*Nettavisen* Nyheter.

- Bokavtalen ikke god nok

Tirsdag kom den nye bokbransjeavtalen. - Vi er svært, svært skeptisk til fastprisavtalen i den nye bokavtalen, sier Anne Oterholm i Forfatterforeningen. Les reaksjonene fra bokverdenen.

26.04.05 14:17

I avtaleteksten som ble lagt frem i dag , heter det at skjønnliteratur vil ha fast pris i utgivelsesåret, samt til 30. april året etter. Dette er ikke godt nok, mener lederen Anne Oterholm i Den Norske Forfatterforeningen.

FORLEGGERFORENINGEN:- Dempet begeistret

- I alle forhandlingsrunder er denne blitt forkortet. Jeg ser hva konkurransetilsynet tenker seg. Men ser vi på andre land, så har det ikke fungert. I for eksempel Frankrike virket det ikke, og der har man nå gått tilbake til fastpris i to år, sier Oterholm til TV 2 Nettavisen.

- Hvilken effekt mener du dette vil kunne få?

- Kombinert med rabattordningen på 12,5 prosent, vil dette kunne gi en fripriseffekt og ikke fremme mangfold og tilgjengelighet. I stedet fremmer det en smal litteratur. Vi vil få større fokus på bestselgerne, og det blir vanskeligere å få gitt ut bøker.

Royalty består
Andre punkter for avtalen som trer i kraft 1. mai, er at forfatternes faste royaltysatser består, samt at alle bokhandlere får lik mulighet til å selge bøker til 12,5 prosents avslag.

- Vi er fornøyd med at royalty består, men det er en litt merkelig seier. Det er grunnpilaren i hele det kollektive avtaleverket, og det ville være litt rart om de tok det vekk.

Bokklubbene har tidligere vært alene om å kunne selge bøker til 25 prosents avslag, men vil nå ha like konkurransevilkår med bokhandlerne.

Dette har fått Bokhandlerforeningen til å juble

Men Oterholm påpeker at en nedgang for Bokklubbene vil kunne slå tilbake på forfatterne. Av overskuddet gir nemlig Bokklubbene rundt 4 millioner kroner årlig til Solidaritetsfondet. Fondet styres av Den Norske Forfatterforeningen som fordeler det på stipender til norske forfattere.

Vil ha fastprisordningen tilbake
I morgen vil Forfatterforeningen ta opp den nye avtalen i styremøte. Da vil de diskutere videre strategi for å sikre en lengre fastprisavtale.

- Vi kommer ikke til å slippe tak i dette, presiserer Oterholm.

- Tror du den nye fastprisordningen vil påvirke bokhøsten?

- Det ville i så fall ikke vært så rart. Jeg ville gjerne gitt ut bøkene mine på våren, for å si det sånn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.