*Nettavisen* Nyheter.

- Boblen skal luftes ut

- Vi er redd for aksjemarkedet i første halvår, sier aksjeekspert.

10.01.08 16:37

OSLO PLAZA (NA24): Det er en dramatisk dag på Oslo Børs. På Skagen fondenes konferanse på Oslo Plaza drøfter et ekspertpanel om aksjemarkedet er nær toppen.

NA24 - din næringslivsavis

Morten Christensen i Griff er ikke veldig positiv når det gjelder aksjemarkedets fremtid. Han hevder mye av oppkjøpene er gjeldsfinansiert og at et går ut over robustheten i markedet.

- Boblen skal luftes ut. Den skal luftes ut i en god periode, tror vi. Vi er redd for aksjemarkedet i USA og Europa i første halvår, sier Christensen.

Han er en av fem eksperter som deltar i Skagen fondenes nyttårspaneldebatt.

- Særamerikansk
Noe mer positiv er Jan Andreassen i Landsbanki.

- Vi har et særamerikansk problem. Trolig vil den amerikanske renten havne på tre prosent. Men Europa har ikke behov for dette, sier Andreassen.

Han sammenligner dagens situasjon med situasjonen i 1993, men den store forskjellen er at den gang hadde Europa behov for en lavere rente.

- Jeg vet ikke om dere husker det, men en fredag i 1992 var dagsrenten på 1000 prosent, minner Andreassen på.

- Driv i energi
Debattleder Peter Hermanrud i First Securities slår fast at selskapers inntjening er viktig for aksjekursene.

- Det er ikke vanskelig å se at når inntjeningen stiger gjør børsen det bra. Alle er enige om at veksten i USA skal ned, men hvor mye er dette allerede priset inn, spør Hermanrud.

- Jeg er veldig positiv i forhold til selskaper som er drevet av supply, men ikke like positiv til selskaper som er drevet av høyere etterspørsel. Supply-siden er drivende. Energi kommer til å være drivende i 2008 og 2009, spår Ole Slorer i Morgan Stanley.

- Fra grådighet til frykt
Den mer negative Christensen er ikke enig med Andreassen at kredittkrisen er et særamerikansk problem.

- Det er kø i banksystemene. Det starter i USA, men det er ikke et lokalt problem. Det er en omvending fra grådighet til frykt, sier Christensen.

Panelet er stort sett enig i at det står dårlig til i USA om dagen og tror det kan bli turbulent frem til påske også i Europa, men ingen av ekspertene nevner at et krakk er rundt hjørnet.

- Det er en utrolig kreativitet til å finne muligheter. Det er en stabiliserende faktor. Det er folk som har midler, det i seg selv er stabiliserende i et ellers volatilt og usikkert klima, oppsummerer Morten Christensen i Griff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.