RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Brannen i Flatanger under kontroll

Foto: Forsvaret
Sist oppdatert:
Brannmannskapene får onsdag morgen bistand fra Forsvarets helikopter i slokkingsarbeidet.

SISTE: - Brannen i Flatanger er under kontroll, sier politiets innsatsleder på stedet, Tore Strøm, til NRK.

Det har vært mindre vind i brannområdet gjennom natten, og et helikopter fra Forsvaret har bistått med overvåking fra luften og for å få overblikk over omfanget av brannen.

Rundt 100 brannmenn har vært på plass i brannområdet i natt.

Et helikopter ble satt inn i slukningsarbeidet klokka 7, mens planen er at fire helikoptre skal i lufta i løpet av morgenen for å slukke lyngbrannen, melder NTB.

Politiet har klokka 09 kommet med en oppdatering på situasjonen:

- Det brenner på flere steder i Flatanger, men situasjonen er for øyeblikket under kontroll. I morgentimene har vinden løyet og bedret forholdene for slukking og redusert faren for spredning. Branngata har hatt ønsket effekt.

Se de siste oppdateringene i vårt livestudio nederst i saken.

Betydelig mindre vind gjorde at det kunne settes inn helikopter fra Forsvaret fra klokka 07.00, skriver Namdalsavisa. Det opplyser politiet i Nord-Trøndelag.

- Det er betydelig mindre vind i området, det ser ut som om brannen har dabbet av. Derfor planlegger vi å sette i gang med slokking fra helikopter i sjutida, opplyste operasjonsleder Ulf Bertil Wiseth ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

- Brannen har minsket betraktelig. Det brenner på én plass, og der setter vi inn ressurser både fra land og vann, uttalte innsatsleder Kjetil Barstad i Nord-Trøndelag politidistrikt, ifølge Adressa.no onsdag morgen.

Siste nytt om brannen:Sjekk Nettavisens livestudio

Ved 0645-tida brant det nord for Uranvatnet ned mot sjøen og dannet et opptil 300 meter langt belte, ifølge Barstad.

Han understreker da at mannskapene ikke hadde kontroll over flammene onsdag morgen, men håpet at det ville skje i løpet av dagen.

Fire helikopter
Forsvaret har fire helikoptere tilgjengelig i forbindelse med katastrofebrannen, hvor minst 90 bygninger er blitt flammenes rov i Hasvåg og Småværet. Politiet har ikke fått inn meldinger om at flere bygg har tatt fyr i løpet av natta.

Helikopterne er ikke blitt benyttet til slokking tirsdag kveld eller i natt på grunn av mørket og sterk vind. Et av helikopterne har derimot overvåket brannområdet fra lufta i løpet av natta.

Derfor vil første mulighet bli når dagslyset kommer og ikke minst at vindforholdene bedrer seg.

Og det ser det ut til å gjøre.

Fra klokka 07.00 får mannskapene i Flatanger støtte fra luftforsvaret med vann fra lufta. Tre nye helikoptere kommer klokka 08.00.

Optimisme
Det er nedlagt flyforbud over brannområdet i Flatanger, ifølge politiet.

Samtidig er det nedlagt ferdselsforbud i området og Fylkesveg 492 er sperret av. Med andre ord: Det er ikke tillatt å oppholde seg i området uten tillatelse fra politiet.

Nærmere 100 personer fra brannvesen, Sivilforsvar, politi og kystvaktskipene KV Bergen og KV Njård bistår i slokkingsarbeidet til enhver tid.

Politiet uttrykker optimisme, men påpeker samtidig at vinden er lunefull.

Hvis alt går som planlagt, reiser kriminalteknikere og etterforskere fra Nord-Trøndelag politidistrikt til Flatanger for å starte etterforskninga, både teknisk og taktisk, av brannen i dag.

Forbud mot åpen ild
Det er nå uvanlig tørt i terrenget de fleste steder i Nord-Trøndelag på grunn av lite nedbør den siste tida.

- Denne situasjonen krever at vi alle er forsiktige med all aktivitet som kan medføre fare for brann i terrenget. All bruk av åpen ild i terrenget vil medføre fare for spredning slik som forholdene er per nå, påpeker politiet i ei pressemelding.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppfordrer alle kommuner hvor det er ekstra tørt og mye vind om å innføe totalforbud mot bruk av åpen ild.

- Brannen i Flatanger er svært krevende å håndtere, og det kreves store ressurser lokalt, regionalt og nasjonalt. Vi må gjøre det vi kan for å unngå at det oppstår tilsvarende situasjoner andre steder. Derfor oppfordrer vi nå alle kommuner hvor det er tørt i skog og mark om å innføre totalforbud mot bruk av åpen ild, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Les mer fra Namdalsavisa her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere