- Bush har vunnet valget

George Bush kommer til å sitte som president i fire år til om ikke noe helt uforutsett skulle skje, mener vår uavhengige debattleder å vite. Si din mening.

15.10.04 11:44

Her tar du debatten

Førstkommende onsdag er det to uker til det amerikanske valget og da blir det klart at George Bush kommer til å sitte som president i fire år til om ikke noe helt uforutsett skulle skje.

Nei, dette er ikke ønsketenkning fra min side. Dette er fakta basert på alle vesentlige indikatorer og prediksjonsmodeller som har vist seg å holde stikk tidligere. Skal Kerry ha en mulighet må det skje noe virkelig revolusjonerende og da gjerne helst med økonomien i negativ retning.

Hvis det er slik som jeg hevder hvorfor fremstilles da John Kerry i norske medier som om han hadde en sjanse? Ja, det har jeg også lurt på. Er det journalistikk en driver eller misjonering/ønsketenkning. Amerikanerne kommer til å foretrekke George Bush med klar margin, antagelig 53,5 mot 46, 5 hvis vi later som om prosenten til Ralph Nader ikke eksisterer. Vanligvis tar han like mye fra hver kandidat, men i år virker det som om han tar mer fra Kerry.

Hvorfor vinner Bush? Først og fremst fordi økonomien ikke er dårlig. Dernest pga krigen mot terror der amerikanerne er mye mer komfortabel med Bush' opptreden enn å ville gamble på Kerry. I tillegg har Bush bare sittet fire år i republikanernes første fireårsperiode etter demokratene. Amerikanere liker å skifte parti i førersete med jevne mellomrom. Det er mye vanskeligere å bli valgt hvis partiet allerede har sittet mer enn en periode. Dette er matematikken, valgforskningen. Skulle jeg ønske det var annerledes? Det er interne grunner i USA til at Bush burde klart seg med en periode. For verdenssituasjonen er det nok best at Bush blir sittende. Hans no nonsense linje er mye mer forutsigbar og lettere å forholde seg til for alle parter. Vil vel de fleste være enige om.

Her tar du debatten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.