*Nettavisen* Nyheter.

- Bør ikke sile ut

Foto: Scott Griessel (Crestock)

Menn som har sex med menn får ikke gi blod.

(SIDE2): - Vi ønsker å presisere at det ikke er homofil legning som er avgjørende for utelukkelse, men risikoatferden som sådan. Vi er ikke kjent med at regelen misforstås ofte, sier seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Sissel Dyrnes til Side2.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Etter at Side2 mandag skrev at Blodbanken trenger nye 30.000 blodgivere, kom det en rekke reaksjoner fra leserne på at menn som har sex med menn ikke får lov til å gi blod. Også på Facebook har flere reagert på regler for blodgivere.

Bakgrunn: Kan du gi blod?

«Er homofil som lever i monogamt forhold, og er frisk og helt uten noen former for kjønnssykdommer- ettersom jeg tester meg 1 gang i året. Allikevel blir jeg stigmatisert og uaktuell som blodgiver- de sier indirekte at homofile menn er vandrende kjønnssykdommer eller i fare for å bli det, og det er forkastelig», skriver blant annet en Side2-leser.

- Først og fremst er vi opptatt av at blodet skal være trygt. Når det er sagt så kan man lure på om det er statistisk dekning for at en mann som har hatt sex med en mann en gang skal utelukkes fra å gi blod, på livstid. Det er mange som lever i monogame forhold og derfor ikke bør siles ut på denne måten, sier Karen Pinholt, som er leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

De arbeider for at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner skal kunne leve åpent uten frykt for å bli sosialt utstøtt, diskriminert eller trakassert.

På Blodbankens hjemmeside står det følgende:

«I Norge kan menn som har sex med menn ikke være blodgivere. Årsaken er at menn som har sex med menn, som gruppe betraktet, har økt risiko for å bli smittet med hiv og hepatitt. Ved nysmitte går det noe tid før man får utslag på virustester, slik at testing ikke garanterer mot smitteoverføring med blod. De fleste europeiske land har denne begrensningen»

- Ifølge utvelgelseskriteriene for blodgivere kan menn som har sex med menn (MSM) ikke gi blod. Utvelgelseskriteriene er et av mange tiltak som skal bidra til et høyt beskyttelsesnivå og hindre overføring av smitte ved blodtransfusjon. Tryggheten og sikkerheten for dem som skal få blod er det overordnede hensynet bak kriteriene, forklarer Dyrnes, og legger til:

- Ulike former for atferd, kalt risikoatferd, gir statistisk sett en høyere risiko for å få sykdommer som kan overføres ved blodtransfusjon. Personer med risikoatferd skal ikke gi blod. Data fra smittevernmyndigheter viser at gruppen MSM har vært/er fremdeles overrepresentert blant hivsmittede, og MSM anses derfor som risikoatferd.

- Fordomsfullt
- Det ligger en del fordommer i at å ha sex med en annen mann betegnes som risikoatferd, og vi skjønner godt at det slår hardt ut for mange som lever i forhold med en annen mann eller har hatt sex med en annen mann en gang at de blir utelukket når de vil hjelpe, mener Pinholt.

- Menn som har sex med menn betyr ikke nødvendigvis homofile. Det er den gruppen som har sex med andre menn i skjul som er den største risikogruppen. Og dette kan like gjerne være heterofile. Vi må stole på at ekspertgruppene som har utformet disse rådene gjør en god jobb, men forestillingene kan virke fordomsfulle, mener Karen Pinholt i LLH.

Endres ikke
Dyrnes sier at regelverket for blodgivning ikke vil bli endret med det første.

- Spørsmålet ble seneste diskutert av Transfusjonstjenestens kvalitetsråd i juni d.å. Konklusjonen var at det ut ifra epidemiologiske forhold ikke er faglig tilrådelig å endre dagens regler for blodgiverutvelgelse.

Blodbanken mener de retter seg etter Helsedirektoratets bestemmelser.

- Når det gjelde dette så følger vi veiledningen som er laget av Helsedirektoratet. Vi forholder oss til de reglene Helsedirektoratet setter. De har en ekspertgruppe som har vurdert på den måten. Dette temaet kommer opp med jevne mellomrom, og vurderes også derfor med jevne mellomrom, sier Elisabeth Rosvold ved Blodbanken i Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.