*Nettavisen* Nyheter.

- Bush hjalp til med å redde ni millioner liv

Foto: MANDEL NGAN (Afp)

Nå skal etterfølgeren Barack Obama på rundreise på det nedprioriterte kontinentet.

26.06.13 12:31

(Nettavisen/NTB): Tidligere president George W. Bush hadde historisk lav popularitet blant den amerikanske befolkningen da han overlot Det hvite hus til sin etterfølger Barack Obama, 20. januar 2009.

Dette skyldes blant annet hans aggressive håndtering av amerikansk og internasjonal sikkerhetspolitikk i kjølvannet av terrorangrepene i 2001.

Barack Obama har en afrikansk far, og ble hyllet som en helt i mange afrikanske land da han ble valgt som USAs første svarte president. Men det afrikanske kontinentet har ikke vært en hovedprioritering for Obama-administrasjonen de fire årene han har sittet ved makten.

Derimot har forgjengeren George W. Bush blitt hyllet for sin iherdige innsats i Afrika - nå sist av den engasjerte frontfiguren i rockebandet U2.

- En heroisk historie
Bono hevdet nylig i et intervju at Bush sammen med kristenevangelister hadde reddet ni millioner mennesker ved å bekjempe Aids og Hiv i Afrika, skriver Washington Examiner.

- Dette bør bli skreket fra hustakene. Dette er en heroisk amerikansk historie, sa Bono i et radiointervju med Jim Daly.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Kristenevangelistene, i likhet med meg selv, plagde George Bush og administrasjonen som faktisk fortjener ros for å ha startet dette, sa Bono som er svært engasjert i utviklingsland-problematikken.

Det er dog uklart hvor Bono har tallet ni millioner fra.

Bush-regjeringen satte av store ressurser til å bekjempe Hiv og Aids, og USA sies å ha sikret aidsmedisiner til 4 millioner mennesker, ifølge NTB. Den bidro også sterkt i kampen mot malaria, og med å lette gjeldsbyrden for mange land.

Før det igjen gjorde president Bill Clinton et godt inntrykk på mange afrikanere, og han besøkte kontinentet flere ganger. Han sto blant annet Nelson Mandela nær under overgangen fra apartheidstyre til frie valg i 1994.

Obama har mye å ta igjen
Dermed har USAs president Barack Obama mye å ta igjen når han legger ut på sin første større rundtur i Afrika onsdag.

Målet med reisen er å fremme handelen mellom USA og det amerikanske kontinentet, men Obama må også forsøke å rette opp inntrykket av at han ikke er særlig opptatt av de afrikanske landene.

- Afrikanerne var svært begeistret da Obama ble valgt. Presidentens afrikanske bakgrunn gjorde at de ventet et dypere engasjement i Afrika fra amerikanernes side enn tidligere, sier Mwangi Kimenyi i tankesmia Brookings Institution i Washington.

- Dette gjelder både politikken og besøk på kontinentet, tilføyer Kimenyi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pablo Martinez Monsivais

Afrika er blitt skjøvet nedover
Men Afrika er blitt skjøvet nedover på Obamas arbeidsliste, der økonomiske problemer, omveltningene i Midtøsten og USAs tilbaketrekning fra Afghanistan og Irak har vært prioritert høyere.

- For å si det som det er, har vi helt til nå ikke kunnet vie særlig mye av presidentens tid og oppmerksomhet til Afrika, bekrefter Obamas assisterende nasjonale sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes. Han vet godt at i USAs fravær slåss andre land om afrikanernes oppmerksomhet.

- Det fins andre som posisjonerer seg i dette spillet, som Kina, Brasil og Tyrkia. Men hvis USA ikke spiller en lederrolle i Afrika, vil vi havne i bakleksa i en av verdens svært viktige regioner, sier Rhodes.

Obamas afrikanske reise begynner onsdag, og omfatter besøk i Senegal, Sør-Afrika og Tanzania. Nelson Mandelas livstruende sykdom kaster imidlertid skygger over rundreisen, og kan føre til endringer i planen om et Sør-Afrika-besøk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.