*Nettavisen* Nyheter.

– Bondelaget har inngått avtale

Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, og Merete Furuberg, leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag på vei fra jordbruksforhandlingene i Landbruksdepartementet fredag formiddag. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Mens Bondelaget aksepterte et tilbud på 400 millioner kroner fra staten, brøt Norsk Bonde- og Småbrukarlag jordbruksforhandlingene.

15.05.15 16:46

– Jeg har ikke mandat til å forhandle ned inntektene til mine medlemmer. Når det blir lagt opp til en politikk som gjør at det blir mindre matproduksjon på norske arealer, så kan ikke jeg skrive under på noe som er feil for norske bønder og det norske folk, sier leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til NTB.

Organisasjonen mener statens tilbud ikke gir rom for å snu en allerede negativ trend innenfor jordbruket. Furuberg sier statens tilbud burde vært på 590 millioner kroner.

– Det gjør det stadig vanskeligere å opprettholde et landbruk over hele landet bestående av små og store bruk, sier Furuberg.

Bondelaget til enighet
Bare en drøy time etter Småbrukarlagets brudd inngikk Bondelaget en avtale på 400 millioner med staten i jordbruksoppgjøret, får NTB opplyst av sentralt passerte kilder fredag ettermiddag.

– Vi kan ikke kommentere dette og vil verken bekrefte eller avkrefte denne opplysningen, sier kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen til NTB.

Staten la fram et revidert tilbud torsdag kveld på 295 millioner kroner. Bøndenes opprinnelige krav var på 950 millioner.

Leder Lars Petter Bartnes i Bondelaget beklaget at Bonde- og Småbrukarlaget bryter.

Tøffe tak
Jordbrukets forhandlingsutvalg ble torsdag kveld forelagt et revidert tilbud som var 205 millioner høyere enn det første tilbudet.

– Det er tøffe tak, men det er vel slik det skal være mot slutten av disse forhandlingene, sa Bartnes fredag ettermiddag.

Statens forhandlingsleder Leif Forsell sa til Nationen fredag at det reviderte tilbudet var ment som et grunnlag for en sluttløsning, ikke som et utgangspunkt for videre forhandlinger. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.