RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Burde ha holdt med en to ukers lang rettssak

Sist oppdatert:
Carl I. Hagen setter spørsmålstegn ved politiets omfattende ressursbruk i terrorsaken.

- Jeg setter et spørsmålstegn ved om man nå i lang tid skal bruke 100 politifolk til å etterforske en oppklart kriminell handling, når det er massevis av kriminalitet som blir henlagt, begrunnet med mangel på ressurser, sier Carl I. Hagen til Nettavisen.

- Han har tilstått
Hagen kan ikke forstå hvorfor det er nødvending med en så omfattende etterforskning etter terrorangrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet.

- Det at man etterforsker for å få kunnskap som kan bidra til å forhindre og avdekke planlegging, alt det vi kan gjøre bruk av for å prøve og forebygge ting, det er fornuftig, sier han, og skyter raskt inn:

- Men når det foreligger en gjerningsmann som har tilstått, hvorfor man da skal avhøre alle som var på Utøya som vitner, på en måte tvinge dem til å gjennomtenke på nytt, det setter jeg et stort spørsmålstegn ved, sier Hagen.

Frps ordførerkandidat i Oslo kaster seg med dette inn i valgkampen med en brannfakkel, men mener det er på sin plass å stille disse spørsmålene.

- Rettssak i oktober/november
Han mener rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik bør kunne gjennomføres allerede i høst.

- Jeg synes faktisk at denne rettssaken mot terroristen burde kunne gjennomføres i slutten av oktober eller begynnelsen av november. Få det lagt bak oss! En eller to ukers rettssak hadde holdt, sier Hagen bestemt.

Han mener det eneste som gjenstår er å få avklart straffeutmålingen.

- Det er straffeutmålingen som er igjen. Så hvorfor skal de etterforske dette i detalj. Det virker som om de skal etterforske minutt for minutt det som har skjedd på Utøya, om han gikk til venstre og skjøt den unge piken, eller om han først gikk til høyre og skjøt den unge gutten. Det jo er helt likegyldig, sier Hagen.

- Jeg skjønner ingenting
Frps tidligere partiformann mener en langdryg etterforskning bare vil bli belastende for de pårørende.

- Jeg tror mange pårørende ville foretrukket å være skånt for vedvarende detaljer gjennom et helt år. Dette må de pårørende selv svare på, men jeg ville tro at en som har vært gjennom tragedier og vanskelige livssituasjoner generelt, gjerne vil returnere til det normale og legge det bak seg, sier Hagen, og legger til:

- Sånn som det nå legges opp til fra politimyndigheten, så vil jo dette bare vedvare. Jeg ville i alle fall undersøkt om de fornærmede og pårørende ønsker å bli avhørt grundig, og om de vil være til stede under rettssaken, sier han.

Han tror mange nordmenn også føler det snart er nok med presseoppslag om den grufulle hendelsen.

- Jeg tror mange vil lengte etter en situasjon hvor de kan lese aviser og se nyheter i 14 dager uten at denne nyhetene ble nevnt i det hele tatt, sier Hagen.

- Forvaring resten av livet
Han tror politiets enorme ressursbruk i saken nå vil bli et tema i Stortinget.

- Dette er jeg helt overbevist om at blir et tema, også i den politiske debatten i Stortinget. Og at rettssaken liksom skal ta flere måneder og omtrent være i Oslo Spektrum, jeg skjønner ingenting, sier Hagen til Nettavisen.

Når det gjelder straffen Behring Breivik bør få, er han krystallklar:

- Hadde dette vært i Amerika så hadde han vel fått livstid for hvert enkelt dødsfall, og aldri sluppet ut. Vi har altså denne bestemmelsen som gir 1,5 ganger maksimalt. Her blir det bare en juridisk vurdering om hvor lenge han kan holdes bak lås og slå, sier han.

- Hva mener du vil være en passende straff for denne ugjerningen?

- Jeg vil ha han under forvaring resten av livet. Ikke nødvendigvis i Halden fengsel heller, med internett og flatskjerm, to varme måltider og gymnastikkgreier. Han vil jeg aldri følt meg trygg på at ikke ville prøve noe tilsvarende hvis han slapp ut, sier Hagen.

- Hvorfor tok det så lang tid?
Hagen setter også et spørsmålstegn ved utrykningstiden til politiet da dramaet utspant seg på Utøya.

- Jeg kan ikke skjønne hvorfor det skulle ta så lang tid, sier han.

Politiet har blitt kritisert fordi de ikke valgte den korteste veien med båt over til Utøya, men har begrunnet dette med at det var uaktuelt å opprette en kommandoplass i tilknytning til en campingplass av hensyn til hva dette kunne medføre for dem som befant seg der.

- Jeg er ikke imponert over svarene på hvorfor de ikke tok den korte veien. Jeg synes ikke de svarene er gode, særlig ikke når det er standardprosedyre at dersom skyting pågår, da skal du gripe øyeblikkelig inn. Du skal ikke vente på forsterkninger, sier han.

Han synes dessuten det er overraskende at ungdommer på øya ringte 112-sentralen uten å komme igjennom.

- 112 ble ringt uten at man kom gjennom. Jeg trodde man der var garantert å komme igjennom. Så dette er jo sjokkerende opplysninger, sier han.

- Helt uvirkelig å se
Selv var Hagen i Spania da bomben gikk av i Regjeringskvartalet, og ble varslet av sin svigersønn som var i Oslo sentrum da det skjedde.

- Jeg har jo sett tidligere opptøyer i Paris og bombeangrep i Madrid og London på TV. Det å sitte da i Spania og se på tv, og kjenne alle stedene, det var helt uvirkelig, sier han.

Nå ser Hagen fram til valgkampen, som startet lørdag klokken 12.

- Jeg gruer og gleder meg. Jeg gruer fordi det er ukjent territorium siden nasjonen har vært gjennom en tragedie og en massakre som er uforståelig. Jeg tror det blir en annen tone enn det har vært før, med en større grad av respekt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere