RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Børsen overtar kysten

Sist oppdatert:
På få år er en tredjedel av oppdrettsnæringen overtatt av store børsnoterte selskaper. Kysten er i ferd med å miste sin egen næring, mener Norske Sjømatbedrifters Landsforening som er kritisk
280 av 900 konsesjoner på laks og ørret er i dag direkte kontrollert av de fire største selskapene. Marine Harvest og Stolt Seafarm, som nylig slo seg sammen, har alene kontroll over rundt 150 konsesjoner.

- Børsen overtar. Vi blir leilendinger av børsnoterte selskaper som flytter administrasjon og videreforedling vekk fra lokalsamfunnet, sier styreformann Odd Steinsbø i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) til det oppdragsfinansierte pressebyrået Newswire.

Steinsbø sikter blant annet til den internasjonale giganten Marin Harvest, som for snart to år siden flyttet videreforedlingen av laks fra Trøndelag til Polen. Pan Fish flyttet ut siste rest av sin aktivitet i fjor. Også Fjord Seafood har all videreforedling utenfor landets grenser.

- Lokalt eierskap skaper en annen drivkraft og gir positive ringvirkninger for næringslivet på stedet. Hvis børsselskapene tar over mer, vil til slutt mating av fiskene være eneste gjenværende arbeidsoppgave, sier Steinsbø til Newswire.

- På denne måten mister vi lokale ringvirkninger og verdiskaping. Summen blir lavere aktivitet i distriktene. Færre vil kunne sysselsettes i næringen. Vi er allerede inne i en negativ spiral når det gjelder interessen fra de unge for å satse på utdanning innenfor denne næringen, sier han.

3300 nordmenn er i dag direkte involvert i oppdrett av laks og ørret. I tillegg kommer mange tusen som jobber i tilknyttede næringer.

NSL stusser på at det nesten utelukkende er de største oppdretterne som omtales i pressen.

- Vi hører svært lite om flertallet av oppdrettsnæringen. To tredjedeler er små og mellomstore selskaper som drives godt og som skaper arbeidsplasser. I lønnsomhetsundersøkelsene til Fiskeridirektoratet er det ikke de største som kommer best ut av det, sier Steinsbø.

SalMar på Frøya er et bevis på at man kan drive lønnsomt i Norge. Istedenfor å flytte til et lavkostland, inngikk SalMar et samarbeid med teknologimiljøet i Trondheim for å utvikle og effektivisere produksjonsprosessene.

Det har gitt resultater. Bedriften med 200 ansatte omsatte fjor for 750 millioner kroner. Med et overskudd på 110 millioner innkasserte den unge bedriften tittelen "årets bedrift i Trøndelag".

Skepsis til børsnoterte selskaper er ikke ensbetydende med skepsis til det å være stor. Odd Steinsbø er tidligere administrerende direktør i Norway Royal Salmon (NRS), et salgs- og innkjøpsselskap som eies av 40 mindre oppdrettsselskaper langs kysten.

- Skal vi komme i kontakt med potensielle kunder, er det en fordel å være stor. Det samme gjelder på innkjøpssiden, da oppnår vi bedre pris, sier Steinsbø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere