*Nettavisen* Nyheter.

- Bruker tåregass på demonstranter

Foto: Faksimile/YouTube

Det er oppstått sammenstøt mellom demonstranter og politi i Teheran mandag.

14.02.11 21:31

Flere tusen iranere gikk ut i gaten mandag for å protestere mot det iranske regimet. Demonstrantene blir møtt med tåregass av politiet, ifølge vitner på stedet, melder CNN.

Hensikten med mandagens demonstrasjon i Teheran, er å vise støtte til demonstrantene i Egypt og Tunisia. Men det er knyttet stor spenning til hvordan det iranske regimet vil håndtere mandagens planlagte massemønstring.

En BBC-journalist som er til stede i Teheran, beskriver situasjonen som kaotisk. Han sier det har vært mange sammenstøtt mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene. I tillegg skal det ha vært flere arrestasjoner, melder BBC.

Myndighetene har trappet opp sikkerheten i hele Teheran og blokkert tilgangen til flere nettsider. I tillegg er tidligere presidentkandidat Mir Hossein Mousavi blitt plassert i husarrest.

Klatret opp på heisekran
Tidligere på dagen var det en aktivist som trosset sikkerhetspolitiet og klatret opp på toppen av en heisekran i hovedstaden. Formålet var å oppfordre Teherans innbyggere til å delta i protestene. Han truet med å begå selvmord dersom politiet forsøkte å nærme seg, men ble til slutt arrestert.

Iransk politi har stengt av gaten til der opposisjonsleder Mir-Hossein Mousavi bor, for å hindre ham fra delta på protestene.

- Det forventes at det skal bli en markering, men myndighetene har forsøkt å spre forvirrende meldinger om tid og sted, for å hindre at demonstrantene samles på ett sted, sa talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen mandag formiddag.

- Stor entusiasme
Amiry-Moghaddam har snakket med mange iranere i Teheran tidligere mandag, som var på vei inn mot sentrum for å delta på demonstrasjonen.

- Det er lenge siden det har vært en så stor entusiasme hos iranere, så i dag er en viktig dag. Klarer man å samle noe tusen i Teheran, så blir det regnet som at det er en seier for demonstrantene, sa han.

Forrige gang iranerne mobiliserte seg mot regimet, så endte det med et blodbad. Det skjedde da Mahmoud Ahmadinejad ble utvent som valgets vinner 12. juni 2009, til tross for at meningsmålingene viste at Mousavi lå an til å vinne.

- Det er helt tydelig at denne gangen så er demonstrantene mye mer målrettet enn det de var i kjølvannet av presidentvalget i 2009. Nå ropes det slagord som «Ned med Khamenei», så vi har meget spennende timer foran oss, sa han.

- Håper på mindre voldsbruk
Iranerne har ifølge grunnloven forsamlingsrett, men dette blir ikke respektert av regimet. De planlagte demonstrasjonene skjer samme dag som den tyrkiske presidenten Abdullah Gul er på statsbesøk i Teheran. Amiry-Moghaddam tror dette kan være positivt for demonstrantene, og føre til at myndighetene ikke tør å bruke like mye vold som forrige gang.

- Det de tidligere har gjort er å mobilisere sine militser i gatene. Foreløpig så er det kun ordenspoliti som har vært til stede, sa han.

Det er svært få internasjonale journalister som opererer i Teheran. Dermed er det begrenset med bilder og meldinger fra byen, i tillegg til at iranske myndigheter har innført kraftige restriksjoner på mediedekningen av demonstrasjoner.

Aktivist protesterer mot det iranske regimet fra toppen av en heisekran i Teheran mandag. Se video.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag