RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Britene kan bli nødt til å revurdere dødsstraff

Foto: Trine Andersen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Anders Behring Breiviks horrible handlinger vil kunne prege en britisk debatt rundt dødsstraff, mener Storbritannia-ekspert.

I Storbritannia har de nettopp lansert et nytt politisk tiltak, «e-petition», som tillater allmennheten å sette dagsorden i nasjonalforsamlingen. Ordningen innebærer at allmennheten kan fremme en elektronisk anmodning på Internett om et hvilket som helst tema som ønskes debattert i nasjonalforsamlingen.

- Dette er digitale underskriftskampanjer som er på Internett. Det er et tiltak som den britiske regjeringen lanserte torsdag. De ønsker å bruke den kanalen for at et slags demokratisk svar skal komme tilbake fra folket, slik at folket kan komme med forslag til hva parlamentarikerne skal diskutere i Underhuset, sier Storbritannia-ekspert, Erik Mustad, til Nettavisen.

100.000 underskrifter
Dersom underskriftskampanjen oppnår 100.000 underskrifter, må parlamentarikerne drøfte temaet i det britiske Underhuset.

- Da vil en flerpartikomité i Underhuset vurdere om dette er et team som skal diskuteres i hele Underhuset, sier Mustad, som er universitetslektor ved Universitetet i Agder.

Bare i løpet av torsdagen ble det startet 200 underskriftskampanjer, skriver The Sun. 40 av disse hadde ønske om å gjeninnføre dødsstraffen. Tilsvarende mange ønsket å forby dødsstraffen.

- Jeg vil tippe at debatten for eller imot dødsstraff vil komme opp på ett eller annet tidspunkt. Jeg vil tippe innen ett år eller to så vil denne debatten innta Underhuset, sier Mustad.

Storbritannia har tradisjonelt effektuert dødsstraff gjennom henrettelser ved henging, men siste henrettelsen ble gjennomført i 1964. Forrige debatten rundt dødsstraff i Storbritannia ble avholdt i 1998.

- Terror i Norge kan prege debatten
Mustad mener den britiske opinionen har i noe grad endret oppfatning av dødsstraff etter et tiår preget av terrorfrykt. Han tror terrorangrepene i Norge kan bidra til å prege britenes holdninger til dødsstraff.

- Under forrige debatt i 1998 ble det ikke flertall for dødsstraff, og jeg tror ikke det blir det denne gangen heller. Men jeg tror det vil være flere som er for dødsstraff enn ved forrige gang, og det henger sammen med det vi har sett av terrorisme de senere årene og det vi dessverre har sett hjemme hos oss, sier han og henviser til bombingen av Regjeringskvartalet og Utøya-tragedien.

- Klimaet siden 1998 har endret seg, og det vil være med å påvirke debatten ved at flere vil støtte en gjeninnføring av dødsstraff i spesielle tilfeller, sier Mustad.

Høyrevridde bloggere
De høyrevridde bloggerne er spesielt opptatt av å gjeninnføre dødsstraffen, og flere miljøer skal ha begynt å samle på underskrifter flere dager før det nye tiltaket ble innført, skriver Daily Mail.

- Det har jo vært mange bloggmiljøer, spesielt fra høyresiden, som har snakket om egnet straff i mange år. Det har vært mange miljøer som mener at dødsstraff må innføres. Og ikke nødvendigvis i spesielle tilfeller, men helst ett liv for ett liv, sier Mustad.

Flere britiske politikere har allerede sagt at en debatt rundt dødsstraff må tas på alvor.

- Folk har sterke meninger, og det tjener ikke demokratiet dersom vi ignorerer dem eller later som at disse synspunktene ikke eksisterer, sier leder for Underhuset, sir George Young, melder Daily Mail.

Kapre dagsorden
Kritikerne mener imidlertid at det nye underskriftstiltaket vil føre til at store grupper vil forsøke å kapre dagsorden i Underhuset, og dermed sørge for at politikerne bruker dyrebar tid på å debattere lovforslag som aldri vil bli vedtatt.

Men Mustad understreker at lederen i Underhuset har et poeng.

- Det som han (sir George Young) sa var at man må ta folks ønske på alvor. Hvis de får 500.000-600.000 underskrifter, så viser det en så stor bevegelse i folket som ikke kan ignoreres, og som bør diskuteres bredt i politiske miljøer, sier Mustad.

Ny teknologi
Tidligere statsminister Tony Blair lanserte et lignende tiltak i sin tid, men da var begrensningene langt høyere for å få sakene debattert i Underhuset. I tillegg har teknologien ført til at det blir langt enklere for folk å engasjere seg.

- Det er nå du ser hvilken mulighet folk har ved bare å klikke seg inn på disse nettsidene. Derfor vil de få en helt annen respons, sier Mustad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere