*Nettavisen* Nyheter.

- Breivik ville skjule negative egenskaper

Oslo (NTB): Da ingen ved Bærum sykehus fant tegn til at Anders Behring Breivik var paranoid schizofren, gjennomførte de en omfattende psykologisk test av terroristen. Testen avslørte at han systematisk prøvde å skjule sine negative egenskaper.

Det var en spesialist ved Voksenpsykiatrisk poliklinikk (VOP) på Bærum sykehus som gjennomførte den såkalte Minnesota Multphasic Personality Inventory-testen (MMPI-II) på Breivik. I en uke satt Breivik bak murene på Ila fengsel og svarte på 600 skriftlige spørsmål. Testen skulle avsløre om han forsøkte å lure de to sist oppnevnte psykiaterne, skriver Aftenposten.

Han scoret høyt på løgnskalaen, hvilket viser at han systematisk prøvde å skjule negative egenskaper. Han scoret lavere på skalaen som viser om svarene er konsistente, noe som betyr at det var svært få selvmotsigelser i svarene. Dette er typisk hos kontrollerende personer som skjuler svakheter.

Spesialisten ved sykehuset som gjennomførte testen anser dette som «meget uvanlig for personer med en aktiv psykose».

Det kommer fram i sakkyndigrapporten som psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas leverte 10. april. Mandag ble det klart at Den rettsmedisinske kommisjon godkjenner rapporten som konkluderte med at Breivik var tilregnelig.

Den første rapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med det stikk motsatte - at Breivik var paranoid schizofren og dermed strafferettslig utilregnelig. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.