RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Breivik vil forklare seg om terrorangrepet

ANDERS BEHRING BREIVIK: Politiet har valgt å frigi et bilde av Anders Behring Breivik (32) fra 2009, som tidligere er brukt i forbindelse med utstedelse av pass.
ANDERS BEHRING BREIVIK: Politiet har valgt å frigi et bilde av Anders Behring Breivik (32) fra 2009, som tidligere er brukt i forbindelse med utstedelse av pass. Foto: Politiet
Sist oppdatert:
Anders Behring Breivik (32) er forberedt på angrep når han skal møte pårørende og pressen for første gang.

Den terrorsiktede skal førstkommende mandag stille i fengslingsmøte i Oslo tingrett. Da vil han for første gang møte pårørende og pressen.

Advokat Tord Jordet, som er en del av forsvarerteamet til den terrorsiktede, sier til VG at Breivik skal prøve å forklare retten og de pårørende hvorfor han gjennomførte de grusomme handlingene 22. juli.

- Han vil forklare at det var grusomme handlinger, som han hadde gruet seg til å gjøre, men som han følte var nødvendige, sier Jordet, som er ansatt i advokatfirmaet Lippestad, til avisen.

- Forberedt på angrep
Flere pårørende skal trolig møte i retten på mandag. Breivik sier til sin advokat at han er spent på å møte dem ansikt til ansikt, og at han er forberedt på angrep.

- Siktede sa at han er spent på hvordan det vil bli å møte pårørende og skadede. Dette blir en helt ny situasjon for ham. Han sier også at han er forberedt på at det kan komme tilrop fra salen og at noen kan prøve å angripe ham. Han er forberedt på alle scenarioer, sier Jordet til VG.

Det var fredag at Høyesterett besluttet at Breivik likevel skal få møte personlig i sitt eget fengslingsmøte mandag. Politiet ønsket i utgangspunktet at den terrorsiktede skulle forklare seg via en videolink fra Ila fengsel.

- Svært fornøyd
Advokat Geir Lippestad er svært fornøyd med beslutningen til Høyesterett.

- Første reaksjon er at dette er en viktig avgjørelse for rettssikkerheten til alle som sitter i varetekt, og hvor dette med bruk av videolink kommer opp. Vi er helt enige med Høyesterett, og dette er i trådd med de anførslene vi hadde, så vi er glade for denne avgjørelsen, uttalte advokat Geir Lippestad til Nettavisen fredag.

Lippestad mener det er viktig at Breivik er personlig til stede.

- Det er et utrolig viktig rettssikkerhetsprinsipp at man skal få lov til å møte personlig i eget fengslingsmøte. Det er noe helt annet å møte en person ansikt til ansikt enn å se personen via en videolink, og mye bedre å vurdere vilkårene for fengsling, sa Lippestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere