- Borgfreden ble brutt, men ikke av oss

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Fremskrittspartiets leder Siv Jensen etter den muntlige spørretimen hvor Frps Per Sandberg kom med uheldige uttalelser. I bakgrunnen, Helga Pedersen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Fremskrittspartiets leder Siv Jensen etter den muntlige spørretimen hvor Frps Per Sandberg kom med uheldige uttalelser. I bakgrunnen, Helga Pedersen. Foto: (Morten Holm / Scanpix)

Siv Jensen er glad for beklagelsen fra Per Sandberg, men sier at borgfreden ble brutt på tirsdag av Arbeiderpartiet.

24.11.11 09:03

- Selv med verdens beste intensjoner kan tungen glippe noen ganger, sier Frp-leder Siv Jensen til Nettavisen.

Reaksjonene har vært sterke etter at Frps nestleder Per Sandberg sa i Stortingets spontanspørretime onsdag at Arbeiderpartiet «har spilt offer» etter 22. juli.

Uttalelsen fikk flere Ap-politikere til å forlate stortingssalen i tårer.

«Hvis det er noen som prøver å spille offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet. Og det bør dem også gjøre, for de var et av de store ofrene. Det har tydeligvis Arbeiderpartiet lagt en strategi på, å videreføre denne debatten gjennom å angripe Fremskrittspartiet», sa Sandberg.

Sandberg la seg etter spørretimen helt flat, og beklaget det hele.

Les også: - Ap har spilt offer etter 22. juli

- Politikere skal beklage
Frp-leder Siv Jensen sier hun er glad for at Sandberg har beklaget uttalelsen.

- Jeg tenker først og fremst at jeg er glad for at han har beklaget det, rett og slett fordi Fremskrittspartiet som alle andre partier har stått bak og står bak Arbeiderpartiet i forhold til det som skjedde 22. juli, og det gjelder fortsatt, sier Jensen til Nettavisen.

Jensen sier det er viktig at politikere beklager når de gjør noe dumt.

- Han er selvfølgelig lei seg for det, og har beklaget. Og vi politikere skal beklage når vi gjør noe dumt, sier hun.

- Vil du reagere overfor Sandberg på noen som helst måte etter uttalelsen?

- Jeg synes den viktige reaksjonen som har kommet, er hans egen. Han har lagt seg paddeflat og beklaget. Jeg tror vi alle vet at selv med verdens beste intensjoner så kan tungen glippe noen ganger, sier Frp-lederen.

- Ap brøt borgfreden i går
Uttalelsen til Sandberg kom under en replikkveksling mellom Sandberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre i spørretimen.

Men det hele startet med et spørsmål fra Siv Jensen, som reagerer sterkt på at Ap nå går til angrep på Frp etter terrorangrepene.

- Nå har alle partiene stått skulder om skulder etter 22. juli, og det har vært borgfred. Den borgfreden ble brutt i går, ikke av oss, men av Arbeiderpartiet. Både Martin Kolberg og Eskil Pedersen var ute med ganske kraftige påstander mot Fremskrittspartiet, sier Jensen.

Jensen sier hun ikke aksepterer Aps angrep.

- De koblet debatten om innvandring og asylpolitikk opp mot 22. juli, og det er en kobling jeg ikke aksepterer. Derfor ønsket jeg å utfordre Jonas Gahr Støre på det. For vi må ikke komme dit at når Ap mener noe om integrering er det anstendig, og når Frp mener noe om det er det uanstendig, sier hun.

- Frp misbruker ytringsfriheten
Den tøffe debatten mellom Frp og Ap tok altså et markant steg videre tirsdag kveld, da AUF-leder Eskil Pedersen deltok på LO Stats kartellkonferanse på Gol.

I en kommentar til angrepene den 22. juli sa han at Frp kommer med innvandringsfiendtlige holdninger uten å ta ansvar for hvilke handlinger det kan føre til.

- Fremskrittspartiet misbruker ytringsfriheten. Deres innvandringssyn har ført til en hatsk debatt, sa Eskil Pedersen til NRK.

- Må ha debatt uten å bli kneblet
Jensen advarer nå Ap mot å kneble integreringsdebatten.

- Vi reiser i utgangspunktet en debatt knyttet til Aps forsøk på å knytte enhver debatt om integrering opp mot 22. juli, og det er noe jeg ikke godtar. I tiden som kommer nå så må vi kunne ha grundige diskusjoner om de fortsatte utfordringene om norsk integreringspolitikk, uten at debatten skal bli kneblet av den grunn, sier hun.

Hun sier hun forstår at det er sterke følelser knyttet til 22. juli, og at enkelte tok til tårene etter spørretimen.

- Det er ikke tvil om at det er mange som sitter med sterke følelser for det som skjedde 22. juli. Først og fremst for de enkeltpersonene som er rammet av dette, men Arbeiderpartiet er det partiet som er hardest rammet, og sånn sett er de et offer. Det sa for så vidt også Per Sandberg, men inngangen hans var uheldig, sier Jensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.