- Bruker barn som levende skjold

Foto: MANAN VATSYAYANA (Afp)

Rødskjortene skal angivelig ha brukt barn og kvinner som skjold.

18.05.10 13:17

- Dette er grunnen til at soldater ikke kan ta seg inn i området – fordi terroristene bruker barn og kvinner som skjold, sier talsmann for hæren, oberst Sansern Kaewkamner, på thailandsk TV mandag, melder The Guardian.

Obersten viste blant annet fram et bilde av en gutt som angivelig ble brukt som skjold av Rødskjortene.

Mandagens TV-opptreden er helt klart et ledd i propagandakrigen som føres av begge parter.

Fem dager med sammenstøt mellom regjeringsstyrker og demonstranter har resultert i 37 drepte og flere titalls skadde.

Nå ønsker en leder for Rødskjortene å ha samtaler med regjeringen for å avverge flere tap av menneskeliv.

Oppfordret til samtaler
Det er det thailandske Senatet som har tilbudt seg å mekle mellom demonstrantene og regjeringen, noe førstnevnte har takket ja til.

- Vi har akseptert å ta en ny runde med samtaler, som er blitt foreslått av Senatet, fordi hvis vi fortsetter å la ting utvikle seg som det gjør, så vet vi ikke hvor mange menneskeliv som vil gå tapt, sier leder for Rødskjortene, Nattawut Saikua, melder BBC.

Men regjeringen vil ikke delta i noen samtaler før demonstrantene avvikler opptøyene.

- Vårt hovedfokus nå, er å stanse opptøyene som rammer sivile i området, sier talsperson for regjeringen, Panitan Wattanayagorn.

Roligere
Sent mandag kveld oppfordret FN begge parter til å trappe ned aktiviteten.

På tirsdag har det vært sporadiske episoder med vold rundt i Bangkok, men sammenstøtene er ikke like intense som tidligere, melder BBC.

Flere tusen demonstranter er fortsatt barrikadert i sentrum av Bangkok, og nekter å følge regjeringens anmodninger om å forlate området.

Splittet
Nettavisens journalist i Bangkok, Stig Martin Solberg, sier det er pøbler som står bak de verste voldshandlingene, og at Rødskjortene er i stor grad splittet.

- Det virker mer og mer som det er banditter som står bak voldshandlingene, sier Nettavisens fastboende journalist i Bangkok.

Dette er noe regjeringen har pekt på i flere uttalelser de siste dagene.

- Jeg tror regjeringen har rett. Rødskjorter flest godtok statsministerens fempunktsplan for fred, men generalmajor Seh Daeng og andre ytterliggående rødskjorter klarte å sabotere det gjennom å foreta voldshandlinger, sier Solberg.

En viktig nyhet tirsdag er at en gruppe senatsmedlemmer har tilbudt seg rollen som nøytral fredsmekler.

- Statsminister Abhisit Vejjajiva sier til thailandske medier at han vil svare på dette tilbudet om få timer. Rødskjortene har allerede sagt ja takk, sier Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.