*Nettavisen* Nyheter.

- Brown er tidenes verste statsminister

Foto: SUZANNE PLUNKETT (Reuters)

Gordon Brown får kraftig kritikk fra egne rekker.

05.05.10 20:42

Alt ser ut til å gå riktig så galt for Gordon Brown og Labour. I forrige uke snakket statsministeren uten filter da han omtalte en velger som «trangsynt». Hele samtalen ble snappet opp av en mikrofon, og ble senere sendt på luften.

I tillegg har storaviser som Financial Times, The Times og The Sun valgt å kutte støtten til Labour, og heller valgt å erklære sin støtte til De konservative.

Og nå får også Brown kraftig kritikk fra egne rekker – bare to dager før valget.

Det er Labour-kandidat fra valgdistriktet North West Norfolk, Manish Sood, som fremmer den krasse kritikken.

- Tidenes verste statsminister
Sood omtaler sin egen partileder som Storbritannias verste statsminister gjennom tidene, og mener Brown skylder dronningen og det britiske folket en unnskyldning, skriver Daily Mail.

- Innvandringen har økt, noe som skaper gnisninger mellom lokalsamfunnene. Landet blir større og mer rotete. Ministernes roller er blitt byråkratisert, og deres handlekraft har gått i nedoverbakke – det er korrupt, fastslår Sood i avisen Lynn News, ifølge The Times.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad mener Brown bør håndtere kritikken ved å la den forbigå i stillhet.

- Jeg tror ikke han kan gjøre noe med dette på dette tidspunktet. Han har jo vært presset i de tre årene han har sittet som statsminister, og han har fått mye pepper fra internt hold, sier universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

Les også: Holder seg våken i ett døgn
Les også: Kan få nødhjelp av Blair

Mustad sier valgkampen er i større grad enn tidligere preget av et skittent spill.

- Ja, det er det. Det er litt av det som skjer nå mot slutten og etter alle TV-debattene. Litt av grunnen til at de ikke har villet ha TV-debatter tidligere, er på grunn av den voldsomme personfokuseringen, sier Mustad på telefon fra Storbritannia.

- Når de ligger så tett som de gjør nå, så kommer den negative valgkampen mye sterkere fram i lyset enn før, sier Mustad.

De ferske meningsmålingene viser at De konservative med David Cameron i spissen, har en knapp ledelse. Men det er ingen garanti for at noen partier får rent flertall i parlamentet.

Mister pressestøtten
Den helt spesielle valgkampen har også sørget for at storavisene har kommet mye sterkere på banen.

- Avisene kommer sterkt med kampanjejournalistikk fordi det er så tett løp. De velger å profilere sine egne kandidater, sier Mustad.

Labour hadde mye pressestøtte under Tony Blair, men nå har flere av storavisene skiftet side til De konservative.

- Nå er det slutt på mye av pressestøtten til Labour. Det skyldes mye på grunn av Brown. Det er dessverre et faktum han må ta innover seg, sier Mustad.

The Times og The Sun har støttet Labour siden 1992, men har nå vraket Brown til fordel for De konservative.

Daily Mail, Daily Express og The Telegraph er tradisjonelt konservative. Mens The Guardian og The Observer har tradisjonelt støttet Labour, men velger nå å erklære sin støtte til Liberaldemokratene.

Mens The Independent går sine egne veier ved å drive kampanje for å få et Hung parliament, som er resultatet av at ingen får et rent flertall.

Hung parliament
Da er det to muligheter. Den ene muligheten er å danne en koalisjonsregjering hvor man har flere partier som spiller sammen, og da vil Liberaldemokratene spille en avgjørende rolle som vippeparti.

Forrige gang det skjedde var ifølge Mustad i 1974.

- Da var det bare kaos. De er ikke vant til dette her. De må endre seg mentalt og innstille seg på en ny form for styring hvis de skal gå inn i en periode med kollasjon, sier Mustad.

Den andre muligheten er at de skriver ut nyvalg til høsten.

- En koalisjonsregjering kan fremtvinge et nyvalg allerede til høsten fordi den ikke fungerer, og en mindretallsregjering kan også fremtvinge nyvalg fordi de ikke klarer å styre alene, sier Mustad.

Liberaldemokratene med Nick Clegg i spissen, har ennå ikke avslørt hvem de eventuelt ønsker å samarbeide med.

- Ingen fremtid
- Har Brown noen reell sjanse til å bli værende i Downing Street 10?

- Sånn som situasjonen er nå, så kan jeg ikke se noen fremtid med Labour og Gordon Brown, sier Mustad.

- De som driver strategi i Labour har kommet med alternative kandidater helt siden Tony Blair gikk av i 2007. Innad i Labour så var det krefter som ønsket Brown kun som en overgangsfigur, og de oppfattet ham aldri som en slagkraftig leder for fremtiden, sier Mustad.

Dermed kan mye tyde på at Browns dager nå er talte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.