Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Breivik er utilregnelig

Foto: (Politiet/Scanpix)
Sist oppdatert:
Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har konkludert med at Anders Behring Breivik er utilregnelig.

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Engh presenterte tirsdag konklusjonen fra de rettssakkyndige om Anders Behring Breivik var utilregnelig da han 22. juli begikk terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

- Observanten var psykotisk på tiden for de påklagede handlinger, og han var psykotisk under observasjonen. Konklusjonen er altså at han var utilregnelig, sa Holden om rapporten fra de rettsoppnevnte psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim.

- I sitt eget univers
I sin 243 sider store rapport beskriver de sakkyndige en person som befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers, der alle hans tanker og handlinger styres av disse vrangforestillingene.

Konklusjonen i rapporten er at Breivik har utviklet diagnosen paranoid schizofreni.

De sakkyndige går særlig inn på det de kaller Breiviks grandiose vrangforestillinger, der han bestemmer hvem som skal leve og hvem som skal dø.

- Kjærlighet til sitt folk
- Breivik har sagt at han har begått drapene, eller henrettelsene som han kaller det, av «kjærlighet til sitt folk», sa Holden da han refererte fra rapporten. Breivik karakteriserer overfor psykiaterne seg selv som den mest perfekte ridder siden Annen verdenskrig og sier hans organisasjon Knights Templar, vil overta makten i Europa. Han antyder også at han selv vil være fremtidig regent i Norge.

Ekspertene beskriver i rapporten Breiviks planer om avlsprosjekter på nordmenn og internering i reservater.

Kan likevel sperres inne
Konklusjonen i rapporten skal nå vurderes av en uavhengig kommisjonen. Det er ventet at de vil være ferdige med sitt arbeid før jul.

Inga Engh sa på pressekonferansen at dersom denne konklusjonen blir stående, kan Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Det betyr at han i så fall kan dømmes til tvunget opphold i psykiatrien, om nødvendig for resten av livet. Aktoratet kan ikke påstå vanlig straff eller forvaring, men må be om tvungen psykisk helsevern.

Må vurderes hvert tredje år
Dersom han blir dømt til tvungent psykisk helsevern, vil påtalemyndigheten påse at sykehuset der han blir innlagt har de nødvendige sikkerhetstiltak.

Det vil i så fall ikke finne sted en ny prøving av saken, men retten må hvert tredje år ta stilling til om vilkårene for fortsatt tvungent psykisk helsevern er til stede.

- Kan vare livet ut
- En overføring til tvungent psyisk helsevern vil bli opprettholdt så lenge det er behov for det. Dette kan vare livet ut dersom man vurderer at han utgjør en fare for samfunnet, sa Engh på pressekonferansen.

Fra domstoladministrasjonen opplyses det at rettssaken mot Breivik vil bli avviklet som en ordinær straffesak uansett og at saken blir like omfattende.

- De to sakkyndige er samstemte i rapporten, og det er ikke gitt uttrykk for tvil eller uenighet verken i premissene eller konklusjonen, sa Holden og Engh på pressekonferansen.

VG Nett brakte før pressekonferansen konklusjonen i rapporten fra Husby og Sørheim.

- Ikke tvil
- Vi har konkludert, og vi har ikke gitt uttrykk for noe tvil i denne saken, sa rettssakkyndig Torgeir Husby til Nettavisen da han kom til Oslo tingrett tirsdag morgen. Husby leverte åtte eksemplarer av rapporten til Oslo tingrett. I løpet av dagen fikk påtalemyndigheten, forsvarere og bistandsadvokater tilgang til rapporten.

Det er Straffeloven paragraf 44 som sier at man ikke kan straffe noen som var psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket. En avklaring av dette spørsmålet er altså helt vesentlig før påtalemyndigheten utarbeider den omfattende tiltalen mot Breivik. Til sjuende og sist er det opp til retten å avgjøre om Breivik kan straffes for handlingene.

En rekke intervjuer
De siste månedene har Husby og Sørheim gjennomført en rekke intervjuer med Breivik. De har også lest avhør av ham og annen dokumentasjon i saken. Konklusjonen er altså at mannen ikke er psyksik frisk, og at han derfor ikke kan straffes for det han gjorde 22. juli.

Det betyr altså ikke at rettssaken blir skrinlagt. Den vil starte som planlagt i april. Breivik vil heller ikke gå fri. Hvis han ikke kan dømmes på vanlig måte, vil han bli overført til tvungen psykiatrisk helsevern der han vil bli til helsevesenet mener han er trygg for samfunnet.

Konklusjonen i sakkyndigrapporten er å regne som en innstilling overfor retten, men den skal kvalitetssikres i flere instanser. Det er likevel uvanlig at retten ser bort fra en slik sakkyndigrapport.

Erfarne rettspsykiatere
Synne Sørheim og Torgeir Husby er blant de mest erfarne rettspsykiaterne i Norge. De to har jobbet sammen i en rekke norske drapssaker. Sørheim er i dag bosatt i Sør-Afrika, men påtar seg fortsatt jobber for norsk rettsvesen.

Flere bistandsadvokater stilte spørsmål ved Husbys habilitet, siden han er avdelingsleder på Diakonhjemmets sykehus, der Breiviks mor ble innlagt kort etter 22. juli. Men i en kjennelse kom Oslo tingrett til at han ikke er inhabil. Breiviks forsvarere, påtalemyndigheten og flertallet av bistandsadvokatene anså ham ikke som inhabil.

Hva er paranoid schizofreni?

Paranoid schizofreni regnes som en psykisk lidelse som kan gi seg utslag i vrangforestillinger som stormannsgalskap og forfølgelsesvanvidd.

Kilde: Store norske leksikon

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!