RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Breivik har en fascistisk verdensforståelse

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Forsvarer Geir Lippestad og tiltalte Anders Behring Breivik i sal 250 i Oslo tinghus ved rettsdagens slutt onsdag i syvende uke av rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.
Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Forsvarer Geir Lippestad og tiltalte Anders Behring Breivik i sal 250 i Oslo tinghus ved rettsdagens slutt onsdag i syvende uke av rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ekspertene forklarer ideologien til Anders Behring Breivik. Følg direkte her.

- Breivik har motivert sine terroranslag med at han vil redde den norske urbefolkningen fra rasens undergang, sa religionshistoriker Terje Emberland da han vitnet i Oslo tingrett torsdag.

- Her ser vi elementer av nordisk rasetenkning, sa religionshistorikeren og viste til at Madison Grant kom med disse tankene i 1916 og nazistene bygget også på dette.

Oslo tingrett har tillatt kringkasting av vitneforklaringene til religionshistoriker Terje Emberland som er seniorforsker ved Holocaust-senteret i Oslo, Tore Bjørgo som er terrorekspert og professor ved Politihøyskolen og journalist og forfatter Øyvind Strømmen. De vil fortelle om høyreekstrem ideologi og nettdebattene der disse ideologiene blir luftet.

Du kan også følge forklaringene på Nettavisens direktedekning her. Artikkelen fortsetter under.

Emberland sier at det etter 22. juli var mye usikkerhet om hvor man skulle plassere Breiviks ideologi.

- Etter å ha lest kompendiet og hørt Breiviks forklaring i retten synes jeg ting står klarere. Jeg vil hevde at hans oppfatninger kan karakteriseres som fascistiske. Han mener Europa styres planmessig og i hemmelighet mot undergangen i en sammensvergelse av kulturmarxister og kommunister, sier Emberland.

Han sier konspirasjonstanken og troen på en rensende krig og en ny samfunnsordning utgjør grunntrekk i en fascistisk tenkemåte.

Emberland sa til pressen etter sin vitneforklaring at han ikke tror Knights Templar eksisterer slik Breivik beskriver det. Han tror derimot at Knights Templar er et politisk konsept som Breivik håper at noen vil realisere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere