*Nettavisen* Nyheter.

- Bra å feire julaften alene

Foto: Scanpix (Scanpix)

Ikke alle liker å bruke julaften med slekta.

15.12.09 11:58

(SIDE2): Med stadig færre luker igjen å åpne, nærmer julaften seg med stormskritt.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

For noen er det nedtelling til en vond tid med mye ensomhet.

Ensom julefeiring
I den store juleundersøkelsen, som Norstat har utført på oppdrag for Side2, svarer 1 prosent av de spurte at de feirer julaften alene.

Det tilsvarer rundt 48.000 nordmenn. Mange må dermed se «Tre nøtter til Askepott» alene.

Nordlendingene holder sterkest på julefeiringen med familie. 99 prosent i Nord-Norge svarer at de feirer julaften med familien, mens 94 prosent svarer det samme i Oslo.

- Det er tre ulike typer mennesker som feirer julaften alene, sier daglig leder Inger Ellingsen i Hjelpetelefonen.

- Bra å feire alene også
Hjelpetelefonen drives av Mental Helse Norge og er en telefon og nettjeneste for alle som har behov for å snakke eller skrive med noen. I 2008 ble rundt 6000 e-post og 62.000 samtaler besvart.

- Det er det som er fryktelig ensomme, som har lite nettverk og ikke kan velge om de vil være alene eller sammen med andre. Det er dem som har noen å velge mellom og som har et ganske bredt nettverk, men som ikke ønsker å være sammen med noen på julaften. Også er det en del som unngår hele julefeiringen for å slippe ytterligere forpliktelser, som å invitere til julemiddag hjemme hos seg selv, sier Ellingsen.

Å feire julaften alene kan for de fleste virke som en stusselig og trist affære. Men for mange er det befriende å slippe påtvunget sosialt samvær.

- Det kan være vanskelig for familie og andre rundt deg å forstå om du feirer jul alene. Derfor er det viktig å snakke og forklare. For en del kan det faktisk være veldig bra å feire jul alene, sier Inger Ellingsen i Hjelpetelefonen.

- Se deg rundt
Men problemet ligger ikke i de som ønsker en ensom jul. Utfordringen ligger i dem som ikke blir invitert til feiring av julehøytiden.

- Familie, venner og bekjente bør kikke rundt seg og se hvem som sitter alene på julaften. Man kan stille spørsmålet og få nei, uten at det er stor dramatikk i det. Men spør i alle fall om de kunne tenke seg å feire jul sammen med deg, sier Ellingsen.

Uansett: la det være du som bestemmer.

- Man må velge å feire jul på den måten man selv synes er best. Du skal ikke måtte gjennomføre noe som virker helt uoverkommelig for deg, sier hun.

Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat i perioden 23.-27. november med 1004 respondenter. Feilmargin på +/- 3,2 prosent.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.