RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Boka ser framover

Jonas Gahr Støre (Ap) presenterer boken han har skrevet sammen med Jonas Bals i Oslo tirsdag.
Jonas Gahr Støre (Ap) presenterer boken han har skrevet sammen med Jonas Bals i Oslo tirsdag. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Jonas Gahr Støre (Ap) var ikke interessert i å skrive bok om det rødgrønne prosjektet.

Han ville heller utforske hvilken rolle sosialdemokratiet skal spille i framtiden.

Tirsdag formiddag presenterte han og medforfatter Jonas Bals boken «I bevegelse: Veivalg for det 21. århundret». Ideen til boken fikk Støre etter valgnederlaget i fjor høst.

- Da vi tapte valget, fulgte noen spesielle uker. Når du har tapt og venter på å få slippe ut av departementet - det er ikke en fristende tilværelse. Da kom tanken om at det kanskje var på tide å begynne å skrive, sier Støre.

Han sier det ikke fristet å skrive memoarer fra tiden i regjering. Han ville heller skrive om hvordan landet kan bygges framover.

- Jeg ønsket ikke å skrive om det rødgrønne prosjektet, men om politikk her og nå og framover, sier Støre.

Bokprosjektet startet mens Støre fortsatt var statsråd, ble videreført da han var stortingspolitiker og ble avsluttet etter at han ble valgt til ny leder i partiet. Bokens tittel ga seg dermed selv, ifølge hovedpersonen.

Forleggeren Cappelen Damm kaller den 450 sider lange boken et ideologisk og ambisiøst prosjekt. Boken er delt inn i tre deler: en del om Støre, et essay om samfunnsdebatten etter 22. juli og en samtale mellom Støre og Jonas Bals.

- Vi kan ikke sette strek etter 22. juli
Støre sier det fortsatt er mye som gjenstår å diskutere etter terrorangrepene 22. juli, og at tiden er inne for å ta den debatten nå.

I boken skriver partilederen at han ikke får ro etter 22. juli. Nå etterlyser han mer debatt om ekstreme holdninger i Norge.

- Vi har gjennomført en rettsprosess mot gjerningsmannen, til standarder vi kan stå for i rettsstaten. Vi har hatt kommisjoner som har gjennomgått beredskapen og alt det som fungerte og ikke fungerte. Men så har vi satt en slags strek der, sier Støre til NRK.

- Jeg opplever at forholdet mellom holdninger og handlinger er et dypt problematisk tema i samfunnet vårt, fortsetter Støre, og minner om at Anders Behring Breivik ikke er alene om meningene han uttrykte i sitt manifest.

Mandag demonstrerte Ap-lederen sammen med 5.000 andre mot ekstremistgruppen Den islamske stat (IS).

- Den demonstrasjonen var et sunnhetstegn. Samtidig er det slik at den terroren som har tatt liv i Norge til nå, er høyreekstrem terror. Da må vi forsøke å forstå hvor det kommer fra. I ukene etter sa vi at tiden ikke er nå. Men når det er gått to-tre år tror jeg vi har fått nok avstand til å ta den debatten, sier Støre. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere