RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Boliglånsrenten skal over syv prosent

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Ikke fall for rentefristelsen. Norges Bank lover tiltak som skal sende boliglånsrenten rett opp.

Norges Bank har satt ned styringsrenta til 2,0 prosent. Samtidig har sentralbanken åpnet for en styringsrente på 1,0 prosent i løpet av høsten.

Dermed kommer de beste boliglånene til å stupe til rundt 3,0 prosent i løpet av noen små måneder.

Det betyr at de fleste norske husholdninger kommer til å ha betydelig bedre råd enn de hadde ved årsskiftet 2008 / 2009.

Nå advarer imidlertid forbrukerøkonomene i Nordea og DnB NOR mot å bruke den økte kjøpekraften til å ta mer lån.

- At renta skal ned er ikke alene noe godt argument for å bytte til større bolig nå, sier Kristin Warloe i Nordea.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Renta skal snu
For det lave rentenivået varer ikke evig. Da visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i Norges Bank begrunnet hvorfor styringsrenta skulle videre ned mot 1 prosent, sa han også at dette kun var midlertidig.

- I slike situasjoner som vi er i nå er det ekstra viktig å passe på inflasjonsmålet. I dag er styringsrenta på 2 prosent mens inflasjonsmålet er på 2,5 prosent. Det gir en realrente på minus 0,5 prosent. Det er en ekspansiv pengepolitikk, men vi tror på en gradvis tilbakevending til en mer normal styringsrente på mellom 5 og 5,5 prosent, sa Qvigstad.

I Norge ligger de beste boliglånsrentene i en normalsituasjon rundt 1,5 prosentpoeng over styringsrenten. Det betyr at boliglånsrenten skal over syv prosent dersom Norges Banks anslag for styringsrenten holder stikk.

I sentralbankens prognoser antar man at styringsrenta er oppe på 4 prosent så tidlig som 2012.

- Det som er viktig å huske før man eventuelt vurderer å øke lånet for å for eksempel investere i ny og større bolig, er at dette bare er et midlertidig virkemiddel for å stimulere økt forbruk. Når virkningene av dette begynner å vise seg i realøkonomien, kan man forvente seg kraftige opprykk i renten igjen, sier Warloe til Nettavisen.

Hun får støtte av Sidsel Solfjed Jørgensen i DnB NOR.

Sjekk hvor mye du tåler
Jørgensen sier nemlig også at du ikke må se deg blind på en boliglånstente på rundt 3 prosent.

- Jeg ville absolutt sett om jeg tålte rentenivået vi hadde ifjor høst før jeg hadde tenkt på å ta mer lån, sier forbruksøkonomen.

Og mener husholdnigene kommer til å følge rådet.

- Sinovate gjorde en landsrepresentativ undersøkelse for oss i februar der vi spurte norske husholdninger om deres forventinger til 2009. Ett av spørsmålene gikk på om de tror de kommer til å ønske å låne mer penger i år. Det vil de ikke. I 2007 svarte 14 prosent ja, mens det nå bare er 9 prosent. De fleste sier de vil bruke en eventuell rentegevinst i år på å betale ned på lån og på sparing, sier Jørgensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere