- Bør være røykeforbud på alle lekeplasser

SKILT MOT RØYK: Porsgrunn kommune lover å følge anbefalingen fra helsekonsulent Kathrine Kværne (bildet) i Miljørettet helsevern, og vil snart sette opp antirøyk-skilt ved lekeplassen i Rådhusparken.

SKILT MOT RØYK: Porsgrunn kommune lover å følge anbefalingen fra helsekonsulent Kathrine Kværne (bildet) i Miljørettet helsevern, og vil snart sette opp antirøyk-skilt ved lekeplassen i Rådhusparken. Foto: Lars Ravn (Telemarksavisa)

Bestemoren Janet Sandø vil ha røykerne vekk fra alle offentlige lekeplasser. I første omgang får hun antirøyk-skilt ved lekeplassen i Rådhusparken.

(TA.NO): Når Janet Sandø er sammen med barnebarnet, besøker hun ofte lekeplassen i Rådhusparken. Men bestemoren reagerer på at det gjerne sitter voksne personer på benkene like ved, som røyker.

– Flere ganger har jeg også sett foreldre som leker med barna, med sigaretten i hånden. Dette skaper en passiv røykeatmosfære på lekeplassen, sier Sandø til ta.no.

Nå ber hun kommunen innføre røykeforbud på lekeplassen.

Saken har havnet på bordet til Miljørettet helsevern i Grenland, hvor helsekonsulent Kathrine Kværne har vurdert den. Hun sier at loven ikke åpner for røykeforbud ved denne lekeplassen, eller ved andre lekeplasser.

Ny lov

– Vi har vurdert at lovverket ikke trer inn i dette tilfellet. Men det er bra saken løftes fram, for dette er en problemstilling ved mange andre offentlige lekeplasser, sier Kværne.

Fra 1. juli i år, trådte den nye og utvidete tobakksskadeloven (røykeloven) i kraft. Og her blir spesielt barnehage, skole og offentlige bygg berørt. Men loven omfatter altså ikke offentlige lekeplasser.

Miljørettet helsevern vil likevel anbefale Porsgrunn kommune om å sette opp skilt hvor folk oppfordres til ikke å røyke ved denne lekeplassen, sier Kværne.

– Det er ikke krav om slikt skilt, men vi vil anbefale kommunen om å gjøre det likevel, sier Kværne.

Siden det er snakk om utendørs lekearealer, er det ikke de helsemessige aspektene som er viktigst, sier helsekonsulenten.

– Konsentrasjonen av røyk er ikke like stor som i en bil, for eksempel. Men for å være gode rollemodeller, bør ikke voksne eksponere barn for røyking på lekeplasser, sier hun.

Setter opp skilt

– Røykeforbud på lekeplasser er en kjempegod idé. Jeg vet ikke helt hvordan vi skal håndheve det, men de praktiske sidene ved et forbud kan vi ta etter hvert, sier virksomhetsleder Torbjørn Krogstad i Porsgrunn kommune.

Han sier at kommunen i første omgang vil sette opp skilt mot røyking.

– Vi følger anbefalingen fra Miljørettet helsevern; skilt kommer. Det skal vi få på plass om ikke lenge, sier han.

Forbud

– Det er kjempebra at kommunen vil sette opp antirøyk-skilt, sier Sandø.

Men hun mener det er et problem at den nye røykeloven ikke omfatter lekeplasser.

– Det er forbud mot røyking i skoler og barnehager, og jeg ser ikke forskjellen på disse og offentlige lekeplasser for barn. Målet med den nye røykeloven er at barn i større grad skal vernes mot røyk, så jeg mener det bør åpnes for røykeforbud på alle lekeplasser i landet. Dette bør inn i røykeloven, sier Sandø.

Formynderstat

– Selvsagt skal røykere ta hensyn, og spesielt til barn. Men vi må passe oss så vi ikke lager en formynderstat. Så sant det ikke sjenerer andre, bør det være lov å røyke på offentlige plasser og torg, sier daglig leder Lars Iver Larsen i Porsgrunn min by.

Selv har den mangeårige røykeren gått over til elektroniske sigarett.

– Nå damper jeg i vei uten å plage noen andre. Men det må aldri bli slik at du ikke kan fyre opp en sigarett i Storgata.

Les flere saker fra Telemarksavisa her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.