieprofessor.

28.06.19 08:37

PRIO (Nettavisen): Når nobelprisvinneren og den verdenskjente sangeren Bob Dylan går på scenen i Oslo spektrum i morgen, vil han møte et begeistret publikum. Endel av publikum har vært fans i 50 år.

På vei inn får de en brannfakkel om protestsangeren som ble oppfattet som en talsperson for ungdomsopprøret på 60-tallet: - Det er store likhetstrekk mellom Bob Dylans politiske tenkning og Donald Trump, mener historieprofessor Tor Egil Førland ved Universitetet i Oslo.

Godt besøkt seminar

Historieprofessorens foredrag hos forskningsinstituttet PRIO fikk enkelte til å sette kaffen i halsen. Førland ser nemlig tre fellestrekk mellom Donald Trump og Bob Dylan:

  • Begge er mot krig hvis de ikke tjener amerikanske interesser.
  • Begge ser det politiske systemet som en trussel mot enkeltmennesket.
  • Begge ønsker amerikanske varer for amerikanske forbrukere.

- Bod Dylans tekning ligner på isolasjonistene i midtvesten i mellomkrigsårene, sa Førland.

Klikk på bildet for å forstørre.

MODIG MANN: Historieprofessor og Dylan-ekspert, Tor Egil Førland. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Progressive isolasjonister

Bob Dylan uttaler seg aldri om partipolitikk, så Førlands analyse bygger på en gjennomgåelse av sangtekstene. Hans teori er at sangeren er påvirket av det politiske miljøet der han vokste opp - det historieprofessoren kaller progressive isolasjonister fra midtvesten. Flere av dem var norsk-ættede, som Henrik Shipstead og Knute Nelson.

Dette er en politisk tenkning som støtter vanlige folk, enten de er arbeidere eller småbønder, og hvor "fienden" er internasjonal handel og billige importvarer.

Motstanderne er store konsern, storfinans, staten, militæret og fagforeninger.

Ifølge historieprofessoren minner dette om Donald Trump mot Hillary Clinton.

Sitater som ligner

Isolasjonistene snakket om at amerikanerne kan og bør produsere alt amerikanerne trenger, noe også Bob Dylan har uttalt: - USA må bli et selvforsynt land som kan klare seg selv uten for mye import, sa han i et intervju i 1984.

Førland ser mye av det samme hos Donald Trump, som i dette sitatet: - Jeg tror ikke noen produserer fjernsynsapparater i USA lenger. Jeg snakker om det hele tiden. Vi lager ingenting lenger, siterte Førland.

PRIO-seminaret fikk Førland motbør fra en annen professor, Glenn Hughes fra St. Mary's University, også han Dylan-ekspert. I motsetning til Førland ser han Bob Dylan som først og fremst en empatisk kunstner, og mindre partipolitisk.

Ingen av dem hadde faktiske sitater der Bob Dylan uttaler seg om Donald Trump, men i debatten etterpå kom det frem at Bob Dylan faktisk har nevnt Trump som eksempel på en individuell underholder som ham selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.