*Nettavisen* Nyheter.

- Brannen kan ha blitt startet av en skoleklasse

Foto: Henrik Sundgård (NTB scanpix)

Lyngbrannen truer bebyggelsen i Frøya kommune i Sør-Trøndelag.

29.01.14 20:49

SISTE: Brannvesenet har fått kontroll over lyngbrannen på nordsiden av Frøya, opplyser politiet ifølge NRK.

Storbrannen på Frøya kan ha blitt startet av en skoleklasse på tur, ifølge TV 2, som skriver at de har fått flere meldinger om at brannen kan ha startet ved et uhell da elevene fra Sistranda skole hadde skøytedag.

Moren til en av elevene som var med på skøytedagen forteller til TV 2 at noen skal ha sprayet parfyme og fiklet med en lighter. Det gikk ikke lang tid før brannen var et faktum i den knusktørre naturen.

Les også: Tore Strømøy: - Nå er ingen nyheter gode nyheter

- Det spredte seg utrolig fort, for elever og lærere handlet det bare om å komme seg nedover til skolen, forteller hun til TV-kanalen.

Rektor ved Sirstranda skole, Sissel Skoran ønsker ikke å kommentere hendelsen overfor Nettavisen.

- Jeg har ingen kommentar, sier hun og henviser til rådmannen i kommunen. Det har ikke lyktes Nettavisen å komme i kontakt med rådmann Svanhild Mosebakken onsdag kveld.

Varaordfører i Frøya kommune, Martin Nilsen, har ingen opplysninger om hva som kan ha startet brannen.

- Jeg vil ikke gå inn i noen spekulasjoner for hva som er årsaken til at brannen startet. Det får vi komme tilbake til når vi har slukket brannen, og det har blitt etterforsket nærmere hvordan brannen startet, sier Nilsen til TV 2.

Har du et tips? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no

Brannen sprer seg
Klokken 17.44 skrev politiet følgende på Twitter: «Brannen på Frøys: Brannen har spredd seg i nordvestlig retning, nærmer seg bebyggelsen nord på øya.»

Det er nå opprettet nytt evakuertesenter på Dolmsundet Hotell.

Området som er evakuert i forbindelse med brannen på Frøya utvides dermed langs riksvei 716, mellom Bremnes og Botnheia. 170 mennesker er allerede evakuert på grunn av brannen.

- Situasjonen er svært uoversiktlig og brannen er vanskelig tilgjengelig. Det brenner i et område hvor det er få veier og det er en utfordring, sier politiets operasjonsleder i Sør-Trøndelag, Astrid Metlid til NRK.

Tidligere i dag kom det instrukser fra politiet om at alle som kunne lukte røyken fra brannen, måtte komme seg vekk og helst til det lokale kommunehuset. Et eldrehjem og en barnehage på Nesset er allerede evakuert som følge av lyngbrannen på øya.

Onsdag kveld skriver Frøya Kommune på sine nettsider at flere barnehager og en skole holdes stengt i morgen, på grunn av usikkerhet rundt brannutviklingen.

Dette gjelder for: Sistranda skole, Nordskag oppvekstenter, Nesset barnehage og Rabben barnehage (lokalisert på Dyrvik-kjeila).

Virksomhetslederne gir ut informasjon til foreldre/foresatte og i løpet av kvelden. De ansatte får beskjed om å møte på jobb som vanlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Sundgård (NTB scanpix)

Ikke kontroll
17.30 arrangerte politiet pressekonferanse på kulturhuset i Frøya for å informere publikum om hva redningsmannskapene foretar seg.

Der sier politiet at de ikke vet nøyaktig hvor stort område som er rammet av brannen, men konstaterer at det er snakk om et «betydelig» område. Vinden er sterk i området og dermed sprer brannen seg raskt.

- Vi har ikke kontroll. Dersom vinden går østover, vil brannen nå bebyggelse, sa operasjonsleder Ebbe Kimo på en pressekonferanse klokken 17.30 onsdag ettermiddag.

På pressekonferansen opplyser politiet videre at slukkingsarbeidet med helikopter opphører for dagen, på grunn av mørket. Slukking fra bakken fortsetter ut over kvelden og natten. Mannskapene på bakken vil få støtte fra politihelikopter og F-16-fly som skal benyttes til observasjon av brannen.

Tidligere har det kommet meldinger om et nytt branntilløp i Hammarvika. Denne informasjonen er imidlertid sjekket opp og man har konstatert at meldingen ikke stemte.

- Vi har ikke funnet noe branntilløp der, opplyser politiet på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Ifølge politiet blir 427 innbyggere fordelt på om lag 180 hus nå evakuert mellom Gurvika og Tungvåg. De anbefaler kommunen å evakuere tre nye tettsteder, skriver Adressa.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nrk

- Brannen beveget seg først nordover mot et område der det ikke er bebyggelse. Men på grunn av værendringer er brannen på vei i retning mot bebyggelsen som ligger rett øst for området der det brenner. Evakuering av bebyggelsen er nå i gang, sier brannvakt Eivind Schødt ved ved 110-sentralen i Sør- Trøndelag til Nettavisen.

Telenor mobiliserer
Tele- og datakommunikasjon fungerer i brannområdet på Frøya.

- Telenor forbereder seg på eventuelle utfall, og jobber med å sikre infrastruktur der det er mulig. Mobilvogn og mobile strømaggregater er allerede på vei, skriver de i en pressemelding.

- Det jobbes med å kartlegge hvilket utstyr som står i fare for å bli berørt, hvilke konsekvenser dette vil få og hvilke tiltak som kan iverksettes. En mobilvogn, som inneholder en mobil basestasjon, og flere mobile strømaggregater på vei. Det vurderes fortløpende hvor disse kan plasseres og om det er behov for å rekvirere flere. Arbeidet koordineres med den lokale redningstjenesten, Fylkesberedskapsrådet i Sør-Trøndelag og det lokale kraftselskapet, skriver de videre.

Helikoptre fra Flatanger
Brannvesenet har i hele dag vært på plass med store ressurser. I tillegg til brannmannskap på bakken var fem helikoptre i området for å bidra i slukningsarbeidet, deriblant to helikoptere fra Forsvaret.

Flere av disse kommer direkte fra branninnsats i Flatanger i Nord-Trøndelag. Det er lagt ned flyforbud over brannområdet.

Ifølge Schødt er også sivilforsvaret på plass og bistår nødetatene.

- Evakuerer barn og eldre
- Frøya kommunes beredskapsledelse er satt. Kriseteamet bistår Sistranda skole. Barn og eldre er evakuert fra Nessetområdet, skriver Frøya kommune i en pressemeling.

- Alt mulig mannskap er satt inn for å bistå. Både fra brann og politi, står det videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helitrans

Blant annet er Nesset barnehage på Frøya nå evakuert. 64 barn er evakuert og hentet fra barnehagen, skriver lokalavisen Hitra-Frøya.

Like etter pressemeldingen opplyser kommunens varaordfører at politiet anbefaler evakuering av flere tettsteder.

- Politiet har anbefalt oss å vurdere å evakuere tettstedene Klubben, Gurvikdal og Sandvika, sier varaordfører Martin Nilsen (H) til adressa.no.

Trenger man assistanse/bistand, ring Frøya kommunes sentralbord: 72 46 32 00.

- Kan bli en stor brann
Brannvesenet ble varslet om lyngbrannen Litlvatnet like før klokka 11.

- Politiet har fått melding om lyngbrann på Frøya i Sør-Trøndelag. Brannen er i nærheten av Sistranda. Nødetatene har rykket ut til stedet, skriver Sør-Trøndelag politidistrikt på sine nettsider.

Sør-Trøndelag politidistrikt opplyser at brannen vokser i omfang.

- Brannen øker i omfang og vi tar høyde for at det kan bli en stor brann, sier operasjonsleder Ebbe Kimo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Hitra-Frøya.

Litjvatnet ligger mellom Ervikvatnet og Hammarvatnet ikke langt fra Sistranda i Frøya kommune. Vitner melder om stor røykutvikling.

- Brannen startet i nærheten av Sistranda og beveger seg raskt. Brannvesenet hadde håp om at brannen ikke skal krysse Langvatnene og at de skulle få kontroll på brannen her. Nå har brannen passert vannene og truer bebyggelsen, opplyser politiet

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Sundgård

Ordfører: - Jeg er redd
Ordfører Berit Flåmo i Frøya kommune, som for tiden er på ferie på Tenerife, er bekymret.

- Jeg er redd her jeg sitter. Jeg sitter på internett, så jeg har ikke førstehåndsinformasjon. Men jeg har fulgt med på brannene både i Lærdal og Flatanger. Nå frykter jeg det verste, men vet samtidig at alle ressurser er på plass. Vi har et fantastisk brannvesen på Frøya, men det er fælt å ikke være til stede, sier Flåmo til adressa.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Advarte mot brannfare
Det er stor skog- og gressbrannfare for tiden, og det har vært fire branner og branntilløp på Hitra og Frøya siden fredag, skrev Frøya kommune på sin nettside tirsdag.

«Flere kommuner i Midt-Norge har i det siste hatt større branner, senest i Flatanger kommune hvor flere bygninger regnes som tapt. Øyregionen har ikke hatt nedbør på over en måned og værprognosene for tiden fremover viser at det tørre været vil fortsette, sammen med kraftig vind borger dette for stor brannfare i skog og mark», advarte kommunen.

Kongen: - Føler med alle i Flatanger

Kong Harald V har sendt brev til ordføreren i Flatanger, for å vise sin støtte etter brannkatastrofen. Det skriver Namdalsavisa.

- Det er med dyp bekymring jeg det siste døgnet har fulgt brannkatastrofen i Flatanger. Min familie og jeg føler med alle dem som har mistet sine eiendommer, hjem og hele lokalsamfunn. Samtidig er jeg takknemlig for at ingen har kommet til alvorlig skade, Jeg er imponert over innsatsen som gjøres av redningsmannskaper og av frivillige under svært vanskelige forhold.

Min takk går også til alle som nå sørger for å ivareta dem som er berørt av brannen. Folket i Flatanger vil være i våre tanker gjennom denne tunge tiden, skriver kongen, som underskriver med Harald R.

Følg saken direkte her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.