*Nettavisen* Nyheter.

- Bur dem inne til de kan sendes ut av landet

Foto: (Senterpartiet.no)

Sp-politiker vil ha tøffere tak mot voldtektsmenn med minoritetsbakgrunn.

10.01.12 11:15

Ni av ti voldtektsdømte i Stavanger er minoritetsmenn, ifølge NRK.

Sorenskriver Helge Bjørnestad ved Stavanger tingrett er ikke overrasket over tallene. - Jeg tror ikke dette er en tilfeldig opphopning. Det stemmer dessverre med vårt inntrykk, sier han.

- Vi må tørre å ta debatten
En av de som nå egansjerer seg i saken, er Senterpartiets justispolitiske talskvinne, Jenny Klinge

- Jeg er helt enig i det Bjørnestad sier. For å kunne gjennomføre gode tiltak mot voldtekt, må vi vite hvem som begår disse og mot hvem. Det betyr at vi må tørre å ta debatten om sammenhengen mellom etnisk bakgrunn og voldtekt, sier Jenny Klinge, til Nettavisen.

Den ivrige justispolitikeren fortsetter:

- Det er skremmende hvor raskt en kan bli stemplet som rasist dersom en påpeker sammenhengen mellom særlig overfallsvoldtekter og at gjerningsmannen oftest har ikke-vestlig bakgrunn. Jeg etterlyser et større engasjement fra de som representerer de aktuelle innvandrergruppene når slike fakta kommer på bordet. Dessverre ser det ut for å være relativt mange menn fra visse kulturer som har et kvinnesyn som ikke hører hjemme i det norske, moderne og likestillingsorienterte samfunnet, mener Klinge.

Oppfordring til imamer
Hun ønsker en bred debatt om dette voksende problemet:

- Det ville vært svært bra om imamer og andre lederskikkelser går foran som et godt eksempel og tar avstand fra holdninger om at norske kvinner er rettmessige bytte på grunn av klesstil og livsstil. En bred front av ikke-vestlige menn som viser mer toleranse og respekt overfor norske kvinner, kan lett rette opp det inntrykket mange dessverre har av at det råder kvinnefiendtlige holdninger i deler av innvandrerbefolkningen, sier Klinge.

Sp-politikeren frykter konsekvensene hvis det ikke tas grep nå:

- Dersom vi ikke gjør nødvendige tiltak for å hindre at utenlandske menn står for så mange voldtekter, vil det føre til at dette inntrykket forsterkes. Det er synd, for de aller fleste menn med ikke-vestlig bakgrunn er jo ikke voldtekstmenn.

Klinge foreslår fem konkrete tiltak:

  • sørg for at mistenkte gjerningsmenn blir varetektsfengslet til politiet har bevis eller kan sjekke vedkommende ut av saken.
  • bur gjerningsmennene inne til de kan sendes ut av landet.
  • bruk øverste strafferamme for voldtekter.
  • følg opp voldtektmenn som ikke kan sendes ut av landet langt bedre for å unngå gjentagelser.
  • staten bør gjøre en innsats for å endre forkastelige holdninger når folk fra relevante kulturer kommer til landet.

Frp: - Ingen overraskelse
Frps nestleder Per Sandberg er heller ikke overrasket:

- Dette er ingen overraskelse, og egentlig bare en bekreftelse. Resultatene fra Oslo viser det samme. Dette er et resultat av naivitet, stor og ukritisk innvandring uten systemer og strukturer som klarer å ta integreringen, sier Sandberg til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

SV: - Lite hyggelig
SVs Akhtar Chaudhry beklager statistikken:

- Det er interessant og ikke hyggelig for meg at så mange med minoritetsbakgrunn står bak disse stygge handlingene.

Han mener skylden ligger hos mennene:

- Dette er menns ansvar: vi må engasjere oss i dette, gjøre det vi kan for å forebygge slike handlinger. I tillegg har moskeer, templer og ulike innvandringsgrupper et ekstra ansvar for å ivareta kvinners sikkerhet, sier han til Nettavisen.

Dette må ikke neglisjeres:

- Kriminalitet skal forebygges, bekjempes, etterforskes og straffes – alltid, avslutter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend

Høyre: - Til skade
- Dette viser med all mulig tydelighet at vi må ta debatten om at menns holdning til kvinner i enkelte minoritetsmiljøer bærer preg av mørk middelalder. Samtidig må vi huske at dette også gjelder i såkalt etnisk norske miljøer når det gjelder bekjentsskapsvoldtekter også, sier Høyres Andre Oktay Dahl til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Han sitter i likhet med de øvrige i artikkel i Justiskomiteen på Stortinget.

- Overrepresentasjonen vi ser både på overfallsvoldtekter og bekjentsskapsvoldtekter har imidlertid over flere år blitt underkommunisert. Det har vært til skade for såvel ofrene som en bedre integreringspolitikk, bemerker Dahl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.