*Nettavisen* Nyheter.

- Breivik, dette henger jo ikke helt på greip

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Breivik nektet å svare på en rekke spørsmål.

18.04.12 17:23

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Onsdag fortsatte utspørringen av Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Ved 11.45 tiden brøt aktor Svein Holden inn i Breiviks forklaring og sa:

- Breivik, dette henger jo ikke helt på greip, det er derfor vi spør.

Breivik hadde da fortalt om stiftelsen av Knights Templar i London i 2002. Han har fortalt både at man snakket om å lage en grasrotbevegelse, og at man ville satse på en encellestruktur for å holde seg unna radaren til politiet.

- Hvordan kan man ha harmoni mellom en grasrotbevegelse og en encellestruktur, undret Holden.

- Man kan ha harmoni. At folk er forskjellige og gjør egne vurderinger er helt naturlig. Det går an å organisere en grasrotbevegelse og organisere en encellestruktur, sa Breivik.

Videointervju fra TV 2: Breivik fremstår som en presset person

Presset til å snakke
Massemorderen vil helst ikke snakke om stiftelsen, men har gjennom hele onsdagen blitt presset til å snakke.

Knights Templar er organisasjonen Breivik mener han er medlem av, og som Breivik påstår han utførte terroraksjonene for. Breivik påstår at hans oppgave var å skrive kompendiet som forteller hva Knights Templar er, og han påstår også at det har blitt skrevet et annet kompendie av en annen ikke navngitt person.

Nettavisens redaktør: Burde vist Breivik direkte

Breivik sa at han skal ha blitt vurdert blant flere hundre personer til å delta i et treningskurs i Liberia tilknyttet organisasjonen.

- De gjorde sikkert en screening av meg slik Oslo tingrett gjør når de sjekker meddommere, sa Breivik helt alvorlig.

Tirsdag ble det kjent at meddommer Thomas Indrebø hadde kommet med uttalelser på internett som gjorde at han ikke kunne fortsette som dommer. Før nettstedet Vepsen avslørte dette, var tingretten uviten om dette fordi den ikke hadde gjort en screening av sine meddommere.

- Vanskelig å skjønne Breiviks psyke
Rettspsykolog Pål Grøndahl sier til Nettavisen at det er svært vanskelig å svare på hvorfor Anders Behring Breivik ikke ønsker å svare på spørsmål tilknyttet Liberia og Knights Templar.

Grøndahl sier at det enten kan være slik at Breivik vet at han har løyet om Liberia-oppholdet og Knights Templar, og at han nå forsøker å skjule denne løgnen.

Et annet svar kan være at han faktisk ønsker å beskytte kilder tilknyttet Liberia og Knights Templar.

- Dette er veldig vanskelig. Jeg klarer ikke å konkludere i denne saken, og inne i rettssalen sitter det fire psykologer som mener å ha svaret, sier Grøndahl.

- Det er jo sant
Personene kom Breivik i kontakt med over internett, og han skal ha vært interessant blant annet fordi han var ukjent for politiet. Breivik sa tidlig til politiet at Knights Templar er en organisasjon som fokuserer på ekstremt begavede personer som har evnen til å gjennomføre kompliserte operasjoner på egen hånd.

Breivik sa i retten onsdag at nå kan hvem som helst klare det, når man nå har hans kompendie.

- Det er sant det som sto der, men det er skrevet på en pompøs måte, sa Breivik i retten - og nektet å svare på en rekke spørsmål rundt treningen og møte med Knights Templar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko- Jeg blir latterliggjort

I Oslo tingrett ønsket ikke Breivik å snakke om det såkalte KT-nettverket.

- Hvorfor ønsker du å ha svar på disse spørsmålene? Hva er intensjonen din? Intensjonen din er jo å så tvil om KT-nettverket eksisterer, sa Breivik i retten.

- Ja, og det sa jeg innledningsvis også. Vi er uenig i om dette nettverket eksisterer, svarte Engh.

- Men jeg håper du legger litt mindre fokus på latterliggjøring. Jeg håper du fokuserer mer på sak enn på person, sa Breivik.

- Jeg vet hva du driver med
Etter nærmere en times grilling sa Breivik:

- Jeg vet hva du driver med. Kan vi ikke bare hoppe til konklusjonen. Politiet fester ikke noen lit til min forklaring og de tror ikke det finnes en serber og tror ikke at han var min mentor. Dere prøver å delegitimere meg, sa han.

Engh grillet Breivik på Knights Templar, og en serber som Anders Behring Breivik skal ha besøkt i Liberia i 2002.

Fra Liberia reiste Breivik til London som denne serberens representant da Knights Templar ble etablert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Åserud, Lise

Breivik ble advart
Politiet tror ikke på historien, men Breivik har faktisk vært i Liberia, noe politiet også har undersøkt og funnet ut at stemmer

- Er ikke det ganske fantastisk da at jeg faktisk var i Liberia. Da var ikke dette en psykotisk fantasi som Huseby og Sørheim hevder (de rettsoppnevnte psykiaterne som mener Breivik er utilregnelig), sa Breivik smilende til Engh i retten.

Hva Breivik gjorde i Liberia, er et helt annet spørsmål. Breivik ønsket ikke å fortelle hva han gjorde der. Breivik forklarte i retten at han ikke ville avsløre for mye om nettverket og personer. Påtalemyndigheten mener han ikke vil fortelle dette fordi hans møter er en løgn, og stilte gjentatte spørsmål om dette.

Påtalemyndigheten mener nemlig at Breivik var i Liberia for å kjøpe diamanter. Breivik tok en rekke telefoner i forbindelse med diamanter etter Liberia-turen og kjøpte også en diamantvekt. Breivik påstår derimot at dette bare var et cover.

- Jeg kan godt gjenta det for tredje gang at jeg nå beveger meg i yttergrensen av det jeg ønsker å si noe om, sa Breivik.

Dommer Wenche Elisabeth Arntzen advarte Breivik om at manglende svar kunne gå utover hans troverdighet. Senere under forklaringen spurte Arntzen hvorfor Breivik sier han sliter med å memorere det som står i manifestet.

- Kan du ikke heller memorere fra hendelsen. Hvorfor skal du måtte huske det som står i manifestet, spurte Arntzen.

- Det er to sider av samme sak. Manifestet og virkeligheten, sa Breivik.

Angrer på detaljer
Breivik var svært lite lysten på å snakke om Knights Templar og personer knyttet til denne organisasjonen, og sar at han angret på at han ga så mange detaljer om dette temaet i sitt manifest. Breivik sa han ikke ville avsløre for mye. Påtalemyndigheten mener at dette er løgnen Breivik ikke vil skal bli avslørt.

Allerede på Utøya fortalte Breivik til politiet at Natos bombing av serbere i Kosovo for å beskytte muslimene, var dråpen som fikk begeret til å renne over.

- Du fortalte den gang at Bondevik og Vollebæks godkjenning av Natos bombing i Serbia var dråpen som fikk begeret til å renne over, sa aktor Engh i retten onsdag morgen.

Hendelsene på 90-tallet kan virke langt borte fra 22. juli, men med dette temaet nærmer Engh seg kjernen av spørsmålet i denne rettssaken - er Anders Behring Breivik tilregnelig eller ikke?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

- Serbia var dråpen
På Utøya ringte Breivik til politiet og presenterte seg som kommandør i Knights Templar, og at oppdraget var utført på denne organisasjonens vegne. I sitt manifest har Breivik fortalt at Natos bombing av kristne serbere i støtte for muslimer under Balkan-krigen var dråpen som fikk europeere til å danne Knights Templar.

- Jeg synes det var grovt urettferdig at Nato gikk mot europeiske kristne på muslimenes side, sa Breivik i tirsdag.

Onsdag fortalte Breivik hvordan han reiste til Liberia i 2002 og møtte en serber som trolig var på flukt fra krigsforbryterdomstolen. Denne mannen vil ikke Breivik snakke så mye om. Fra Liberia reiste Breivik til London og var med på stiftelsen av Knights Templar sammen med andre ikke navngitte personer.

På dette tidspunktet var Breivik aktiv i Fremskrittspartiet - et parti som støttet Natos bombing.

- Det var vel ikke noe jeg var veldig opptatt av da, men jeg har vært det i retroperspektiv. 11. september var en faktor som var viktigere for meg en Serbia, sa Breivik tirsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Sant eller ikke
Dette motsetningsforholdet tolker påtalemyndigheten som et signal på at Knights Templar er ren fiksjon. Realitetene rundt Knights Templar vil kunne få store konsekvenser for tilregnelighetsspørsmålet.

Hvis Knights Templar eksisterer, så vil Breiviks telefon til politiet fra Utøya være forståelig. Hvis Knights Templar ikke eksisterer, så faller hele hans motiv og virkelighetsoppfatning rundt ugjerningen.

Etter at Engh hadde grillet Breivik onsdag formiddag, spurte aktor Svein Holden:

- Hvorfor ville en etterlyst serber å komme i kontakt med nettopp deg - en 23-åring fra Norge som var aktivt medlem i Fremskrittspartiet som støttet bombingen i Kosovo?

- Det var en tilfeldighet, sa Breivik og fortsatte:

- Det gikk også mye på tillit, og jeg var flink til å selge meg inn, sa han.

Mer kritikk fra Breivik
Etter en kort pause onsdag formiddag, fortsatte Breivik å kritisere aktoratet strategi.

- Det er ikke min jobb å belyse denne saken, sa Breivik.

Han blie så avbrutt av dommeren som igjen fortalte ham at dersom han ikke vil svare, som han har anledning til, så blir det et dykk inn i politiavhørene.

- Jeg er interessert i å belyse radikaliseringsprossen, men ønsker ikke å bidra til delegetimeringsstrategien din, sa han til aktor.

VIDEO: - Skal man få frem psykosesymptomer må han presses hardere

Nettavisen følger utspørringen av Breivik i Oslo tingrett.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.