RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Britisk kjæreste instruerte mor til å drukne datter (1)

Hovedetterforsker Thomas Kvalnes og statsadvokat Cecilie Schløsser Møller snakker sammen i Oslo tingrett mandag, hvor en mor står tiltalt for å ha drept datteren ved drukning. En britisk mann er tiltalt for medvirkning i samme sak.
Hovedetterforsker Thomas Kvalnes og statsadvokat Cecilie Schløsser Møller snakker sammen i Oslo tingrett mandag, hvor en mor står tiltalt for å ha drept datteren ved drukning. En britisk mann er tiltalt for medvirkning i samme sak. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:

OSLO (Nettavisen) Ved hjelp av telefonavlytting og chattelogger mener påtalemyndigheten å kunne bevise at en kvinne drepte barnet sitt ved å holde hodet hennes i en vannbøtte. Mandag startet saken i Oslo tingrett.

Den 28-årige Oslo-kvinnen er tiltalt sammen med sin 35-årige britiske kjæreste. Kvinnen erkjente straffskyld for mishandling i retten mandag, men ikke for tiltalepunktet om forsettlig drap på den halvannet år gamle jenta. 35-åringen nekter all straffskyld.

«Drapet er begått under særdeles skjerpende omstendigheter idet avdøde, i overkant av ett og et halvt år gammel, var forsvarsløs og handlingen har et dominerende preg av mishandling og avstraffelse», heter det i tiltalen, som kan gi fengsel i opptil 21 år.

Fortalte om voldtekter

28-åringen så alvorlig ned i bordet foran seg da aktor leste opp den alvorlige tiltalen mot henne. 

Etter statsadvokatens innledningsforedrag var det hennes tid til å forklare seg i vitneboksen. Der fortalte hun historier om voldtekter fra hun var 14 år og senere gruppevoldtekter fra bekjente i det pakistanske miljøet. 

- Jeg vokste opp med en følelse av at jeg ble satt til verden for at folk kunne misbruke meg, sier hun gråtkvalt.

- Hvor ofte skjedde voldtektene? spurte 28-åringens forsvarer Geir Hovland.

- Det kunne skje opp til tre ganger i uken.

- Ble det politianmeldt?

- Nei, jeg mistet tilliten til politiet som 14-åring, sier hun, og forteller at hun tidligere hadde forsøkt å anmelde en voldtekt, men fikk ikke lov, siden hun måtte ha med seg en foresatt for å anmelde. 

Satte PCen på bordet

Ifølge den tiltalte kvinnen begynte mishandlingen med at den lille jenta ble satt i skammekroken. Hun plasserte en PC på bordet slik at 35-åringen i England kunne se hva som foregikk.

Den tiltalte 35-åringen sitter tre meter unna 28-åringen mens hun forklarer seg i vitneboksen. Han har på seg mørk dress og høretelefoner med tolk som oversetter det som blir sagt i retten. 35-åringen følger nøye med og gjør hyppige notater.

– Han introduserte det med slåing. Jeg satte meg mot i starten, men han sa at han hadde vært like streng mot lillesøster og kusiner, og de lever lykkelige liv. Han forsikret meg og klarte å overbevise meg om at dette er til jentas beste slik at hun ikke skulle oppleve noe av det jeg har opplevd. Jeg ville ikke at hun skulle oppleve noe vondt. Og selv om jeg gråt under disse metodene, kunne jeg si til meg selv at hun slipper overgrep og slipper å oppleve det jeg har opplevd, sa kvinnen.

Hun forklarte i retten at 35-åringen ga henne beskjed om å slå jenta hardere slik at hun skulle gråte mer. 

Holdt fast under springen

Retten fikk mandag høre forferdelige historier om mishandling og avstraffelser mot den lille jenta. Hvis hun ikke oppførte seg, så kunne hun bli plassert ved middagsbordet og se på at storebroren fikk mat uten at hun fikk. Datteren ble plassert i dusjen og dusjet i kaldt vann eller holdt fast under vasken på kjøkkenet mens hun fikk rennende vann i ansiktet. 

Datteren på ett år ble ikke sendt i barnehagen dersom hun hadde synlige blåmerker fra mishandlingen. 

- Hvis hun hadde blåmerker som ikke kom fra mishandlingen, så gikk hun i barnehagen, sier hun. 

Stadig vekk forklarer hun handlingene med at 35-åringen hadde bedt henne om å gjennomføre dem, med begrunnelse om disiplinert oppdragelse. Ifølge henne selv så ønsket hun å være streng med datteren slik at hun i fremtiden skulle slippe å gå gjennom det samme som hun hadde opplevd. 

- Han klarte å få meg såpass overbevist om at dette bare er en liten periode som er nødvendig for at hun ikke skal få de problemene jeg hadde hatt, resten av livet.

– Jeg måtte kreve at jenta mi skulle respektere meg, ellers kom hun til å utvikle seg til en typisk norsk som ber om å bli voldtatt. Da er det for seint, forklarte kvinnen i retten.

Det lille barnet døde i oktober 2010. Kvinnen er tiltalt for å ha holdt henne under vann i en bøtte.

– Det med bøtta skjedde én eller to ganger før det, sa hun.

Tidligere på dagen hadde statsadvokaten gjennomgått det påståtte hendelsesforløpet som førte til at hun nå står tiltalt for for drapet på sin egen datter. 

- Politiet fikk en melding fra Rikshospitalet om å dra dit etter det som skulle være en drukningsulykke 3. oktober 2010. Da politiet ankom Rikshospitalet noen få minutter etterpå snakket de med ambulansepersonell, barnets mor og en barnelege, sa statsadvokat Cecilie Schløsser Møller i retten.

Hevder det var en ulykke

Barnet var bevisstløst og ble lagt i respirator. Dagen etter innså legene at det var nytteløst å holde henne i respirator, og hun ble dermed koblet fra og erklært død på kvelden dagen etter.

Til politiet fortalte den tiltalte kvinnen ifølge aktor at dødsårsaken dreier seg om en ulykke.

- Første avhør var av politiet på sykehuset, hun ble da avhørt som vitne i saken. Kort fortalt forklarte hun først til politiet på stedet at barnet lå i sprinkelsengen og at hun hadde satt en bøtte med vann i nærheten av sengen fordi hun hadde tenkt å vaske. Hun var i naborommet da hun hørte et dunk som hun ikke reagerte nærmere på, sa statsadvokaten.

Da kvinnen gikk til stuen for å se hva som hadde skjedd, så hun at datteren stod opp ned i bøtten med vann. 

Senere har hun innrømmet at hun ikke hadde snakket sant om den skjebnesvangre drukningen. Ifølge aktor skal hun ha fortalt at hun holdt datteren opp ned i en vaskebøtte med vann for å disiplinere henne, men nektet likevel straffskyld for drap.

- Instruerte fra London

Ifølge tiltalen senket moren datterens hode to ganger ned i en bøtte med vann. Jenta mistet bevisstheten, ble sendt til sykehus, men døde av skadene dagen etter. 35-åringen, som ikke var barnets far, skal ha gitt instruksjoner om hva kvinnen skulle foreta seg gjennom en videosamtale på Skype fra London.

De to møttes på internett via felles bekjente. I 2010 reiste hun for å møte ham for første gang i virkeligheten, mens kona hans var ute og reiste.

Etter at politiet begynte å etterforske saken, begynte de avlytting av 28-åringens mobil- og fasttelefon. Da oppdaget de den hyppige kontakten med 35-åringen i London. 

Norsk politi reiste til den britiske hovedstaden for å avhøre 35-åringen i 2011. Da erkjente han ifølge aktor straffskyld for medvirkning til drap. Dette mener imidlertid hans forsvarer Vibeke Hein Bæra at kommer til å bli tema under bevisførselen. 

Sjokk

Etterpå skal han ha trukket tilbake forklaringen sin fordi han var i sjokk under avhøret.

- Han hevder at hun disiplinerte begge barna og at han forsøkte å hindre henne i det han gjorde, sa Schløsser.

35-åringens forsvarer Vibeke Hein Bæra sa i retten mandag at det er kalt inn vitner for å belyse om han virkelig er en slik person som beskrives i tiltalen. 

Hun sa også at de ville gå nærmere inn på spørsmålet om han kunne kontrollere den tiltalte barnemoren på en slik måte at hun kunne begå de handlingene som beskrives i tiltalen. 

Hein Bæra mener det var galt av statsadvokaten å hevde at han hadde erklært seg skyldig til medvirkning til drap under avhørene i London.

Mannens forsvarer, Vibeke Hein Bæra var ikke enig i alt statsadvokaten sa i innledningsforedraget.


- Han var i sjokk etter å ha sett noe så grusomt på Skype uten å ha muligheten til å gripe inn. Jeg mener at det var galt av statsadvokaten å ta med dette i et innledningsforedrag på den måten, siden det er et av stridstemaene hvorvidt han faktisk tilsto skyld i avhørene i London, sier Hein Bæra til Nettavisen.

- Hvordan opplever han å bli koblet til en slik sak?

- Han er varetektsfengslet i et fremmed land, som han aldri har vært i før og ser frem til å forklare seg. Denne saken har hatt enorm påvirkning for han selv, både privat, med kona som venter på ham hjemme i London, og i jobben som ansatt i et internasjonalt shippingselskap, sier hun.

- Mishandling over lengre tid

Ifølge tiltalen hadde moren mishandlet datteren over lengre tid før hun døde. Politiet mener at hun har gjort følgende handlinger mot jenta:

1. Slo henne i ansiktet og på rumpa med flat hånd

2. Satte henne avkledd i dusjen og dusjet henne i kaldt vann

3. Satte en tape over munnen hennes når hun gråt

4. Forlot henne fastspent i en barnestol på gangen

5. Tvang henne til å spise en teskje med chilipulver

6. Sprayet henne i ansiktet med en sprayflaske med vann

7. Tvang henne til å være våken når hun ønsket å sove

8. Tvang henne til stå i en 'skammekrok' i opptil flere timer men hun bandt fast beina hennes

9. Dyppet henne ned i en bøtte med vann med hodet først

10. Tvang henne til å sove på gulvet i stedet for i sengen

11. Holdt hodet hennes under rennende vann i kjøkkenvasken.

- Er dette noe som du selv har fortalt politiet om? spurte dommeren.

- Noe av det har jeg fortalt om selv. Jeg kan huske alt unntatt punkt seks, sier hun.

Hun forteller at hun hadde jevnlig kontakt med den tiltalte 35-åringen, og at han ofte fulgte med gjennom webkameraet på MSN mens hun «disiplinerte» datteren.

- Hvor ofte skjedde disse tingene?

- Det med hjørnet skjedde ikke så ofte i starten, men etter hvert ble det ganske ofte (35-åringen mente at det var til det beste å gjøre det ofte). Hun kunne sitte der ganske lenge, med pauser mens 35-åringen forsvant (logget av MSN). Chilipulveret skjedde maks tre ganger, sier hun. 

- Hvordan reagerte hun på dette?

- Da hun stod i hjørnet, så begynte hun noen ganger å leke med hijaben som jeg brukte til å binde fast beina med. Det med chilipulveret reagerte hun ikke noe særlig på og hun fikk som regel vann etterpå. Det i dusjen, og da hun ble slått, så hendte det at hun begynte å gråte.

- Ville disiplinere datteren

Ifølge tiltalen medvirket den 35 år gamle mannen til mishandlingen ved å foreslå og/eller diskutere de ulike metodene å for å disiplinere datteren.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller snakker med forsvarer Geir Hovland i Oslo tingrett mandag, hvor en mor står tiltalt for å ha drept datteren ved drukning. I bakgrunnen står hovedetterforsker Thomas Kvalnes. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix


Den 28 år gamle kvinnen har erkjent straffskyld for mishandling, men nekter for at hun er skyldig i forsettlig drap. 35-åringen, som nå har nå sittet i varetekt i snart to år, nekter all befatning med mishandlingen.

Forsvareren hans, Vibeke Hein Bæra, avviser at han har påvirket 28-åringens handlinger.

- Utdrag fra samtaler og chat-logger må alltid sees i den sammenhengen de er avsagt i. Hvis du trekker ut noe fra en samtale, kan det tolkes på veldig mange måter. Det kan være språklige grunner, sarkasme, «understatements» og så videre som gjør at en melding har et annet innhold enn det fremstår som, sier Bæra til Aftenposten om bevisene som vi bli lagt frem i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere