- Breivik forlot oss fordi vi var for liberale

Frp

Frp Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Frp inviterte internasjonal presse for å avvise at de er fremmedfiendtlige.

17.09.13 13:29

OSLO (Nettavisen): Fremskrittspartiet inviterte internasjonale medier til en pressekonferanse i Oslo tirsdag for å ta til motmæle mot den måten partiet er blitt omtalt på internasjonalt.

Pressekonferansen startet klokken 12 i Frps hovedkvarter i Karl Johans gate.

Et stort antall journalister og fotografer hadde møtt opp på pressekonferansen, flesteparten norske, men også noen utenlandske medier.

- Det blir feil å beskrive oss som et populistisk parti, slo Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen fast.

- Lett å se hvorfor han forsvant
Bakgrunnen for pressekonferansen, som ble holdt på engelsk, er koblingen flere utenlandske medier har gjort mellom Frp og terrordømte Anders Behring Breivik.

- Breivik forlot oss fordi vi var for liberale, sa Solvik-Olsen.

Han begynte pressekonferansen med å trekke opp hovedlinjene i partiets historie. Han understreket at partiet – og han selv – først og fremst er opptatt av mindre byråkrati, bedre helse og bedre kommunikasjon.

Han fortalte at Frp er tilhenger av en strengere innvandringspolitikk, men at det ikke er imot innvandring. Solvik-Olsen var selv medlem av lokallaget der massemorderen Anders Behring Breivik var medlem, men husker ingenting av ham.

- Det er vanskelig å se hvorfor han kom inn i partiet, men lett å se hvorfor han forsvant. Det fins ikke grobunn for hans ideer i vårt parti, sa Solvik-Olsen.

- Du kan enten elske eller hate oss
Solvik-Olsen understreket senere følgende:

- Du kan enten elske eller hate oss, men gjør det for de rette grunnene, sa Frps nestleder.

- Det er stor sjanse for at vi får finansministeren, og det er stor sjanse for at vi får olje- og energiministeren. Da er det viktig at disse personene kan diskutere de viktige sakene, og ikke disse feilaktige oppfatningene, sa han, og la til:

- Jeg håper vi kan oppklare noen misforståelser, sa Solvik-Olsen.

FpU-leder: - Det er trist
I tilegg til nestleder Ketil Solvik-Olsen, deltok også FpU-leder Himanshu Gulati og professor, valgforsker og Ap-sympatisør Frank Aarebrot på pressekonferansen.

- Det er trist hvordan Frp er blitt beskrevet av enkelte internasjonale medier, sa Gulati.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Anders Behring Breivik var med i ungdomspartiet hvor jeg i dag er leder, sa FpU-lederen, og la til at han er glad for han ikke lenger er det.

Han mente partiet ikke kunne hatt medlemmer fra så mange land hvis det virkelig var innvandringsfiendtlig

- Jeg tenker tilbake på sommerleiren vår i år. Der var det folk fra Somalia, Sudan, Marokko, India, Myanmar, Thailand, Vietnam og Filippinene. Om bare noe av det som er skrevet om oss var riktig, tror jeg ikke vi ville sett at så mange innvandrere som støttet partiet vårt, sa Gulati.

Gulati sa at han håper de med pressekonferansen klarer å oppklare en del misforståelser.

Misliker merkelapper
- Vi håper det kommer mange, at utenlandsk presse kjenner sin besøkelsestid, opplyste Frps informasjonsavdeling til Nettavisen tirsdag formiddag.

«Han var en gang et medlem, men trakk seg ut fordi han ikke fikk noen støtte for sine synspunkter i partiet», skriver Frp i en pressemelding.

I en pressemeldingen fastslår Frp samtidig at det er «urimelig og ukorrekt» å bruke betegnelser som «ytre høyre», «høyrepopulistisk og «xenofobisk» om partiet.

«Vi er et pragmatisk, klassisk liberalt/liberalkonservativt parti som fremmer lavere skatter, fritt valg i helse og utdanning og et nytt anker i den økonomiske politikken, og som er sterkt for globalisering og internasjonalt samarbeid. Hjørnesteiner i vår utenrikspolitikk er forsvar for menneskerettigheter, demokrati og frihandel», forteller Frp om seg selv.

Frp fastslår videre at det er stor forskjell på å være for en streng innvandringspolitikk og på å være innvandringsfiendtlig.

Fremskrittspartiet har kjempet for en kontrollert og begrenset innvandring, men aldri for full stans i innvandringen, forklares det.

Kartlegging
Utenriksdepartementet har tidligere i uken kartlagt hvordan utenlandske medier har skrevet om valget i Norge. Gjennomgangen viser at pressen i 12 av 19 land knytter Frp til Breivik, meldte Dagbladet før helgen.

UD-rapporten bygger på innsendte landrapporter etter valget.

Ifølge rapporten inneholder medienes dekning som oftest ingen direkte faktafeil. «Men framstillinga av Frp kan likevel sees som til dels spekulativ når partiet knapt blir nevnt uten av Anders Behring Breivik også blir omtalt som tidligere partimedlem», fastslås det.

I noen tilfeller blir det ifølge UD skapt et indirekte inntrykk av at Frp «har lignende synspunkter» som Breivik.

Debatt om merkelapper
Den siste uka har det også oppstått debatt i orge om merkelappene som brukes på Frp internasjonalt. Debatten blusset spesielt opp da Heikki Eidsvoll Holmås (SV) skrev på Twitter at det var naturlig å omtale Frp som «høyrepopulistisk».

Partiet avviser selv denne merkelappen som urettferdig, men flere forskere har gitt Holmås støtte.

I statsvitenskapen brukes betegnelsen populistisk om partier som gjør krav på å representere «folket» som en motsetning til «eliten».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.