*Nettavisen* Nyheter.

- Brukerne tørket seg med hender og tørket hendene på vegger, tak og gulv

Foto: (Bymiljøetaten)

Se Bymiljøetatens egne skrekkbilder fra tigger-toalettene i Oslo. Nå er de fjernet - enn så lenge.

10.08.12 14:57

Nettavisen skrev i forrige uke om Bymiljøetaten som gjennom et prøveprosjekt satt opp toaletter til romfolket som bor i Oslo sentrum.

Tre av toalettene ble satt opp i Vaterlandsparken, og var stikk i strid med hva byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H) tidligere har sagt til Nettavisen.

Berger Røsland uttalte likevel til Nettavisen at han undervurderte hva det vil si å rydde opp i en park og ønsket ikke å kritisere Bymiljøetaten for at de satte opp mobile toaletter.

- Jeg forstår at Bymiljøetaten velger å prøve forskjellige ting. Det ser ikke ut som situasjonen med tilreisende tiggere kommer til å avta, sa byrådslederen.

Denne uken valgte Bymiljøetaten å trekke tilbake de mobile toalettene i Vaterlandsparken.

Rapporten viser blant annet at de tre midlertidige toalettene på Vaterland kostet Oslo kommune mellom 10.000 og 20.000 kroner hver dag.

5239

Ekstrem nedgrising
I rapporten kommer følgende fram:
* Utfordringen med Tøyentoalettene er at toalettpapiret stjeles raskt etter at nye ruller er utsatt, noe som er med på å øke nedgrisingen av toalettene innvending. Dette resulterer i at toalettene må besøkes og vaskes 2 ganger i døgnet.

* Entreprenøren har støtt på store driftsutfordringer ved drift av toalettene på Vaterland. Erfaringen med bruken i den første perioden som toalettene sto ute (12.07 – 25.07), var at de brukes til mye mer enn toalettbesøk.

* I Vaterlandsparken var et gjentakende problem også her er at toalettpapiret ble fjernet så å si umiddelbart etter at nye ruller var innsatt. Dette resulterte i at brukerne tørket seg med hender og tørket hender på vegger, tak og gulv.

* Ved hvert servicebesøk måtte således toalettavlukkene spyles og vaskes. Da klientellet som benyttet Vaterlandstoalettet er av en større variasjon enn de på Tøyen (det er en større andel rusbrukere i Vaterland), ble nedgrisingen av toalettene av en helt annen dimensjon.

Tøy måtte graves ut gjennom toalettskåla
* Da det ikke er avløp på stedet renner dette vaskevannet ut på bakken rundt toalettet. Vaskevannet inneholder begge typer menneskeavfall. Selv om plassen spyles så godt det lar seg gjøre etter toalettvasken, er dette ikke nok for å fjerne lukt.

* Det er også et stort problem med at narkomane lukker seg inn på toalettene for å sette sprøyter, og forblir der inne til rusen går ut.

* Det forekommer til stadighet blod, blodige klær og sprøytespisser og kanyler innpakket i tøy eller papir. Dette utgjør en stor sikkerhetsrisiko for entreprenøren ved tømming og vasking av toalettene.

* Toalettene fylles også med tøy. Dette resulterer i at toalettene ikke kan tømmes på ordinær måte da avløpsledningen og sugeslangene tettes med tøyet.

* Tøy må således graves ut gjennom toalettskåla og entreprenørenes tømmeslange må stakes opp. Dette medfører risiko for utslipp av biologisk avfall, og kan kun gjøres på godkjente steder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Vil installere toalett med alarm
I rapporten fraråder Bymiljøetaten å etablere et større toalettbygg fordi de med stor sannsynlighet "vil bli annektert som leiligheter". Dersom dette skal gjøres, anbefaler i så fall toaletter med en egen alarm som vil utløses dersom dørene er stengt lang tid av gangen.

Byråd Ola Elvestuen sier til Aftenposten at toalettene på Vaterland i seg selv ble et stort avfallsproblem. Han vil ikke gi romfolket skylden for at toalettene ble nedgriset og til slutt måtte fjernes.

- Vi må vurdere om det er tilstrekkelig med offentlige toaletter her. Dette er nødvendigvis arbeid som kommer til å ta noe lengre tid, sier Elvestuen til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.