RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Montasje: Morten Holm, Scanpix og Kyrre Lien / Scanpix)

- Bryter en sosialist loven, blir han hyllet

Sist oppdatert:
Kristin Halvorsens hyllest av Audun Lysbakken, får milliardær Øystein Stray Spetalen til å se rødt.

En av Audun Lysbakkens største kritikere, investor og mangemilliardær, Øystein Stray Spetalen, er opprørt over SVs avtroppende leder, Kristin Halvorsens uttalelser om Lysbakken.

- Han har trukket seg, og det mener jeg det står respekt av. Jeg mener han vil bli en bedre partileder etter denne dagen og de siste ukene, enn han ellers ville ha vært, sa Halvorsen til Nettavisen på mandag.

Denne uttalelsen får Spetalen til å se rødt.

- Bryter en sosialist lover og regler, blir han hyllet for å være ærlig, sier Spetalen til NA24.

- Reduserer skattemoralen

- Det som er mest trist i denne saken, er å se hva skattepengene til arbeidsfolk går til. Audun Lysbakken vil for alltid bli stående som et eksempel på det kameraderiet som venstresiden driver med for å tilfredsstille sosialistiske venner som har et tykt sugerør inn i statskassen, sier milliardæren.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Spetalen mener Lysbakken-saken og måten den er håndtert på, er ren svindel.

- Svindelen som er avdekket rundt marxisten Lysbakken er med på å redusere skattemoralen til alle de som bidrar til spleiselaget. Floskelen om at neste ukes SV-leder, Lysbakken, kommer styrket ut av dette, er like dumt som når Nord-Koreansk tv forteller om landets elskede og geniale ledere som har etterfulgt Kim Il-Sung, sier Spetalen.

- Han er beviset på grådighets- og gribbekulturen

Det er ikke første gang Spetalen går i strupen på Lysbakken.

- Han viser, som alle sosialister, en grådighet for å berike seg selv og sine sosialistiske trosfeller, på bekostning av skattebetalernes penger, sa Øystein Stray Spetalen til NA24 23. februar i år.

- Lysbakken er vår venn. Han er en drøm for alle liberale og frittenkende personer. Han er beviset på grådighets- og gribbekulturen som du ser på den kommunistiske og ytterste venstrefløy i norsk politikk, sa Spetalen videre.

Nettavisen avslørte Lysbakkens hemmelige venn

Nettavisen var først ute med å avsløre hvem som var Audun Lysbakkens hemmelige venn i Stiftelsen Reform - ressurssenter for menn, som hans departement hadde bevilget 13,5 millioner kroner til.

- Det er meg Audun snakker om på pressekonf. Jeg er ikke klar til å uttale meg om dette ennå og henviser til styreleder i Reform, Jan Sverre Asker, bekreftet Skaar overfor Nettavisen.

Gjermund Skaar er nestleder i Akershus SV, og han var tidlig ute med sin støtte til Lysbakken som ny partileder:

- Selv om vi har tre gode kandidater, er Audun et godt hestehode foran de andre, uttalte Skaar til NRK.

Vennskapsbåndet mellom Gjermund Skaar og Audun Lysbakken har vart lenge.

Allerede i juni 2006 skriver Lysbakken følgende på sin blogg: «I buekorpsene i Bergen er det noe som heter gamlekarer. De er med og marsjerer på store dager, som korpsenes stiftelsesdager. I SU har vi også gamlekarer», skriver Lysbakken, og trekker blant annet fram seg selv - og Gjermund Skaar.

Dobling av prosjektstøtten

I perioden 2006 til 2008 satt Audun Lysbakken i styret til Stiftelsen Reform. Bare kort tid etter at Lysbakken gikk av fra styret, begynte han å gi penger til stiftelsen.

- Jeg har stoppet alle tilskudd inntil videre, sa Lysbakken da han trakk seg.

Audun Lysbakken innrømmet at departementet har hatt dårlige rutiner for å dele ut midler. Året før Lysbakken tiltrådte fikk Reform 811.300 kroner i prosjektstøtte. Dette beløpet ble nær fordoblet til 1.475.092 kroner da Lysbakken tok over.

Regnskapene til Reform viser at Lysbakken har utdelt fire millioner i årlig bevilgning.

Visste mye mer enn tidligere sagt

Mandag kunne også Lysbakken opplyse at han viste mye mer enn tidligere fortalt om støtten til sitt ungdomspartier selvforsvarskurs. Men det måtte fire millioner e-poster og tekstmeldinger før sannheten kom på bordet: Audun Lysbakken visste om planene om å støtte Sosialistisk Ungdom på forhånd.

Ved lunsjtid den 31. oktober i fjor sendte Lysbakken følgende tekstmelding til statssekretær Kirsti Bergstø:

«Hva skjer med pengene vi har bevilget til feministisk selvforsvar? Foregår det noe vi kunne lage media på?»

Og han fikk til svar en halvtime senere:

«Sjekker hvor saken står, trur midlene blir delt på Sør-Trøndelag og SU. Begge var seint ute. Bør absolutt være med i pakken».

Fortsatt enstemmig støtte til Lysbakken

- Statsråd Audun Lysbakken visste om planene om å gi penger til Sosialistisk Ungdom (SU) allerede i slutten av oktober, skrev Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum i en kommentar.

Til tross for all den nye informasjonen som kom fram mandag, og som førte til Lysbakkens avgang, støtter en enstemmig valgkomité Lysbakkens kandidatur som SV-leder.

- Valgkomiteen har hatt samtaler på telefon etter det som har skjedd. Det vi er enige om, er at innstillingen ligger fast, sa valgkomiteens leder, Tora Aasland, til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere